A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam; Bir dükkân kiraladım. Günü dolmadan başkasına kiraya vereceğim. Biraz da para almak istiyorum. Bu caiz olur mu? Açıklar mısınız?

 

C.1)  

Hanefi Mezhebine göre; bir dükkân kiraladın, günü dolmadan başka birine kiraya verebilmen için mal sahibinin iznini almalısın. Sen kiraya verirken kendinin anlaştığı kiradan fazla para alamazsın. Hava parası da caiz değildir. Yalnız özel yaptığı bir masrafı varsa demirbaş olduğu için onu alabilir.

S.2) Hocam; Oğlumu evlendireceğim. Yemek vermek şart mıdır? Vacip midir? Sünnet midir? Açıklar mısınız?

C.2) Düğün yemeği cahiliyet döneminde de vardı. Peygamber Efendimiz (S.A.V) ilk eşi Hz. Hatice ile evlendiğinde 2 tane deve kestirip dağıttırmıştır. Amcası Ebu Talip’te düğün yemeği olarak evinde misafirlerine yemek vermiştir.

Hanefi Mezhebine göre; düğün yaparken yemek vermek sünnettir. Davet edilenlerin davete icabet etmeleri de sünnettir.

Diğer Mezheplere; düğün yemeği vermek, davet etmek sünnettir. Davet edilenlerin o davete gitmesi de vaciptir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Kim düğün yemeğine çağırılır da gitmezse Allah’a ve Resulüne asi olmuş olur.” (Buhari, Müslim – Nikâh Bahsi)

Başka bir Hadiste Efendimizi (S.A.V) “Sizden biriniz düğün yemeğine çağırılıyorsa gitsin.” (Buhari, Müslim)

Yalnız düğün yemeklerinin helal olması şarttır. Eğer yemeklerde çalgı, içki varsa oraya gitmek haram olur.

NOT: Düğün yemeklerinde aşırı gidilmeyecek. Sadece zenginler değil, fakirlerde o yemeğe davet edilecek. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Davetlerin en kötüsü zenginlerin çağırılıp, fakirlerin çağırılmadığı düğün yemekleridir. (Buhari)

S.3) Hocam; Biz İran’la iş yapıyoruz, İran’a mal veriyoruz. Orada bizim müşterilerimiz var. Orada bazen iş icabı 20 kadar kaldığımız oluyor. İranlı arkadaşlarımız bize 20 günlükte olsa bekâr kalma seni bir hanımla nikâhlayalım, sonra istersen bırakırsın diyorlar.  Bu da nefsimize hoş geliyor. Geçici (Mut’a) nikâh yapabilir miyiz? Açıklar mısınız?

C.3)

Hanefi, Şafii, Maliki ve Hambeli Mezheplerine (4 Mezhebe) göre; geçici nikâh, nikâh sayılmaz, o nikâh haramdır. Böyle bir evlilik yaparsanız zina etmiş olursunuz, haram işlersiniz. Neden haram olsun derseniz o zaman da dinden çıkarsınız. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Ey Nas! Ben size kadınlarla Mut’a nikâhı yapma konusunda izin vermiştim. Şüphesiz Allah (C.C) bunu kıyamete kadar haram kılmıştır. Kimin yanında Mut’a nikâhlı karısı varsa onu serbest bıraksın.” (Müslim, İbni Mace, Darumi – Nikâh Bahsi)

Siz Allah’ın haram kıldığı o Mut’a nikâhından kaçının. Onların sözlerine de bakmayın. Hz. Ali (R.A) şöyle nakleder: “Hayber fethinde Peygamber Efendimiz (S.A.V) Mut’a nikâhını ve eşek etini haram kılmıştır.” (Müslim – Nikâh Bahsi)

S.4) Hocam; Bazı anlar oluyor kadın elini uzatıyor bizde elini sıkıyoruz. Hele yurt dışı fuarlarına gittiğimizde el sıkışıyoruz. Onların adetlerine göre el sıkışmazsa çok ayıp olurmuş. Ne dersiniz? Ne yapmamız lazım? Açıklar mısınız?

C.4) Hz. Aişe Sıddıka Annemiz Peygamber Efendimiz (S.A.V) kadınlardan beyat alırken el uzatmadan seninle beyat yaptım kabul ettin mi? Diyordu. Peygamber Efendimiz (S.A.V) hiçbir kadının elini sıkmamıştır. Yabancı kadınların ellerini sıkmamıştır. Diğer yandan Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir beze elini sürdü. Kadınlarda elini oraya sürerek beyat ettiler.

İbni İshak (R.A) şöyle rivayet eder. Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir su kabının içine elini batırdı, kadınlar da aynı suya elini batırarak beyat ettiler. (Buhari, Nesai, İbni Mace)

Yabancı bir kadının elini sıkmak caiz değildir haramdır. 2000 yılında Viyana’daydım, Beni bir hastaneye hastanın başına okutmaya götürdüler. Kapıda bizi çok açık bir bayan karşıladı. Elini uzattı bana Almanca olarak hoş geldin dedi. Ben elimi uzatmadım, özür dilerim ben Müslümanım imanımın gereği elinizi sıkamam dedim. Kadın buna çok memnun oldu. Bende katoliğim, dindarım dindarları severim dedi. Hastayı okurken başında bekledi. Kendisi doktordu, hasta kendisine geldi, bayan doktor 20 defa teşekkür etti. Beni kapıya kadar uğurladı. Ellerini bağlayıp tekrar görüşelim diye vedalaştı.

Dinin emirlerini yaşamamız lazımdır.

Fi emanillah maas Selame

Dua ve Selamlar. 13.03.2020

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94

Posta:[email protected]

Facebook: Ali Galip Doğan

Ali Galip DOĞAN

İrşad Vakfı Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi