Gemiadamları Sınava Girmeden Roc Belgesi Alabilecek

Gemiadamları Sınava Girmeden Roc Belgesi Alabilecek

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ile İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından 18 Kasım 2013 tarihinde yayımlanan 2013/246 sayılı uygulama talimatıyla sınırlı vardiya zabiti ve üstü yeterlilik belgesine sahip gemiadamları, kursa gitm.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ile İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından 18 Kasım 2013 tarihinde yayımlanan 2013/246 sayılı uygulama talimatıyla sınırlı vardiya zabiti ve üstü yeterlilik belgesine sahip gemiadamları, kursa gitmeden ve sınavlara girmeden Tahditli Telsiz Operatörü (ROC) belgesi alabilecek.

İMEAK DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, söz konusu talimatın ROC belgesi almak isteyen gemiadamlarına büyük kolaylık sağlayacağını söyledi. Özellikle liman ve kabotaj seferi bölgesinde çalışan düşük yeterlilikte zabitan sınıfı gemiadamları bakımından ROC ehliyetinin ciddi bir maddi külfet oluşturduğunu aktaran Öztürk, oda yönetim kurulu olarak meseleyi Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka ve bürokrat ekibine aktardıklarını, kendilerinin de çözüm için hareket ettiğini belirtti.

Yürürlükteki Gemiadamları Yönetmeliği gereği bütün seviyelerde yeterlilik belgesine sahip güverte zabiti ve kaptanın, haberleşme yeterlilik belgesi olarak en az ROC'a sahip olması gerektiğini hatırlatan Öztürk, “Bu belge, ancak idare tarafından tanımlanmış ve zorunlu kılınmış eğitimlerin alınmasını müteakip Gemiadamları Sınav Merkezi (GASM) tarafından yapılan sınavlarda başarılı olmaları halinde veriliyor. Bu da kurs ve sınav ücreti bakımından maddi yük getiriyor. Bu yüzden kurs ve sınavlar için gemilerden ayrılmak zorunda kalan zabitan sınıfı gemiadamları, sınavları geçmekte zorlanıyor. Bakanlık, yayımladığı talimatla sınırlı vardiya zabitinden uzak yol kaptanına kadar binlerce gemiadamını ve bunları istihdam eden gemi işletmecisi firmayı rahatlattı.” değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.