İhracatçılara İpad'i Örnek Gösterdi: Yükte Hafif Pahada Ağır Ürünler Satmalıyız

İhracatçılara İpad'i Örnek Gösterdi: Yükte Hafif Pahada Ağır Ürünler Satmalıyız

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, iPad’in hafif olduğunu ama kilo fiyatının 500 dolara denk geldiğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, iPad’in hafif olduğunu ama kilo fiyatının 500 dolara denk geldiğini söyledi. Türkiye’nin de şu aşamada yükte hafif, pahada ağır ürünler satması gerektiğini vurguladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından tertip edilen Türkiye İnovasyon Haftası başladı. İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılan ve 28-30 Kasım tarihlerini kapsayan etkinliğin açılış törenine Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu katıldı. Törende söz alan Bakan Çağlayan, “Şu an şartlar gayet iyi. Hatırlarım biz, cin fikirler ürettiğimizde, yenilik yaptığımızda büyüklerimiz tarafından ‘icat çıkarmayın, eski köye yeni adet getirmeyin’ diye azarlanırdık. Ama biz, şu an gençlere diyoruz ki ‘Allah aşkına icat çıkarın, Allah aşkına eski köye yeni adet getirin. Şu an teknik şartlar ve imkanlar olumlu. Daha evvel tekstil makineleri vardı, şu an cep telefonları ve lap toplar var. Sorulan sorunun cevabını birkaç saniyede Google amcaya sorarak alıyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

2023 için konulan hedefi milli gelirde 2 trilyon dolar, ihracatta 500 milyon dolar olarak sıralayan Çağlayan, bu rakamların inovatif ürünler ile yakalanabileceğini dile getirdi ve “Türkiye’nin bu yapı ile geleceği yer burası. Türkiye’yi 2023 hedeflerine götürecek yol inovasyondan geçiyor.” dedi. Türkiye’nin ihracatta önemli merhale aldığını belirten Çağlayan, şunları aktardı:

“2009’da 102 milyar dolar ihracat yapıyordu, Türkiye. İhracatın bir kilogramı 1,19 Cent idi. 2010, 2011, 2012 derken ihracatın 1 kilogramını 1,59 sente yapar hale geldik. Yeter mi? Yetmez. Rakiplerimiz Almanya’nın kilogram ihracatı 4 dolar iken, Japonya ve Güney Kore’nin 3-3,5 dolar. Bundan böyle hamallık yapmayacağız. Ar-Ge, tasarım ile biz de onlar gibi yükte hafif, pahada ağır ürünler satacağız. İnovasyon da budur. inovasyon bunları ele almaktır.”

Kalifiye ürünün yanında markaya odaklanılmasını öneren Çağlayan, “Apple’ın marka değeri 90 milyar dolara yakın, Coca Cola’nın marka değeri 60 milyar dolar, Samsung’un marka değeri 50 milyar dolar seviyelerinde. Türkiye’de toplam 100 markanın değeri 31 milyar dolar. Bu durum bize rakiplerimizin ne denli kuvvetli olduğuna işaret ediyor. Ama ben biliyorum hayal eder, hedefler belirler, örgütlenirsek onlardan daha iyi bir yere geliriz. Rakiplerimiz bizden daha akıllı değil.” dedi.

Çağlayan, 2013’te Ar-Ge harcamalarının milli gelirin binde 9’u olduğunu; 2023’te bu oranın yüzde 3’ü bulacağını duyurdu. Şu an Ar-Ge’ye yapılan 6 milyar dolar harcamanın 60 milyar doları göreceğine temas etti. Ekonomi Bakanı, firmalara da Ar-Ge alanında süratli olmayı, rehavete kapılmamayı öğütledi ve şöyle devam etti:

“Biz yükte hafif, pahada ürünler satmalıyız. Satacağız da. Bakın bir iPad 3,5 kilogram olup bin 500 dolara mal oluyor. Bir kilogramı 500 dolar. Bir kilogram İpad’e karşılık biz 20 kat demir çelik ürünü satıyoruz. Onun için, katma değerli ürün üretmek için yeni bir teşvik modeli ortaya koyduk. İnşaallah bu model meyvelerini verir. İnşaallah bizler yeni dönemin şartlarını yerine getiririz.”


İNOVASYON SAYESİNDE İHRACATIN EKONOMİDE PAYI ARTACAK

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye’nin ihracatının önemli oranda arttığından söz etti. İhracatın ekonomide payının artacağını ifade eden Büyükekşi, burada inovasyonun önemli rol oynacağını vurguladı. 500 milyar dolar ihracat hedefinin inovasyon kültürü ile yakalanabileceğini kaydetti. Ülkeye yapılacak en büyük yatırımın inovatif önderler yetiştirmek olduğunu belirtti.

Türkiye İnovasyon Haftası ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Büyükekşi, “Etkinliğe Ar-Ge alanları, teknopark ve okullardan büyük katılım oldu. Sanayiciler de rağbet etti. Türkiye İnovasyon Haftası’nda bu sene 500’ü aşkın Ar-Ge ve tasarım projesi vitrine konuldu. 168 projenin ürünlerine yer verildi. Ayrıca 53 Ar-Ge alanı, 16 Teknopark; 8 bilim yeri, 53 eğitim kurumu stant açtı.” açıklamalarında bulundu.

Büyükekşi, Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında sosyal ağdan yararlanan, medya organlarında görev yapan ve okullarda eğitim gören 20 ismi İsviçre’nin Cern şehrine göndereceklerini de sözlerine ekledi.

Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu da konuşmasında şirket olarak inovasyonu önemli gördüklerini; tüm proseslerde temel aldıklarını anlattı.

Google X’in mimarı Udicty CEO’su Sebastian Thrun, Wake Forest Instute’un önemli isimlerinden Anthony Atala ile How kitabının yazarı LRN CEO’su Dov Seidman konuk olduğu Türkiye İnovasyon Haftası’na öğrenciler büyük ilgi gösteriyor.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.