İkinci Afet
Bidat ve Sünnete Muhalefettir. Zira bidat, sahibine hiçbir fayda vermez ancak onu Allah’tan uzaklaştırır. O kalpleri ifsat eder ve kalplerin beslendiği, faydalandığı ve onları temizleyen, ıslah eden, arındıran ve iyileştiren şeyleri atıl hale getirir. Yolun en hayırlısı Hz. Muhammed (s.av.) ‘in yoludur. İşlerin en şerlisi sonradan ortaya çıkanlarıdır. Sonradan ortaya çıkan her şey bidattir ve her bidat dalalettir.
Kalp bidat ile dolduğu zaman kapkara olur ve onun tasavvurunu bozar, (bu durumda ) onun için selamet nasıl hâsıl olur? (Mümkün mü?) Bunun için Selefin* kelimeleri (doktrinleri) bidat ehli ile arkadaşlığın kalbin fesadı tevarüs yoluyla geçtiğinden dolayı onlarla arkadaşlıktan sakınma konusunda görüş birliğine vardılar.
Fuzayl bin İyaz – rahimehullah- “Kim bidat ehli ile oturursa Allah ona körlüğü miras bırakır.” Yani kalbinde kastediyor. Bundan Allah’a sığınıyoruz.
İza ente lem tesgım ve sâhıpte muskımen
Ve küntü lehu hıdnen feente segîm
Manası:
Sen hasta değilken ( bidat ehli değilken) hasta olanı (bidat ehlini) arkadaş edindin.
Ona arkadaş oldun sen de hasta oldun (bidat ehlinden oldun.)
Muhakkak Nebi (s.av.), kalplerin hastalıklarından olan hevadan (nefsi istek ve arzudan) ve kinden, düşmanlıktan, hileden ve aldatmaktan arınmayı kalbin taharet sebeplerinden kılmıştır. Bu hastalıkların büyük ilacı, müslüman cemaatlerin cemaatinin beraber olmasındadır. Bu hastalık müslüman cemaatlerin beraber olmamasındadır. Bu durumda bidat yahut sapıklık söz konusudur.
------------------------------
*Selef, bir yerde, bir işte, bir vazifede başka birinden önce bulunmuş olan kimse (halefin zıddı)
Selefiyye, Sahabe ile Tâbi’in mezhebinde bulunan fukaha muhaddisin. (bunun yerine Eseriyye de kullanılır; Selefiyyenin yolu Kur’an yoludur) (Osamnlıca Türkçe Ansiklopedik Lügat, Ferit Devellioğlu
Kaynak
Salahu’l- kulûp, S: 21, 22; Halid Bin Abdullah bin Muhammed Elmuslıh, Dâru’l vatan linneşr- Riyad
(Söz konusu eser Arapçadır.)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.