Fransız seçmen, Macron'un kararıyla kurulan erken seçim sandığına yarın ilk tur oylama için gidecek

Fransız seçmen, Macron'un kararıyla kurulan erken seçim sandığına yarın ilk tur oylama için gidecek

Fransa'da vatandaşlar, aşırı sağın Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden birinci çıkması üzerine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un parlamentoyu feshederek aldığı erken seçim kararıyla, yarın seçimlerin ilk turunda oy kullanacak.

Yaklaşık 68 milyon 400 bin nüfuslu ülkede 49,5 milyon Fransız seçmen, 5 yıl boyunca kendilerini Ulusal Meclis'te temsil edecek 577 milletvekilini belirlemek için sandık başında olacak.

Fransa'da 4 bin 9 milletvekili adayının yarışacağı seçimlerin ikinci turu ise 7 Temmuz'da yapılacak. Seçimlerde yarışan adayların yüzde 41,1'i kadınlardan oluşuyor.

Fransa'da sandık başına gidemeyecek seçmenler, kendileri adına oy kullanması için bir başka seçmene vekalet verebiliyor. Bu kapsamda, Fransa İçişleri Bakanlığının verilerine göre seçimin ilk turunda oy kullanmak için vekalet verenlerin sayısı yaklaşık 2 milyon 125 bin oldu.

Ülkede 2022'deki genel seçimlerin ilk turunda bu sayı yaklaşık 1 milyon olmuştu. Bu yıl kayda değer oranda artan vekalet sayısı, ülkede erken genel seçimde sandığa gidenlerin oranının yüksek olacağının göstergesi oldu.

Oy kullanma işlemi Fransa'nın ana kara topraklarında, yerel saatle 08.00'de başlayıp 18.00'de sona erecek.

Paris gibi büyük kentlerde ise saat 20.00'ye kadar oy kullanılabilecek.

İlk turda yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar, ikinci tura katılabilecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.