Meryem Güler

Meryem Güler

İftarda ne yemeli?

İftarda ne yemeli?

Ramazan ayı metabolizmamız için önemli faydaları beraberinde getirir. Vücutta birikmiş zararlı maddelerin temizlenmesi, hücrelerin kendisini yenilemesi ve vücut direncinin artması için orucun bilinçli tutulması gerekmektedir. İftar ve sahurda yeterli ve dengeli besin seçimleri yaparak besin tüketim miktarlarına ve türüne dikkat edilirse vücut zararlı ve atık maddelerden, yani toksinlerden arındırılır. Peki iftar vaktinde neler yemeliyiz? 

**

Sıvı Desteği Çok Önemli

Gün içinde saatlerce susuz kalan vücudumuz için iftar saatinden sonra sahura kadar gün içinde almanız gereken 2 – 3 litre suyu almalısınız. İdrar çıkışını hızlandırarak vücuttan su atımını kolaylaştıran çay ve kahveyi Ramazan aylarında aşırı tüketmeyin. İftarda komposto ve hoşaf tüketmeniz kaybettiğiniz suyu yerine koymanız için size yardım edecektir, bu hoşaf ve kompostoların şekersiz olanlarını tercih edin. Maden suyu da elektrolit kaybını engellemek için tüketebileceğimiz önemli bir sıvı desteğidir.

 

**

Ramazan meyvesi hurma

İftar sofralarımızın vazgeçilmez yiyeceği hurmanın kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili rol oynadığı, kansere karşı koruyucu olduğu, boğaz ağrısını kestiği, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderdiği bildirilmektedir. Uzun süren açlık sonrası iftar da düşen kan şekerini dengelemek ve bağırsaklara faydalı lifleri sağlamada en doğru seçimlerden biridir. Fakat yenilen miktara dikkat edilmelidir. 

3 – 4 hurma = 1 porsiyon meyve

Ramazan Pidesi

Ramazan pidesi sadece bu ay sofralarımızda gördüğümüz, vazgeçilmez bir besindir. Ama hangi besin olursa olsun aşırı tüketim her zaman sağlık açısından olumsuz etki gösterir. Yediğiniz pide miktarını menüde bulunan diğer besinler göre ayarlamaya çalışmalısınız. Avuç içi büyüklüğünde bir parça pide 1 dilim ekmeğe eşittir. Pilav veya börek yemeyi planlıyor iseniz pide miktarını azaltmalısınız.

**

İftariyeliklere Dikkat

İftar bir çorba ile açılmalı ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmelidir. İftara su, çorba, peynir, zeytin, hurma veya kuru kayısı ile hafif başlayarak, ana yemeğe daha sonra geçilmesi daha uygundur.

**

Güllaç

Sağlıklı beslenme ilkeleri açısından değerlendirildiğinde ramazana en uygun tatlı bence güllaç. Güllaç, sütlü,  yağ içeriği düşük ve üzerine serpilen cevizlerle besin kalitesi açısından son derece faydalı. Tabii tükettiğiniz miktar, yediğiniz saat ve yeme sıklığınız da önemli. Hamurlu, kremalı veya yağda kızartılmış bir tatlı yerine sütlü tatlıların yenilmesi dengeli beslenme açısından daha uygun. Yemekten iki saat sonra tüketilmesi tavsiye edilir. Tatlı tüketimini her gün yerine haftada 2 – 3 kez ile sınırlamak daha dengelidir. çünkü basit şeker tüketimini azaltıp yerine lif içeren kompleks karbonhidratlara ağırlık vermek gerekir. Diğer günlerde taze veya kuru meyveler seçilebilir. 

Ramazan ayının hem bedeninize hem gönlünüze şifa olması dileğiyle. Sağlıcakla kalın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Meryem Güler Arşivi