A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

S.1) Hocam; Faiz nedir? Faiz oranının düşük olması, enflasyon oranının altında olmasını sebep göstererek faiz olmaz deniyor ne dersiniz?
C.1) Faiz İslam’a göre iki cinsten olan iki şeyin mübadelesinde birinin diğeri üzerine şart kılınan ölçü, tartı ve miktar yönünden fazlalıktır. Yani bir kilo buğday verip bir kilo arpa almak fazlalıktır, faizdir.
İslam’a göre faiz oranı ne olursa olsun faizdir, haramdır. Yani içkinin bir bardağı da haramdır, bir santigramı da haramdır. Faizcilik yaparak para kazanmak haramdır.
S.2) Hocam; Çağdaş Kur’an tefsirinde Bakara Süresi’ni incelerken bankalardan alınan faiz değildir diye yazmış, aklım almıyor.
C.2) Bakara Süresi’nde; Faiz yiyenler (kabirlerinden) cin çarpmış kimselerin cinnet nöbetinden katlığı gibi kalkarlar. Bu hal onların alım satım tıpkı faiz gibidir demeleri yüzündendir. Halbuki Allah (c.c) alım satımı helal faizi haram kılmıştır. (Bakara 275) Bundan sonra kime Rabbi’nden bir öğüt gelirse faizden vazgeçerse geçmişte olan kendisinindir ve artık onun işi Allah’a kalmıştır. Kim de tekrar faize dönerse işte onlar cehennemliktir. Orada devamlı kalacaklardır.
“Allah faizi tüketir. Faiz karışan malın bereketini giderir, sadakalar ise bereketi artırır bereketlendirir. Allah küfürde ve günahta ısrar eden hiç kimseyi sevmez.” (Bakara 76)
“Ey iman edenler! Allah’tan korkun. Eğer gerçekten inanıyorsanız mevcut faiz alacaklarını terk edin” (Bakara 278) Dikkat eğer gerçekten inanıyorsanız faizi terk edin buyruluyor. Hem inanıyoruz hem de yapacağız dersek o takdirde neticesine katlanacaksınız demektir. Bileşik faiz ve temerrüt faizi çok müesseseyi batırmış, çok yuvayı yıkmıştır.
Şayet faiz hakkında söylenenleri yapmasanız Allah ve Resulü tarafından faizcilere karşı açılan savaştan haberiniz olsun eğer tövbe edip vazgeçerseniz sermayeniz sizindir. Ne haksızlık etmiş olursunuz, ne de haksızlığa uğramış olursunuz. (Bakara 279)
Ey iman edenler kat kat artırılmış olarak faiz yemeyin Allah’tan sakının ki kurtuluşa eresiniz. (Nisa-130)
 Hadis; Peygamberimiz (S.A.S) şöyle buyurur; “Faizcilik yapanlar (yapmaya devam edenler cehennemde müthiş azaba uğratılacaktır.
Hadis; Peygamberimiz (S.A.S) şöyle buyurur; Faizin en hafifi anasıyla zina yapması gibidir. (Buhari-Müslüm-imam Ahmet bin hambel-ibni mace) Durum oldukça açıktır. O tefsiri yazan zat dünyayı ahrete tercih etmiştir. Rahmetli Hüseyin KALAY Hocaefendi konu ile ilgili olarak Ateş Hoca Riyad’a ilk geldiğinde çok iyiydi. İbni Teymininin fikirlerini benimsedi. O tefsir Suud’da yazılmıştı onu burada yeniden düzenledi. Yani iki türlü bir insan karşımıza çıktı. Ben gerekeni söyledim ama dinlemedi onların etkisinde kaldı.
Ezcümle faizin her türlüsü haramdır.
S.3) Hocam; Biz yurt dışında uzun müddet kaldık. Oradan emekli olduk. Şu anda altı ayda bir gelip gidiyoruz. Yurt dışındaki bankalardan alınan faiz değildir diyorlar. Ne dersiniz?
C.3) Bir bankada mudi sayısı % 98 gayri müslüm % 2 de Müslüman olsa yine faiz haramdır. % 99 Mudi gayri Müslim olsa % 1 Müslüman olsa o takdirde faizi alacak ordunun teçhizatına verecektir.
İmam-ı Azam’ın Merah adlı bir eserde darul harpte riba yoktur diye bir görüşü vardır. Bunu savunanlar buna dayandırıyor ama yanlış yorumlanıyor. Almanya ve Avrupa ile ardamızda sulh vardır. Yani darul sulhtur. Bundan dolayı da Avrupa da faiz faizdir haramdır.
S.4) Hocam; Bazı ulusal televizyon kanallarında bazı hocalar enflasyon kadar fazla almak faiz değildir helaldir çünkü zarara uğranıyor diyorlar siz ne dersiniz?
C.4) Enflasyon nedir? Paranın piyasada değer kaybı olarak söylenmektedir. Öyleyse bunun ölçüsü nedir? Enflasyon deyince ne anlıyoruz mesela; 20 yıldır Suudi Arabistan çay 1 riyal, su, meşrubat 1 sr. enflasyon çok düşük.
Geçtiğimiz aylarda domates 5 TL. oldu o yıl enflasyon Tefe de büyük çıktı tefede enflasyon değişiyor. Yaz mevsiminde gıda çok düşük oluyor, bu açıdan enflasyon kadar fazla almak faiz değildir diyemeyiz faiz faizdir. Yemek için bir yol aranıyor, Efendimiz (S.A.S) şöyle buyuruyor; “Her ne kadar müftü fetva veriyorsa da sen gönlüne danış” Biz enflasyon altındaki fazlalıklar helal diyemiyoruz zarar düşünülüyorsa ödünç vermek farz değil, veremezsin.
S.5) Hocam; Alış verişte neye dikkat etmeliyiz. Haram olan alış verişler nelerdir? Açıklarmısınız?
C.5) Daima helal ve temiz kazancı tercih etmeliyiz. (Bakara 30)
“Ey iman edenler size verdiğimiz rızkların en temiz olanları yeğin. Eğer siz yalnız Allah’a kulluk ediyorsanız ona şükredin.”
Haram kazançlar şöyle sıralayabiliriz;
1-Dinen caiz olmayan malların alım satımı haramdır. Örneğin içki, kumar, faizli kazanç gibi
2-Bilerek zalim ve hırsızların mallarını almak haramdır.
3-Anarşist ve teröristlere mal satmak, almakta haramdır.
4-Vakıf mallarını almaktan kaçınmalıdır.
5-Yetim malı yemek haramdır.
6-Yalan söyleyerek mal alıp satılması caiz değildir.
Dua ve Selamlar

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi