Hamid Efendi Çivizade Damadı
III. Sultan Murad Han Devri “Şeyhülislam ve Müftilenam” -15-
Hamid Efendi Çivizade Damadı
Konya’da doğmuştur (H.900). Babası, Yenişehir Kadısı Muhammed Efendidir.
Hamid Efendi, yirmi iki yaşında İstanbul’a geldi. Çivizade ile zamanın diğer ulemasına intisap etti. (*)
En ziyade Sultaniye Müderrisi Kadri Efendi’ye intisabı, Hamid Efendi’nin kadr u kıymetini yükseltti. (H.929) Kadri Efendi, tezkirecilikle / biyograficilikle başlayan vazifesi şeyhülislamlığa kadar yükseldi. Makam-ı fetvaya vasıl oluncaya kadar müteaddit medreselerde müderrislik yaptı. Evvela Bursa’da Molla Hüsrev Medresesi’nde, yirmi beş akçe ile Bayezid Medresesi’ne, otuz akçe ile Kütahya’da Germiyanoğlu Medresesi’ne, ondan sonra Bursa Ahmet Paşa Medresesi’ne müderris oldu.
Bu esnada Çivizade’ye damat oldu. Bir müddet kadar Gökçeada da Mustafa Paşa Medresesi’nde bulunduktan sonra Manisa Müftülüğü’ne Şehzade Müderrisliği’ne, Şam Kadılığı’na (H.956), Mısır Kadılığı’na (H. 957) yükseldi. İki sene sonra ma’zulen /azledilmiş olarak İstanbul’a geldi. Bununla beraber onur, şeref, haysiyet ve itibarına bir halel gelmedi.
Az zaman içinde İstanbul Kadılığı’nı (h. 963), Rum ili Sadrını / Kazaskerliği’ni işgal eyledi / yürüttü. On sene kadar bu mühim vazifeyi ifa etti. Avusturya’ya karşı icra edilen seferlerde bulundu. Zigetvar seferinden avdette Belgrad’da tekaüdü icra kılındı ise de Ebussuud Efendi’nin vefatında fetva vazifesi / şeyhülislamlık uhdesine tevdi olundu (h.982).
Hamid Efendi, pek az müddet makam-ı meşihad’da / şeyhülislamlık makamında bulundu. Vefatı, 985 dedir. . Ebu Eyyub el-Ensari civarında metfundur. Hamid Efendi’nin en meşhur eseri, (Feteva-i Hamidiyye)’dir.
.......................
*İntisap etmek: Bir kimseye mensup olma, bir yere bağlanma, kapılanma, birinin adamı olma.
Kaynaklar
İlmiyye Salnamesi, S: 386
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.