Hindistan’da 1 Trilyon Dolarlık Altyapı Fırsatı

Hindistan’da 1 Trilyon Dolarlık Altyapı Fırsatı

Hindistan’da 5 sene içinde 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımı yapılacak. Şu aşamada ülkeden Türkiye’nin önde gelen şirketlerine yatırımın ihalesine katılma daveti geliyor.

Hindistan’da 5 sene içinde 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımı yapılacak. Şu aşamada ülkeden Türkiye’nin önde gelen şirketlerine yatırımın ihalesine katılma daveti geliyor.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından Türkiye-Hindistan-Orta Asya Ticaret ve Yatırım Forumu tertip edildi. Foruma TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, Hindistan – Türkiye İş Dünyası Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şeker, Hindistan Dışişleri Bakanlığı Avrasya Dairesi Eş Başkanı Ajay Bisaria ve Hindistan İstanbul Başkonsolosu Manish Gupta katıldı.


Forumda Türkiye’nin Hindistan’ın ithalatında payının yüzde 1 olduğundan yakınan Ahmet Ciğer, “Bu payı artırıcı adımlar atılmalı. Hindistan, yakın gelecekte dünyanın parlayan ülkelerinden biri olacak. Geçen sene iki ülke arasında 6,2 milyar dolarlık ticaret hacmi vardı. Ancak bu çok küçük bir rakam. Türkiye mobilya üreticilerinden oluşan bir heyet yakında Hindistan’a gidecek. Bu tür etkinliklerin sayısını artırmalıyız. İnşaat ve altyapı alanında ortak faaliyetler yürütebiliriz. Muhtemel projeleri ikili görüşmeler ile yapacağız.” dedi.


Hindistan’ın İstanbul Başkonsolosu Manish Gupta ise şunları ifade etti:

“Hindistan, Türkiye’nin el ele vermeyi dilediği ülkelerden. Gelecek 3 sene içinde iki ülke arasında ticaret hacmini daha yukarı seviyelere çekmeyi planlıyoruz. Ortak faaliyetlerin arttırılması için gerekenler yapıldı. Hindistan’ın 5 sene içinde 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımı olacak. Biz, Türkiye firmalarını bu ihalelere bekliyoruz. 100 Hintli firma şu an Türkiye’de çalışmalar yapıyor. İlave olarak sermaye ve teknoloji kullanımında verimlik artmalı. Gelecek 5 senede enerji alanında 235 milyar dolarlık yatırım olacak. Hindistan genç bir ülke. Ülkede şu anda 269 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi var. Bu daha da artırılabilir. “


Türkiye-Hindistan-Orta Asya Ticaret ve Yatırım Forumu’nda Türk firması Adviture ile Hintli JD Software Put arasında 3 milyon dolarlık ticaret anlaşması paraflandı. İki firma, IT, medya ve telekomünikasyon alanlarında güç birliği yapacak.

ADANA’YA 500 MİLYON DOLAR YATIRIM GELDİ

Hindistan-Türkiye İş Dünyası Derneği Başkan Yardımcısı Ali Şeker ise Türkiye ile Hindistan arasında benzerlikler olduğunu vurguladı. Şeker, şöyle devam etti:

“2002’den beri Hindistan’dayım. Türkiye’nin yerini dahi bilmiyorlardı. İki ülkenin ticaret hacmi şuan 6,2 milyar dolara vardı. 90 bin turist geçen sene Hindistan’dan Türkiye’ye geldi. Amacımız Hindistan’la Türkiye arasında devamlı ve kuvvetli bağlar oluşturmak. Kısa süre evvel Hintli bir girişimci Adana’ya 500 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bu yatırımların artacağından şüphem yok.”


Hindistan Dışişleri Bakanlığı Avrasya Dairesi Eş Başkanı Ajay Bisaria, Türkiye’nin hakiki manada bir ticaret köprüsü olduğuna temas etti. Bisaria, “Türkiye ile üçüncü ülkelere ulaşmanın gayretindeyiz. Amacımız iki ülkeye de gelir temin etmek. Birbirimize çok benzeyen iki toplumuz. Ekonomilerimiz de birbirine çok benziyor. Her iki ülkede de cari açık sorunu var. Ancak esas olan burada yenilikçi ve fırsatlara açık şirketlerin var olması. Türkiye’nin 50 milyar dolarlık ciddi bir ticaret hacmi var. Hindistan’ın pek çok Orta Asya ülkesi ile kontağı yok. Bunu Türkiye ile başarabiliriz.” dedi.


İki ülkenin el ele verebileceğini dile getiren Bisaria, Hindistan Hava Yolları ve Türk Hava Yolları’nın ortak uçuşlar yapabileceğini sözlerine ekledi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.