'İlk 10 Ekonomi Arasına Girebilmek İçin Girişimci Sayısı 5 Milyona Çıkmalı'

'İlk 10 Ekonomi Arasına Girebilmek İçin Girişimci Sayısı 5 Milyona Çıkmalı'

TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Başkanı Esra Özden, Türkiye’nin ilk 10 ekonomi arasına girebilmesi için 1,5 milyon olan girişimci sayısını 5 milyona çıkarması gerektiğini söyledi.

TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Başkanı Esra Özden, Türkiye’nin ilk 10 ekonomi arasına girebilmesi için 1,5 milyon olan girişimci sayısını 5 milyona çıkarması gerektiğini söyledi.

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (BTÜ) ve KGK, Global Girişimcilik Haftası kapsamında etkinlik düzenledi. Günümüz dünyasında ülkelerin topla, tüfekle, asker sayısıyla değil, girişimci sayısıyla gelişme sağlayabildiğine dikkat çeken Özden, “Artık yer altı madenleri çok olan değil, yer üstünü karış karış dolaşan girişimcisi çok olan ülke kazanıyor. O yüzden Türkiye’nin girişimci sayısını hızla artırmamız gerekiyor. Bugün Türkiye büyüyorsa sadece kamunun değil, girişimcinin yatırımlarıyla büyüyor.” dedi.

Adana’nın bir süre duraklama dönemi geçirdiğini, bunun nedeninin girişimci ruhunun kaybedilmesi olduğunu belirten Özden, Kayseri, Konya, Gaziantep’in yükselişlerini örnek gösterdi. Özden, şöyle devam etti: “Bu kentler de petrol mü çıktı? Toprakları birden verimli hale mi geldi? Yükselişlerinin tek sebebi var. Girişimci sayılarını artırdılar. Zengin Adana, serbest piyasa ekonomisine geçiş sürecinde adaptasyon sıkıntısı yaşadı. Ancak, bu kervanın böyle yürümeyeceği çabuk anlaşıldı. 1990’lı yılların ikinci yarısında yükseliş yeniden başladı. 1980’le 1995 yılları arasındaki kayıp yılların acısını yaşadık. Ama bugün Adana, kaliteli üretimi, dünyanın 150 ülkesine yaptığı ihracatıyla göz dolduruyor.”

Adana’nın daha iyi bir noktaya gelebileceğini kaydeden Özden, formülün girişimci ruhunu geliştirmekten geçtiğini vurguladı. Adana’nın sahip olduğu potansiyelin başka bir kentte bulunmadığını dile getiren Özden, “Bu kentin plakasında olduğu gibi ekonomik zenginlikte de bir numara olması çok zor değil. Özellikle iş dünyasının bir diğer yarısı biz kadın girişimciler; projeler üreterek, ekonomi yönetimini, yerel yöneticileri zorlayarak, her şeyden önemlisi güç birliği yaparak bunu başaracağız.” diye konuştu.

Başarılı kadın girişimcilerin, girişimcilik eğitimi alan öğrencilerle buluşturulduğu toplantının açılışında konuşan Adana BTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, ‘İş arayan değil, iş kuran’ öğrenciler yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Ersoy, İngilizce öğrenmenin önemi üzerinde durdu. Ersoy, dünyanın en büyük 10 ekonomisine sahip olabilmenin yolunun daha fazla girişimciye sahip olmaktan geçtiğini aktardı. Adana BTÜ’nün dünyayı iyi tahlil eden, alanında başarılı genç bir akademisyen kadroya sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ersoy, “Üreten, iş yaşamının içerisinde bir üniversiteyiz. Öncelikle Adana ve bölgemizde daha fazla girişimci yetiştirmek için KOSGEB’den İŞKUR’a, meslek odalarımızdan sivil toplum kuruluşlarına işbirliği yapıyoruz. Şu ana kadar 620 kursiyerimizin yararlandığı girişimcilik programımızın yanı sıra girişimcilik yüksek lisans programı açan ender üniversitelerden biri olduk. Okulumuzdan diploma alan öğrencinin iş aramasını değil, iş kurmasını arzu ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Toplantıda İŞKUR Adana Müdürü Haşim Meydan ve KOSGEB Adana Merkez Müdürü Hamit Sucu da kurumlarının girişimcilere sağladığı imkan ve teşviklerle ilgili bilgi verdi. TOBB Adana Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Aysel Eyüboğlu, İcra Kurulu Üyeleri Meral Sevim ve Esma Yaldız girişimcilik öykülerini kursiyerlerle paylaştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.