A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkihi Sorular ve Cevaplar

Fıkihi Sorular ve Cevaplar

S1. Hocam, güneş enerjisiyle ısınan sudan abdest alıyor, gusül ediyoruz. Tartıştık, sizin guslünüz, abdestiniz olmaz dediler, siz ne diyorsunuz?
C1. Güneş enerjisinin sistemi değişiktir. Bakır kollektör güneşle temas eden cam ısınıyor, o da gecen borunun içindeki suyu ısıtıyor. Şohbenlerde aynı şartlarda suyu ısıtıyor. Fıkıh kitaplarımızda şöyle geçer. Sıcak memleketlerde ağzı açık olan bakır kaplarda su güneşten ısınırsa oksitlenme olur, bu da cilt hastalığına ve bazı hastalıklara sebep olur. O suyla da abdest almak mekruh olur. Abdest olmaz diyemeyiz, sadece mekruh olur. Yani suyun demir ve bakır kaplarda olması nedeniyle oksitlenme olur. Hazreti Ayşe bir gün Hazreti Muhammed (s.a.s) için güneşte su ısıtmıştı. Bunun üzerine peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyurdu: “Ya Hümeyra, öyle yapma. Çünkü o alaca hastalığına sebep oluyor.” (Kaynak: Kenzül Umman) Sonuç olarak sıcak bölgelerde, demir, bakır gibi oksitlenme yoluyla sağlığa zarar verme durumu olan kaplardaki sularla abdest almak mekruh olur, bundan sakınmak lazım. Güneş enerjisindeki sudan abdest alıp, gusül yapabilirsiniz, sakıncası yoktur.  

S2. Hocam, bir eve misafir oldum. WC kıbleye doğru yapılmış. Çok rahatsız oldum. Ev sahibine söyledim. Bir şey olmaz, benim kötü niyetim yok dedi. Hocam, önemli bulduğum için ısrar ediyorum, açıklar mısınız?
C2. Hanefi mezhebine göre evlerde de olsa ön ve arka tarafı kıbleye gelecek şekilde defi hacet yapmak Tahriren mekruhtur, yani harama yakın bir günahtır. Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurur: “Helaya çıktığınızda bevil ve büyük abdest bozmak için kıbleye ön ve arka tarafınızı dönmeyiniz. Doğuya ve batıya dönün.” (Buhari Müslim Ahmed bin Hambel) Şafii mezhebine göre ise yüzü, arkayı kıbleye getirmek mekruh değildir. Şayet sahrada ise sütre yoksa önü ve arkayı kıbleye dönmek haramdır.

S3. Hocam, WC’lerde tuvalet kâğıdı kullanıyoruz. Yaşlı bir hoca efendi bunları kullanmayın, haramdır dedi. Bunu açıklar mısınız?
C3. Hanefi ve Şafiye göre üzerine hadis, fıkhı kelam gibi yazılar yazılan bir kâğıtsa bu kağıdı kullanmak caiz değildir. Ancak bu gün kullanılan kağıtlar üzerine yazılmaz. Bu acıdan WC’lerde kullanılan kağıtlar mekruh değildir. Dini acıdan kullanmak ta bir beis yoktur.

S4. Hocam, elbiseme pislik bulaştı, ama neresi olduğunu bilemedim, ne yapmalıyım, açıklar mısınız?
C4. Hanefi mezhebine göre zannı galip geldiğin yeri yıkamaktır, yani şurasıdır diye kanaat getirdiğin yeri yıkaman yeterlidir. Şafii mezhebine göre ise elbisenin tamamını yıkamamız lazımdır. Çünkü kesin bilmiyorsunuz, şüphelisiniz, onun için tamamını yıkayın.

S5. Hocam, Aşure gününde kaç gün oruç tutacağız. Cuma günü oruç tutsak olur mu, açıklar mısınız?
C5. Aşure günü oruç tutmak çok sevaptır. Hazreti Muhammed (s.a.s) Efendimize sordular: Ramazandan sonra tutulan en faziletli oruç hangisidir? Efendimiz buyurdu: “Muharremde aşure günü tutulan oruçtur.” Ya Rasulallah, Yahudiler de bu günler oruç tutuyorlar. Efendimiz niçin tutuyorlar dedi. Hazreti Musa o gün denizden kurtulduğu için dediler. Öyleyse buyurdu: “Hazreti Musa bizim de peygamberimizdir. Biz onlara muhalefet edelim. Muharrem ayının 9. 10. ve 11. günü yani 3 gün oruç tutularsa çok faziletli olur.”

S6. Hocam, Kerbala'da Allah'ın Resulünün torunu Hazreti Hüseyni öldürenler Müslüman değil mi idiler, bu gün de aynı olaylar var mı, açıklar mısınız?
C6. İmam-i Gazzali İhyası'nda şöyle der: Siyaset insanları sevk ve idare etme sanatıdır. Siyasi hırs, şehvet hırsında üçyüz kat fazladır. Bu savaşlar siyonizmin bir tuzağıdır. Hazreti Müaviye'nin oğlu Yezit, makam hırsıyla Hazreti Hüseyni ve yakınlarını şehit ettirmiştir. Çok enteresan, bu gün de Suriye’de, Mısır'da, Libya’da aynı olaylar yaşandı, yaşanıyor, sırf makam uğrunda cana kıyılıyor, kan dökebiliyor, namaz kılmaları bir ölçü değildir.

S7. Hocam, cünüpken bir şey yiyip içebilirmiyiz, açıklar mısınız?
C7. Bu durumlarda Hanefi ve Şafii mezheplerine göre ağzı, burnu yıkadıktan sonra yiyip içmede bir sakınca yoktur. Yiyip içebilirsiniz.

S8. Ergenlik çağı ne zaman olur. En çok hangi yaşta biter, ergen hangi yaşta olur, açıklar mısınız?
C8. Ergenlik ülkelere, iklim şartlarına, beslenmeye göre değişir. İmam-i Azam'a göre son yaş sınırı 18'tir. Şafiye göre 15'tir.
İmam-i Muhammed’e göre 15 yaş son sınırdır. Sıcak ülkelerde daha erken ola bilir. Suudi Arabistan gibi ülkelerde erken olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi