Hububatta rekor kayıp yaşanacak

Hububatta rekor kayıp yaşanacak

Gübre ve mazot fiyatı, çiftçinin belini büktü. Konyalı üreticiler, bu yıl gübresiz ekim yaptı. Ova'da ise verim kaybının düşmesi bekleniyor. Çiftçi temsilcileri de Tarım Bakanlığı'nın gübre fiyatlarını revize ve süspanse etmesini istiyor

Gırtlağına kadar borçlu olan ve eskisi gibi kazanamayan çiftçi, ağır girdi maliyeti altında ezilmeye devam ediyor. Gübre, mazot, enerji maliyeti çiftçinin belini büküyor. Ova'da bu yıl ciddi bir verim kaybı bekleniyor. Gübre fiyatlarının yüksek olmasından ötürü Konyalı çiftçinin büyük bir kısmı imkânsızlıktan ötürü gübresiz ekim yaptı. Kuraklıktan dolayı verimin düştüğü tarımsal üretimin başkenti Konya'da bir de gübresiz ekimden ötürü verim düşecek. Çiftçi Şubat ayında da hububata gübre atamazsa, sorun beklenenden daha büyük olacak.

KIRAÇ ALANDA GÜBRESİZ EKİM YAPILDI!

Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, bu girdi maliyetleriyle üretim yapabilmenin mümkün olmadığını dile getirdi. Yüzde 80'i kıraç alan olan Cihanbeyli'de üreticinin bir kısmının hayvansal gübre, bir kısmının ucuz olduğu için organomineral gübre kullandığını ifade eden Akbulut, bir kısım üreticinin de gübresiz ekim yaptığını kaydetti. Akbulut, “Allah'tan yağışlar iyi” dedi. Geçen yıl kuraklıktan ötürü üretimlerinin azaldığını, bu yıl da gübre kullanılmadığı için verim kaybının artacağını aktaran Akbulut, “Azotlu gübre kullanmazsak verim kaybımız ciddi oranda artacak. Kıraç alanda tarım yapan çiftçi bu fiyata gübre alıp atamaz” şeklinde konuştu.

4-2-600x800.jpg

DAP GÜBRE 14 BİN 500 ÜRE GÜBRE İSE 8 BİN LİRAYI AŞTI

“Gübre fiyatı çok kısa süre içinde arttı” diyen Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2 ay önce dap gübre 6 bin lira civarındaydı. Bugün 14 bin 500 lirayı buldu. Üre gübresi 2 bin lira civarındaydı. Bugün 14 bin liradan fazla. İnanılır gibi değil. Gübrenin artış sebebini tam olarak bilmiyoruz. Mazot, kısa süre içinde 10 lirayı geçti. Devletimizin bu gidişata bir dur demesi gerekir. Çiftçi, düşünceli. Üretici, ne yapacağını bilemiyor.”

ÇİFTÇİNİN YÜZDE 25-30'U GÜBRESİZ EKİM YAPTI

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, üre gübresinin geçen yıl bu vakitlerde 2 bin lira civarında olduğunu, bugün üre gübresinin fiyatının 14 bin lirayı aştığını kaydetti. Dap gübresinin de 13 bin lira civarında seyrettiğini ifade eden Kağnıcıoğlu, “Şubat ayı içerisinde ekili olan hububata azot ihtiyacını karşılamak için gübre atılması gerekir” dedi. Gübre fiyatlarının çiftçiyi zorladığını dile getiren Kağnıcıoğlu, şunları kaydetti: “Eğer Şubat ayında gübre atılmazsa, verim kaybımız daha da artacak. Milli servete yazık olacak. Hükümetin gübre girdisinin yüzde 50'sini karşılaması gerekir. Bunun örnekleri var. Birkaç ülkede çiftçiye hükümet destek veriyor. Eğer gübre desteği olmazsa çiftçinin işi çok zor. Mazot fiyatı da yükseldi ama ondan önemli olan gübre fiyatı. Altınekin bölgesinde çiftçiler gübre kullanımını yarı yarıya azalttı. Çiftçinin yüzde 25-30'luk bir kesimi de gübresiz ekim yaptı. İlçede verim kaybı bekleniyor.”

4-3-867x800.jpg

ÜRE GÜBRESİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 400'Ü GÖRDÜ

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, çiftçinin kullandığı gübre oranını düşürdüğünü ya da gübresiz ekim yaptığını belirtti. Diğer ilçelerde düştüğü gibi Karapınar'da da verimin düşeceğini işaret eden Üner, “Bizim coğrafyada su yoksa tarım yapılmaz, gübre olmazsa da verim alınamaz” diye konuştu. Tarım Bakanlığı'nın fiyatı revize ve süspanse etmesi gerektiğinin altını çizen Üner, “İş para kazanmayı geçti. Amacın üretimi artırabilmek olduğunun bilinmesi lazım. Bakanlığın insanları üretime teşvik etmesi şart. Verim kaybı bekliyoruz. Üreticiler, 'Bahar döneminde gübre atabilir miyim' diye düşünüyor. Üre gübresindeki artış yüzde 400'ü gördü. Bu gübre kullanılmazsa verim olmaz” dedi.

EMRE ÖZGÜL

4-4-1202x800.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum