A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam; Cuma Namazına gidiyoruz. Geç gelenler sadece farz namazı kılıp gidiyorlar. Birçokları da farzdan sonra sünnet namazları kılmadan gidiyorlar. Bu doğru mudur? Açıklar mısınız?

C.1) Mesele sadece farz namazı kılıp diğerlerini terk etme değildir. Cuma Namazının farzından önce 4 rekât sünnet namazı vardır ki bu müekket bir sünnettir, bu namazı kılmak gerekir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) bu sünnet namazı kılmıştır. Sünneti terk etmek Peygamber Efendimiz (S.A.V)’i gücendirmektir, şefaatinden mahrum olmak demektir.

Hutbe okunurken dinlemek farzdır. 2 rekât Farz Namazı kıldıktan sonra, 4 rekât namazı Cumanın son sünneti diye kılarız. Buda müekket olan bir sünnettir. En son 2 rekâtı vaktin sünneti diye kılınır. Sünnetleri terk ederek bir yere varılmaz. 

S.2) Hocam; Özürsüz üç Cuma Namazını geçirenin hanımı boş olur, cenazesi de kılınmaz diye tartıştık. Bu konuyu açıklar mısınız?

C.2) Cuma Namazının farzına inanan, fakat üst üste üç Cuma Namazını terk eden günahkâr olur. İnkâr etmediği müddetçe dinden çıkmaz, mürtet olmaz, karısı boş olmaz, cenazesi de kılınır.

Yalnız Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurdu: “Kim özürsüz (arka arkaya) 3 Cuma Namazını terk ederse, Allah (C.C) onun kalbini mühürler.” (Kaynak: Ebu Davud–Tirmizi-Nesei) Burada onun kalbine münafıklık damgası vurulur. Allah (C.C) tövbeleri kabul edendir. Sonra tövbe eder gafletten kurtulur.

S.3) Hocam; Biz yoldan geliyorduk, bir camiye girdik. İmam; Cuma Namazının ikinci rekâtını kıldırıyormuş, bizde imama uyduk. İmam selam verince, kaçırdığımız ilk rekâtı Fatiha ve sure okuyarak kıldık. Sizin namazınız olmadı dediler. İçimize bir şüphe düştü. Bunun doğrusu nedir? Açıklar mısınız?

C.3) Biz genelde soruların cevaplarını Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre açıklıyoruz.

Hanefi Mezhebine göre; Cuma Namazının farzı bitmeden imama yetişen bir kimse, imam selam verdikten sonra kalkar iki rekâtı Fatiha ve sure ile birlikte kılar. Cuma Namazı tamamdır.

Şafii Mezhebine göre; İmamı Şafii ve İmamı Muhammed’e göre; son rekâtın rükûunda yetişmiş ise, imam selam verince kalkar bir rekâtını Fatiha ve sure ile tamamlar.

Yalnız son rekâtın rükûundan sonra yetişmişse onların cuması olmaz. Öğle Namazını kılacaklardır. 

S.4) Hocam; Cuma Namazı kıldırırken imam neden sesli okuyor. Öğle Namazında gizli okunduğu halde Cuma Namazı neden açıktan okunuyor? Açıklar mısınız?

C.4) Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Sallü raeytümünî kema usalliye: Namazı bende gördüğünüz gibi kılınız” Peygamber Efendimiz (S.A.V) Cuma ve Bayram namazlarında cehri okuduğu için imamlarda öyle açıktan okuyor, sünnet olduğu için böyle kılınıyor.

S.5) Hocam; Konya dışından arıyorum. Biz maden işçisiyiz. Vardiya icabı 1 ay Cuma Namazına gidemiyoruz, izin verilmiyor. Bizim konumumuz nedir? Ne yapmamız lazım? İzah eder misiniz? 

C.5) İslami ölçülere göre bu kabul edilemez. İşverenle anlaşın ayda bir Cuma Namazı kılmanıza izin versin. İsterse yevmiyenizden kessin. Ancak ayda bir Cuma Namazı kılın. Şayet olmuyorsa iş yerini değiştirin. Başka bir iş bulup ayrılın.

S.6) Hocam; bazı arkadaşlar Cuma Namazı kılmıyorlar. 5 vakit namazı kılıyorlar, ancak Cuma Namazına gelince, burası İslam Devleti değildir, bu imamların arkasında namaz olmaz diyorlar. Bu konuyu açıklar mısınız? 

C.6) Cuma Namazı Ayet-i Kerime, Hadis-i Şerif ve İcma ile sabittir. İnkâr eden dinden çıkar. Cuma Namazı Avrupa’da, Rusya’da, ABD’de kılınıyor. Müslüman cemaat bir araya geliyor, izin alıp kılıyorlar. Peygamber Efendimiz (S.A.V) hicret ederken Küba’da 13 gün kaldıktan sonra bir Cuma Günü Medine’ye hareket ettiler. Takriben 700 metre geldikten sonra Cuma Namazı ile ilgili Cuma Suresinin 9. Ayet-i Kerimesi indi. “Ey iman edenler! Cuma Günü namaz için çağrı (Ezan okunduğu) yapıldığı zaman alış verişi bırakın. Allah’ın zikrine (Cuma Namazına) koşun. Bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.” Peygamber Efendimiz (S.A.V) ilk hutbesinde şöyle buyurdu: “Biliniz ki Allah (C.C) bu ayımda bu yerimde (Ranuna mevkiinde, Beni Salim yurdunda) kıyamete kadar Cuma Namazını farz kılmıştır. Gerek benim sağlığımda, gerekse benden sonra, gerek cair, gerek bir adil imam olduğu halde küçümseyerek Cuma Namazını terk ederse Allah (C.C) iki yakasını bir araya getirmesin. Onun orucu da namazı da zekâtı da kabul değildir.” İslam Devleti olmadan henüz Medine’ye varmadan Cuma namazını kıldırmıştır. Başka bir Hadis-i Şerif’te şöyle buyrulur: “Cuma Namazına gitmek her baliğ olan kimseye vaciptir.” Vacip farz anlamındadır. Diğer bir Hadis-i Şerif’te ise şöyle buyrulur: “Cuma Namazı, cemaatle şartlara haiz olanlara hak ve vaciptir. Şu dört kişi; köle olanlar, kadınlar, çocuklar, hasta ve yaşlı olanlar muaftır.

Cuma Namazı her halükarda şartlarına uyan erkeklere farzdır. Cuma Namazını terk eden inkâr ederek terk ediyorsa büyük günahtır. Üst üste 3 Cuma Namazını kılmazsa kalbine nifak mührü vurulur, sonra o mührü açması çok kolay olmaz.

S.7) Hocam; Cuma Namazının son sünnetinden sonra Zuhri Ahir Namazı kılıyoruz. Bazı hocalar böyle bir namaz yoktur diye kılmıyor. Bu namaz nedir? Kılacak mıyız, nasıl kılacağız? Yalnız biz Şafii Mezhebindeyiz, ona göre bir açıklama yapar mısınız?

C.7)

İmamı Azam’a göre; Bir beldede bir yerde Cuma Namazı kılınır. Birkaç yerde kılınırsa ilk tekbir alanın Cuma Namazı kabul olur. Bu açıdan kabul olmamışsa diye Zuhri Ahir Namazı kılınmıştır. Yalnız İmamı Azam Bağdat’ın merkezinde, diğer bir cemaat nehrin öbür yakasında Cuma Namazı kıldığı halde İmamı Azam bir şey dememiştir. Buna rağmen Müteahhirin Ulema Zuhri Ahir Namazını kılmıştır. Şöyle niyet edilir: “Vaktine yetişip henüz üzerimden sakıt (düşmeyen) olmayan Öğle Namazının Farzını kılmaya” denir. En güzeli en son kazaya kalan Öğle Namazının Farzını kılmaya niyet ettim diyerek kılmaya başlamadan evvel kamet getirilir. İlk iki rekâtında Fatiha’dan sonra sure okunur. Son iki rekâtta Fatiha’dan sonra sure okunmaz. Farz Namazı gibi kılınır.

Şafii Mezhebine göre; Bir beldede birkaç yerde Cuma Namazı kılınıyorsa ilk tekbir alanın Cuma Namazı sahihtir. Diğer kılınan Cuma Namazları sahih olmaz. Buna rağmen İmamı Şafii’nin sağlığında merkezde Cuma Namazı kılınırken Nil Nehrinin öbür tarafında da Cuma Namazı kılınmıştır. İmamı Şafii’ye göre Cuma namazının farzından sonra Öğle Namazının Farzını kılmak şarttır, kılınması lazımdır.   

Fi emanillah maas Selame

Dua ve Selamlar. 02.12.2020

Ali Galip DOĞAN

İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı

İletişim-Tel: 0 (332) 3524213 veya 0 (505) 772 15 93-94

Posta:[email protected]

Facebook: Ali Galip Doğan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi