Hava kirliliğinde 'hassas' bölgedeyiz

Hava kirliliğinde 'hassas' bölgedeyiz

Yaşamı olumsuz etkileyen hava kirliliği son dönemlerde Konya’da da kendini göstermeye başladı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre Konya, ‘hassas bölge’ olarak tanımlandı

Sanayileşmenin gelişmesi, nüfusun ve soğuk hava ile birlikte kömür kullanımının artmasıyla birlikte hava kirliliği de arttı. Şehrin sorunları arasında yer alan hava kirliliği meselesi, bir türlü çözülemiyor. Soba kullanımının yaygın olduğu bölgelerde özellikle hava kirliliği daha fazla yaşanıyor. Hava kirliliğinin en fazla Karatay'da olduğu biliniyor. Selçuklu'nun bazı bölgelerinde de hava kirliliği yaşandığı veriler arasında yer alıyor.

5 BÖLGE HASSAS

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın http://www.havaizleme.gov.tr/ adresinde yer alan bilgilere göre ise Konya’da 5 adet bölge hassas olarak belirtiliyor. Hassas olarak belirtilen noktaların ise açıklama kısmında ‘sağlık etkileri oluşturabilir’ ifadesi yer alıyor. Bununla birlikte Meram bölgesinin belirtilen haritada ‘iyi’ olarak ifade edilmesi de gözlerden kaçmadı. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Çevre Mühendisi Mustafa Durak, “Son yıllarda sanayileşmenin gelişmesiyle, kent merkezinin büyümesi ve nüfusun artması ile gelişen plansız şehirleşme sonucu çevre kirliliği sorunları önem arz etmeye başladı. Ülkemizde özellikle ısınma enerjisi temini için sosyo-ekonomik şartlardan dolayı ucuz fakat düşük kalorili kükürt oranı yüksek kömürlerin fazla kullanılması, motorlu taşıt sayısının hızla artması, zaman zaman oluşan kötü meteorolojik şartların etkisi ile hava kirliliği artış göstermektedir” dedi.

adsiz-001.jpg

HAVA KİRLİLİĞİ 3 BAŞLIK ALTINDA İNCELENEBİLİR

Yaşanılan hava kirliliğinin nedenlerinin üç başlık altında incelenebileceğini kaydeden Çevre Mühendisi Mustafa Durak, “Hava kirliliği 3 başlık altında değerlendirilebilir. Bunları endüstri tesislerinden kaynaklanan hava kirliliği, konutların ısıtılmasından kaynaklanan hava kirliliği, motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliği olarak sıralayabiliriz. Sanayiye baktığımızda kazan bakımlarının ve baca sistemlerinin düzenli olarak yapılmaması ve düşük kaloride yakıt kullanımı, kalitesiz katık kullanımı temel olarak hava kirliliğini oluşturan bir nedendir. Isınmadan kaynaklı hava kirliliğinde ise temel sebep düşük vasıflı yakıtların kullanılması ve yanlış yakma tekniklerinin uygulanması olarak belirtilebilir. Bu durumun yanı sıra kent merkezindeki bazı bölgelerde doğalgaz alt yapısının olmaması, Sıvı yakıtın fiyatındaki hızlı artış kirlilik oranının artırmaktadır. Son olarak trafik kaynaklı hava kirleticilere bakarsak da şunları görürüz: Karbon monoksit, Partikül maddeler ve Azot oksitlerle birlikte karbon dioksit konsantrasyonların kent merkezlerinde yüksek olması hava kirliliğine neden olmaktadır” şeklinde konuştu.

DENETİMLER ARTMALI

Son olarak hava kirliliğinin önlenmesi için gerekli tedbirleri sıralayan Durak, şunları kaydetti: “Hava kirliliğini önlemek için sanayi tesislerinde düzenli bakım ve izlemeler yapılarak denetimler artırılmalıdır. Konutlardan kaynaklanan hava kirliliğini ise kent merkezi ve meskun mahallelerde alt yapı çalışmalarını artırarak gaz yakıtların kullanılmasını sağlayarak azaltmak mümkündür. Motorlu taşıtlardan kaynaklı hava kirliliği ise toplu taşıma araçlarının kullanımının artırılması ile sağlanabilir.”

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum