Meryem Güler

Meryem Güler

Su içmenin az bildiğimiz faydaları

Su içmenin az bildiğimiz faydaları

Vücudumuzun ortalama %70’ini oluşturan su, sağlık için olmazsa olmaz gereksinimlerdendir. Baş ağrısından kilo kontrolüne sayısız faydası olan suyu kadınların günde ortalama 2, erkeklerin ise 2,5 litre içmeleri gerekmektedir. Her ne kadar uzmanlar tarafından üzerine basa basa önemi vurgulansa da birçok insanın aslında hayatına su tüketim alışkanlığını oturtamadığını danışanlarımda da gözlemliyorum.

Yeterli su alıp almadığınızı takip etmenin en basit yolu; idrara çıkma sayınızı ve idrarın rengini kontrol etmektir. Yetişkin bir birey günde 6-7 kere idrara çıkıyorsa ve idrar rengi açık sarı veya soluk sarı renkteyse yeterli su tüketimi vardır. Gelelim suyun az bildiğimiz fakat oldukça önemli işlevlerine..

1- Stresle savaşır

Beyin dokusunun yüzde 85’i sudan oluşur. Susuz kalan beyin dokuları, su içmek için sürekli bir istek duymamıza neden olur ve suya erişimin olmadığı durumlarda kendimizi gergin hissederiz. Susuzluğa dayanamamamızın sebebi de aslında budur.

2- Saçlara sağlık katar

Yetersiz su tüketimi saç kuruluğuna, kırılmalara, kepeklenmeye ve saç kayıplarına neden olur. Su sadece nemlendirmez, vücudu temizleyerek sağlıklı, ipeksi ve parlak saçlara kavuşmamızı da sağlar.

3- Kas kitlesi fazla olanlar için daha çok gereklidir

Vücuttaki kas kitlesi arttıkça su ihtiyacının da artacağı mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Antrenman ve egzersizlerin hem öncesi hem de sonrasında içilen su aynı zamanda, kasılmalar ve kramplarla başa çıkmada etkili bir yöntemdir.

4- Beyinsel faaliyetler için önemlidir

Unutkanlık merkezi beyin olduğu için bu organımızı iyi beslemeliyiz. Bunun için yeterli ve sağlıklı su tüketimine dikkat edilmesi gerekir.

5- Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmeye yardımcı olur

Gebelik döneminde bebeğin gelişmesi, anne karnındaki sıvı içinde olur, annenin kan hacmi artar ve bu da daha fazla su ihtiyacı demektir. Sağlıklı bir gebelik dönemi için, annenin artan su ihtiyacını karşılaması gerekir.

6- Kabızlığa iyi gelir

Lifli besinler, sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkin bir rol oynar. Ancak ne kadar lifli gıda tüketilirse tüketilsin, yeterince su içilmediğinde, alınan lifler vücutta etkin bir şekilde kullanılmaz. Yetersiz su tüketimi, sindirim sisteminin daha az çalışmasına ve buna bağlı olarak kabızlığa yol açar.

7- Böbrek taşı riskini azaltır

Yabancı ve zararlı maddeleri vücudumuzdan uzak tutan böbreklerde, yeterli sıvı alınmadığı takdirde minerallerin birikimi böbrek taşı oluşumuna neden olur.

8- Kalp dostudur

Kanımız, hücreler için gerekli oksijeni ve diğer maddeleri su ile birlikte daha hızlı taşır. Su tüketiminin yetersiz olduğu durumlarda, kan hacmi azalabilir ve bu da dolaşım sistemini olumsuz etkileyerek kalbe düşen yükü artırır.

9- Reflünün en doğal tedavi yöntemidir

Yeterli su içme sayesinde yaşam kalitemizi çok ciddi oranda düşüren reflü belirtilerinde azalma, bazı hastalarda ise tamamen iyileşme görülür.

Suyu ve sağlığınızı ihmal etmeyin. Sağlıcakla kalın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Meryem Güler Arşivi