Hacıveyiszade Mustafa Efendi (Cihannüma Konya-Kadim Şehrin Ulu Çınarları)
Cihannüma Derneği Konya Şubesi tarafında organize edilen “Kadim Şehrin Ulu Çınarları” başlıklı konferansların birincisi, 11.01.2023 Çarşamba günü Konya Merkez İmam Hatip Lisesi Kütüphanesinde, Konya İl Müftüsü Sayın Prof. Dr. Ali ÖGE hocamızın Hacıveyiszade Mustafa Efendi’yi anlattığı konferans ile gerçekleştirildi. Programı tertip eden Cihannüma Derneği yönetimine teşekkür ederim.
Hacıveyiszade Rahmetullahi Aleyh, Hasan el-Benna gibi Necmettin ERBAKAN hocamız gibi müslümanlara rol model olabilecek bir hayat yaşamış iman ve aksiyon insanı. Bu sebeple, insanlığa faydası olabileceği inancıyla konferansta aldığım notları kısa metinler halinde paylaşmaya çalışacağım.
Hacıveyiszade Mustafa Efendi’yi tarif etmek için kullanılabilecek anahtar kelimeler ilim, ahlak, selam, namaz ve vakıf kurumlar olarak sıralanabilir. Onun hayatında ilmin amele ve aksiyona dönüştüğünü görürüz.
Hacıveyiszade Mustafa Efendi (r. aleyh), Konya Islah-ı Medâris-i İslamiye Medresesinde eğitim görmüş, bu medresede talebelik, asistanlık ve hocalık yapmış bir alim insan. Islah-ı Medaris, devrin Şeyhu’l-İslam’ı Mustafa Sabri Efendi’nin kendi oğlunu dahi eğitime göndermek istediği nitelikli bir eğitim kurumudur. Hacıveyiszade Mustafa Efendi, medrese eğitiminden önce de devrin alimlerinden Şeyh Muhammed Bahaüddin Efendi’den manevi terbiye almış ve ilim tahsili yapmıştır (Şeyh Muhammed Bahaüddin Efendi (r. aleyh)’in kabri Hacı Fettah mezarlığındadır).
Hacıveyiszade Mustafa Efendi (r. aleyh) Allah rızasını temel gaye edinen, halktan hiçbir beklentisi olmadan Cenabı Hakka yönelen bir insandır. Yeğeni Ali Ulvi KURUCU (r. aleyh) ile Kâbe-i Muazzama’da tavaf ederken kendisinden Buhari-i Şerif kitabı talep eden bir gencin isteğini mutlulukla ve heyecanla karşılayacak, kitabı hemen ücretini ödeyerek temin edecek kadar ilim ve talebe aşığıdır. Hacıveyiszade (r. aleyh)’in “bir talebe yetişmesi için bir münafığın kahrı çekilir” sözü, asırlarca Müslüman eğitimcilere rehberlik edecek niteliktedir.
Hacıveyiszade Mustafa Efendi (r. aleyh)’in namaz hususundaki hassasiyetini, o dönem kendisiyle mesai yapmış insanlardan dinlemek mümkün olsaydı keşke. İmam Hatip Lisesinde öğretmenlik yaptığı dönemde teneffüslerde, yorgun anlarında dinlenmek yerine namaz kılmayı tercih etmesi, İnşirah Suresi 7. Ayete imanın bir göstergesi olsa gerek (O halde boş kaldın mı, yine kalk (başka bir iş ve ibadetle) yorul). İlaveten, Hacıveyiszade (r. aleyh) cemaatle namaz kılmaya çok dikkat etmekte, çevresindeki insanları da bu hususta uyarmaktadır. Çok dikkat çekicidir ki, imam olan oğlunun, çift imamın görev yaptığı bir camide zaman zaman işine gitmeme ihtimaline karşı hocalık yapmasına izin vermemiştir. Hacıveyiszade (r. aleyh) ileri yaşlarında ağır rahatsızlık yaşadığı dönemde dahi oğlunu camiye görevinin başına göndermiş, oğlunun namaz vakitlerinde kendi başında refakatçi olarak beklemesini istememiştir.
Hacıveyiszade Mustafa Efendi (r. aleyh)’in selam verme hassasiyeti de Müslümanlar için örnek niteliktedir. Selamın güçlü ve canlı bir ses tonuyla verilmesini istemesi, bununla birlikte çocuklara da selam vermesi hem ruhen sağlıklı bir toplumun yetişmesi hem de toplumda kardeşlik bağlarının güçlenmesi açısından önem taşımaktadır. Hacıveyiszade Mustafa Efendi (r. aleyh)’in en kıymetli vasıflarında birisi de İslami kurumların oluşturulmasına öncelik etmiş olmasıdır. Kendisi, Konya İmam Hatip Lisesinin kurucusu ve ilk müdürüdür. Yaşadığı dönemin siyasi ve ekonomik yapısı itibariyle, İslam’a hizmet edecek kurumların oluşturulması ve yönetilmesi ancak yüksek bir feraset ve şuur seviyesi ile açıklanabilir. Vesile olduğu kurumlardan İslam’a ve insanlığa hizmet edecek nice insanların yetişmesi temennisiyle, Es-Selamü Aleyküm.