Hüseyin Çetin

Hüseyin Çetin

İş Dünyası Öğrencilerden Ne Bekliyor?

İş Dünyası Öğrencilerden Ne Bekliyor?

Konya Üniversiteleri Kariyer Fuarının ilk oturumu (08.05.2024) “İş Dünyası Öğrencilerden Ne Bekliyor?” başlığı ile gerçekleşti.

Oturumu dinlerken aldığım kısa notları paylaşmak istiyorum. Metindeki hiciv ifadeleri yazıyı okunur kılmak için eklendi. Hiç kimseyi eleştirmek maksadı taşımamaktadır. Şimdiden kusurumuz varsa affola.

Dijital izinize dikkat edin dediler. Yani sosyal medya paylaşımlarınız sizin kimliğiniz hakkında önemli bilgiler veriyor, mümkün mertebe kariyer odaklı, pozitif ve yapıcı paylaşımlarınız olsun demek istiyorlar. Demek ki taşkınlık yapanlar iş dünyasına sempatik gelmiyor.

CV’niz kısa ve karmaşık olmayan bir yapıda olsun, fotoğrafınız iş ciddiyeti taşısın, kafede çekilmiş fotoğraf hoş olmuyor dediler.

Üniversitedeki kulüp çalışmalarına katılımın önemli olduğu vurgulandı. Mümkün mertebe iş dünyası ile ilişkileri olan kulüpler tercih edilmeli dediler. Gezi, müzik, eğlence kulüpleri de olur demediler.

Alanınızla ilgili bilgisayar programlarını adınız gibi bilin diyor iş dünyası. Yani az buçuk bilgisayar bilip kendinizi biliyor sanmayın demek istediler muhtemelen.

Okeyde ara taşı gibi olun şeklinde bir muhabbet döndü sürekli. Bence bu tavsiye öğrencileri derin düşüncelere sevk etmek için yapıldı, yani sanatsal bir içeriği var. Kariyer kavramı, okey gibi basit bir oyun ile ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi.

Okeyde ara taşı deyince, eski iş adamları oyunu öyle güzel takip ederdi ki ara taşa hiç muhtaç olmaz, personelin nazını niyazını çekmez, maliyetine katlanmazdı. Şimdi nesil değişti demek ki, biz yaşlandık tabi, nerede Sakıp ağalar, Vehbi Koç’lar vs.

Alanınızdaki literatürü takip edecek seviyede yabancı dil bilin dediler. Uluslararası Ticaret mezunu İngilizce bilmiyor, bu nasıl iş arkadaş dediler. Sesli bir şekilde hepimiz gülmeliydik bu duruma ama hiç kimse gülmedi. Bu durum paradoks gibi aslında, Uluslararası Ticaret okumuş ama dil bilmiyor, dil bilmiyor ama Uluslararası Ticaret mezunu. Bence ilk önce bu paradoks çözülmeli.

Girişimcilik potansiyeliniz olsun dediler. Herkes memur olamaz dediler. Konya sanayisi çok büyük, bu Konya insanının girişimci kişiliği ile alakalı dediler. Girişimci olunur mu yoksa girişimci doğulur mu meselesi tartışılacaktı bir ara fakat araya başka laf kaynadı, mesele suhuletle kapandı.

Konya’daki kamu sanayi iş birliği arayüzlerini mutlaka ziyaret edin dendi. Bu arayüzler Kapsül, İnnopark, Model fabrika ve Teknokent olarak sıralanabilir. Kapsülün binası çok keyifli gerçekten, çarşı merkezinde, tavsiye ederim. Diğerlerine gidilir mi yoksa orada çalışan biri ile konu bazlı irtibata mı geçilir bende çok bilmiyorum açıkçası.

Otomasyon, bilişim, nesnelerin interneti, yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm kavramları bugünün iş dünyasının güncel sözcükleri, bu alanlarda kendinizi geliştirin dediler.

Öğrencilik yaparken mümkünse bir yerde çalışın, iş dünyasına adapte olun dediler. İş dünyası öğrenci çalıştırmak, birikimlerini aktarmak için hevesle bekliyor gibi geldi bana, içime öyle doğdu. Fırsatı kaçırmayın valla.

Müfredatlar yetersiz şeklinde bir eleştiri oldu. Benim bildiğim müfredatlar, bütün dünyada aşağı yukarı benzer dersleri içeriyor. Demek ki müfredat problemi küresel bir sorun.

Şaka bir yana, iş dünyasının isterleri belli; yabancı dil, program bilgisi, referans ve varsa tecrübe. Çalışanın meslek onuruna yakışır bir maaş alabildiği ve çalışanlara iş yerlerinde kariyer fırsatlarının sunulduğu insan odaklı bir iş dünyasının oluşması temennisiyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hüseyin Çetin Arşivi

Gazze

05 Aralık 2023 Salı 09:37