Abdullah Leblebici

Abdullah Leblebici

Fındıklı yol aynen kalacak

Fındıklı yol aynen kalacak

Son günlerde Seydişehir’ de halk arasında “Fındıklı Yol” olarak bilinen ve doğaseverlerin sık sık ziyaret ettiği bölgede İmar değişikliği yapılacağı ve yolun yeniden düzenlenerek doğal yapının bozulacağı şeklinde özellikle sosyal medyada paylaşımlar ve akabinde yorumlar yapılması üzerine Belediye başkanı Mehmet Tutal basın mensupları ile bir araya gelerek konuya açıklık getirdi ve son noktayı koydu.

Nasrettin Mahallesi karşı kısmından başlayıp 5 Ağustos köprüsünün alt kısmına kadar olan ve halk arasında bağarası olarak bilinen bölge ilçenin yeşil dokuya sahip en önemli kısmı olarak dikkat çekiyor.
Hatırlanacağı üzere daha önce bu bölge de yapılaşma izni 5 kata kadar müsaade ediliyordu.
Bağarası mevkiinde 5 kat inşaat izninin oldukça yüksek olduğunu, inşaat izinleri ile birlikte yeşil dokunun büyük zarar göreceğini ve hatta yok olacağına işaret eden vatandaşlar Belediye ye    müracaat ederek burada yüksek katlı binalara izin verilmemesini talep etti.
Bunun üzerine Belediye yönetimi yaklaşık 3 yıl önce aldığı bir kararla bağarası mevkiinde bundan böyle inşaatların iki ve üç katlı yapılabileceğini belirterek yeşil dokunun korunmasında çok önemli bir karar aldı.
Bağarası mevkiinde yeni bir düzenleme yapılacağı sosyal medyada yer alıp vatandaşlar da konu ile yakından ilgilenip yorumları ile tepki göstermesi sonucu Başkan Mehmet Tutal konuya açıklık getirme ihtiyacı hissetti.
FINDIKLI YOLU KORUMAYA BİZ ALDIK
Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, halk arasında Fındıklı yol olarak bilinen yerin kendileri tarafından korunmaya alındığını açık ve net bir şekilde toplantıda bulunan basın mensuplarına açıkladı.
Bölgedeki imar durumu ile ilgili biraz bilgi vermek istiyorum
1989 yılında bağarası mevkiinin imar planı zamanın Belediyesince yapılmış. Plana göre yolların genişliği 10 metre olarak belirlenmiş. 22.700 metrekare yol alanı, 64.000 metrekarelik de inşaat alanı ayrılmış.
Belediyenin son yaptığı düzenlemede ise 10 metrelik yollar 7 metreye, 22.700 metrekare yol alanı 9.000, 64.000 metrekare inşaat alanı ise 27.000 metrekareye düşürülerek yeşil dokuya büyük önem verilmiş.
Olaya daha net bakarsak 1989 yılındaki imar planına göre Fındıklı yol olarak bilinen yerde 10 metrelik bir yol açılacak, ayrıca yol ve inşaat alanı da oldukça fazla bir alanı kapsayacaktı.
Gündeme sadece fındıklı yolun getirilmesinden ziyade, şayet 1989 yılındaki imar planı uygulansa ne fındıklı yol ne de doğal yapı kalacaktı. Diğer yandan bu bölgeye 5 kat inşaat izni verilmişti, yeni düzenleme ile 5 kat 2 ve 3 kata düşürüldü. Bu karar da bölgeye ciddi anlamda nefes aldıracak.
Bütün bu gelişmeler göz önüne alındığında 1989 yılındaki imar planının revize edilmesi bağarası mevkii dokusunun, doğal yapısının ve gündemi meşgul eden fındıklı yolun aynen korunmasını sağlamış durumda.Halkımızdan bazı kesimlerin zihninde soru işareti kalmaması için Belediye Başkanı ile aramızda geçen konuşmayı aynen yazarak konuya son noktayı koymak istiyorum.
Başkana aynen şöyle sordum.
" TOPLANTI dan ÇIKTIK FINDIKLI YOLA GİTTİK. BU YOLDA BİR DEĞİŞİKLİK OLACAK mı diye sordum.
Başkan aynen şu cevabı verdi.
“FINDIKLI YOL AYNEN KALACAK"  
Sanırım konu aydınlandı.
Bundan böyle konuyu lütfen saptırmayalım.
Saptıranların, art niyetli olduğunu düşüneceğim.


  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Leblebici Arşivi