İhracatçıya Ar-ge Ve Tasarım Önerisi

İhracatçıya Ar-ge Ve Tasarım Önerisi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin üretim ve ihracatta hamallık yapmaması; Ar-Ge, tasarım ile markaya önem vermesi gerektiğini vurguladı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin üretim ve ihracatta hamallık yapmaması; Ar-Ge, tasarım ile markaya önem vermesi gerektiğini vurguladı. Çağlayan, 2023 hedeflerini yakalama adına da yeni metotların belirlenmesi ve uygulanmasının zaruri olduğunu dile getirdi.


Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından tertip edilen Türkiye İnovasyon Haftası ödül törenine katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da konuk olduğu törende söz alan Çağlayan, “İnovasyon, bir ürünün üretilip satışa sunulması değildir. Hayatın her alanında, her etabında yapılacak bir yeniliğin kelime anlamıdır. İnovasyon, bir yeniliğin sosyal ve ekonomik katma değer ifade etmesidir.” dedi.


Törende Türkiye’nin 2023 hedeflerine de değinen Çağlayan, 10 sene sonra milli gelirin 2 trilyon dolar, ihracatın 500 milyar doları bulacağını; Türkiye’nin ilk 10 ekonomiden biri olacağına işaret etti. Bu hedeflerin yakalanacağını belirten Çağlayan, “Ümit ediyorum gelecek 10 senede de ekonomide başarılar elde edeceğiz. Ama bunu eski usul ve yöntemlerle yapamayız. Artık yeni şeyler yapmalı, beyan etmeliyiz. Yeni metotlar belirleyip uygulamalıyız.” ifadelerini kullandı.



Türkiye’nin 2023 için yeni bir konum, yeni bir anlayışa gerek duyduğunu aktaran Ekonomi Bakanı, şöyle devam etti:

“Artık üretim ve ihracatta hamallık yapamayız. Bu nedenle Ar-Ge, tasarım ve markaya önem vermeliyiz. Toplumun her katmanı buna açık. Belki de inovatif faaliyetlerle 2023 hedeflerini 2023’ten evvel yakalayacağız. 11 sene evvel inovasyon sihirli olan, anlamı ve kavramı belli olmayan bir kelimeydi. Çünkü ekonomik sorunlar inovasyonu anlamayı mümkün kılmıyordu. Ama şu an Türkiye, ekonomide başarılı olan, takdir edilen bir ülke. Devrimden geçti, 2023 hedeflerini yakalamaya karar verdi. Bu anlamda ivedi olmalıyız. Böyle önemli, yürekli girişimcilerin olduğu bir ortamda Türkiye, yoluna en iyi şekilde devam etme mecburiyetinde. “

Zafer Çağlayan, şu aşamada yeni bir anlayışla inovasyonu hayatın önemli bir bölümü, etabı yapacaklarını da taahhüt etti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Türkiye’nin ana sorununun cari açık değil inovasyon açığı olduğunu kaydetti. Mehmet Büyükekşi, açığı kapama yollarını ‘ülkenin yaratıcı yanını ortaya çıkarmak, ticari hale getirmek’ olarak açıkladı.

Yaratıcı Türkiye için bireyleri, toplumu hamle yapmaya davet eden Büyükekşi, “Bu hamlenin amacı Allah’ın kullarına lütfettiği yaratıcılığı ortaya çıkarmaktır. Evet, artık dönem takip eden Türkiye’den icat eden Türkiye’ye geçme, rekabet liginde birinciliğe oynama, inovasyon ile ülkeyi müreffeh ve mutlu kılma dönemidir.” dedi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.