Güvenilir İnsan
Bizleri yoktan var eyleyen, yarattığı varlıklar içerisinde bize ruh verip bizi canlı eyleyen, yarattığı canlılar içerisinde bize akıl verip bizi insan eyleyen, yarattığı insanlar içerisinde bize iman nimetini verip bizi Müslüman eyleyen Rabbimize hamdolsun. Kıyamete kadar gelecek bütün insanlığa rehber olarak gönderilen liderimiz, önderimiz, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) salât ve selam olsun.
Hepimiz insanız. Kendisine verilen akıl ve irade nimeti ile diğer varlıklardan farklıdır insan. Âlemdeki varlıklar içerisindeki en mükemmel varlık olan insan, iman ve güzel ahlak ile olgunluğa ulaşır. Her yönüyle en güzel şekilde yaratılan insan, aynı zamanda kendi tercihiyle “aşağıların aşağısında” olmaya da adaydır.
Her insana doğuştan verilen temel haklar vardır. Yaşama hakkı, mülk edinme hakkı, namusunu koruma hakkı, aklını kullanma hakkı ve inanma hakkı. Toplumun tüm kesimi, bu hakların kullanılması ve muhafaza edilmesinde birbirine saygılı davranmak durumundadır. Her yönüyle tas tamam yaratılan insana, bu haklarla beraber bir takım sorumluluklar da yüklenmiştir. Sosyal bir varlık olan insanın; Kendisine, ailesine, akrabalarına, arkadaşlarına ve akranlarına, bütün insanlığa ve çevreye karşı sorumluluğu vardır. Her bir sorumluluğumuzun da birbiriyle bağlantısı vardır. Bütün bu sorumluluklarında âlemlerin Rabbi olan Allah’ın, (c.c.) rızasını gözetir inançlı insan.
***
İnsan, toplum halinde yaşar. Dinimiz İslam, bireysel ibadetlerin kuralını da koymuştur, toplumsal hayatta uymamız gereken kuralları da koymuştur. “Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder, hâyasızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.” (Nahl 90) İlahî ikazını düşünen inançlı insan; Doğruluktan, dürüstlükten ve adaletten zerre sapmaz. Merhameti kuşanan insan; Bir karıncaya, bir kelebeğe nasıl davrandığından da hesaba çekileceğinin bilinciyle yaşar.
“Sizden biriniz, kendisi için arzu edip istediği şeyi, din kardeşi için de arzu edip istemedikçe, gerçek anlamda iman etmiş olmaz.” Nebevî ikazından haberdar olan insan, insanlığını ve İmanını muhafaza derdindedir. Gerek gündelik hayatta ve gerek sosyal medyada kimse ile alay etmeyerek güven verendir insan. Açık sözlü ve mert olan inançlı insan “fake” hesap kullanmaz. Elinden ve dilinden emin olunandır inançlı insan. O, hiç kimsenin cinsiyeti, yaşı, şaçı ve kaşı ile alay da etmez. O, yaşadığı toplumda en güvenilen ve kendisinden fayda umulandır, öyle de olmalıdır.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) tarifiyle her ortamda iyi, güzel, doğru ve faydalı olan davranışı gerçekleştirir inançlı insan: "(Mümin) kardeşine tebessüm etmen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır. Yolunu kaybeden kimseye yol göstermen sadakadır. İyi göremeyen bir kimseye yardımcı olman senin için sadakadır. Yoldan taş, diken, kemik gibi şeyleri kaldırıp atman da senin için sadakadır."
***
“İman etmedikçe Cennet’e giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de gerçekten iman etmiş olamazsınız.” Buyuran Peygamber Efendimiz, (s.a.v.) güvenilen insan olma yolundaki ölçüyü bizlere tarif ediyor adeta; “Müminler, birbirlerini sevmede, birbirlerine merhamet ve şefkat göstermede, tıpkı bir organı rahatsızlandığında diğer organları da uykusuzluk ve yüksek ateşle bu acıyı paylaşan bir bedene benzer.”
Âlemlerin Rabbi olan Allah’a ve hesap gününe iman ediyoruz. Sadece bedensel ve ruhsal zorbalıkların, fake hesaplardan yapılan alay, iftira ve şiddetin değil karanlıklar içine gizlenmiş zulümlerin de hesabının sorulacağına inancımız tamdır. İşte biz, inançlı insanlar olarak, bu imanımızdan dolayı güzel ahlakı kuşanıyoruz, kuşanmak durumundayız. “Yavrucuğum! Yaptığın iş (iyilik veya kötülük), bir hardal tanesi ağırlığında bile olsa ve bu, bir kayanın içinde veya göklerde yahut yerin derinliklerinde bulunsa, yine de Allah onu (senin karşına) getirir. Doğrusu Allah, en ince işleri görüp bilmektedir ve her şeyden haberdardır.” (Lokman Suresi 16)
Doğruluktan ayrılmayarak güvenilir insan olma vasfını muhafaza edenlere selam olsun. Allah’a emanet olunuz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.