Güney Kıbrıs'taki Büyük Camii İbadete Açıldı; 40 Yıl Sonra İlk Namaz Kılındı

Güney Kıbrıs'taki Büyük Camii İbadete Açıldı; 40 Yıl Sonra İlk Namaz Kılındı

Kıbrıs'ta yürütülen diyalog çerçevesinde, Rum kesiminde bulunan Baf’taki Büyük Camii, 1974’ten sonra ilk kez hizmete açıldı. Caminin ziyarete açılmasıyla birlikte 40 yıl aradan sonra burada ilk defa namaz kılındı. KKTC Din İşleri...

Kıbrıs'ta yürütülen diyalog çerçevesinde, Rum kesiminde bulunan Baf’taki Büyük Camii, 1974’ten sonra ilk kez hizmete açıldı. Caminin ziyarete açılmasıyla birlikte 40 yıl aradan sonra burada ilk defa namaz kılındı.

KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay, Rum Başpiskopos II.Hrisostomos'un daveti üzerine Baf'ta bulunan Büyük Camii'nin yeniden açılışını gerçekleştirdi. Ziyarette Kıbrıslı Türklerin katılımı ile Camii Kebir'de öğlen namazı kılındı. Kılınan namazın ardından mevlit okundu.

Talip Atalay, Ortadoğu’da çatışmaların devam ettiği bir dönemde, iki dini liderin bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Atalay, farklı dinlerin bir arada yaşayabileceğini göstermek için çalıştıklarını belirtti.

Rum Başpiskopos II. Hrisostomos da en önemli hedeflerinin iki toplumu yakınlaştırmak, cami ve kiliselerin bakımının yapılarak ibadete açılması çalışmalarının devam etmesini sağlamak olduğunu kaydetti.

"40 YIL ARADAN SONRA İLK NAMAZ"

Caminin ziyarete açılışı nedeniyle KKTC’den yüzün üzerinde Kıbrıslı Türk de Baf’a geldi. Cami’de 40 yıl aradan sonra ilk namazı Din İşleri Başkanı Talip Atalay kıldırdı. Talip Atalay’ın ziyareti, Güney Kıbrıs Başpiskoposu II. Hristostomos’un daveti üzerine 40 yıl aradan sonra bölgeyi ziyaret eden ilk Müftü olmasından dolayı da ayrı bir önem taşıyor.

Büyük Cami, Baf bölgesi Türk halkının Hristiyanlığa geçişini önemle ve kurduğu medrese ile pek çok alimin yetişmesinde ön ayak olan 1800’lerde yaşayan Hafız İbrahim Sıtkı Efendi’nin Türbesi'nin de bulunmasından dolayı da önemli bir niteliği var.

ATALAY: İKİ DİNİ LİDERİN BİR ARAYA GELMESİ ÖNEMLİ

Ziyaret sonrasında iki dini lider ortak basın açıklaması yaptı. Toplantıda konuşan Atalay, ibadethanelerin gerek Hristiyanlıkta, gerekse Müslümanlıkta tek bir tanrıya ibadet için yapıldığını ifade etti. Atalay, Müslüman olarak bunu savunduklarını, bunun yanında kültürel mirasların da bir kesime değil, tüm insanlara gelecek nesillere ait olduğunu vurguladı.

KKTC eski Eserler Dairesi ile Güney Kıbrıs’taki eski Eserlerle ilgili daire yetkililerine, İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi’ne kültürel miraslarla ilgili çalışmalardan dolayı da teşekkür eden Atalay, Apostolos Andreas Manastırı’nda tadilat çalışmalarının da başladığını açıkladı.

Baf bölgesindeki Müslümanların sorunlarını da ziyaretinde dinleme imkanı yakaladığını da kaydeden Atalay, sorunları Başpiskopos'a ilettiklerini ve bunlara çözüm aranacağını kaydetti.

HRİSOSTOMOS: İKİ TOPLUMU YAKINLAŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ

Rum Başpiskoposu II. Hristostomos da konuşmasında Müftünün ziyaretinin, Kıbrıs Rum Yönetimi ve kilisenin Müslüman ibadet yerlerinin bakımını yaptırdığının görülmesi açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

En önemli hedeflerinin iki toplumu yakınlaştırmak cami ve kiliselerin bakımının yapılarak ibadete açılması çalışmalarının devam etmesi olduğunu kaydeden Hristostomos, ibadet yerlerinin ne sadece Kıbrıslı Türklere, ne de sadece Kıbrıslı Rumlara ait olduğunu tüm adaya ait olduğunu kaydetti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.