A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam; Erkeklerin saç boyamaları caiz midir? Açıklar mısınız?

C.1) Erkeklerin ağarmış saçlarını, bıyıklarını siyaha boyatmaları caiz değildir, haramdır. Büyük günahtır. Kadınlarında aynı zamanda beyazlamış saçlarını boyatmaları caiz değildir. Amma sarıya kırmızıya boyatmak caizdir, mubahtır. Çünkü Yahudi ve Hristiyanlara muhalefettir. Hz. Cabir (R.A) şöyle rivayet etmiştir: Peygamberimiz (S.A.V) Hz. Ebu Bekir’in babası Ebul Kuhafe Peygamber Efendimiz’in huzuruna getirildi. “Ebu Kuhafe’nin saçları sakalları bembeyazdı. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurdu:Bu beyaz saçların rengini bir şey ile değiştirin. Fakat siyaha boyamadan sakının.” (Müslim)

Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurdu: “Yahudi ve Hristiyanlar saçlarını boyamazlar. Siz onlara muhalefet ediniz.” (Buhari-Müslim)

Buradan anlaşıldığı üzere sakalları bıyıkları siyaha boyamak yasaktır haramdır. Amma kına yakmak müstehaptır. Sarı ve kırmızı renk olacak.  

S.2) Hocam; Kızımız ameliyatta öldü. Ameliyat eden doktoru mahkemeye vereceğiz. Dinen bu doktor sorumlu değil midir? Açıklar mısınız? 

C.2) Doktor sahasında uzmansa hasta ameliyat yapıyorsa ameliyatta ve narkozda ihmali yoksa gereken ilgiyi ve titizliği göstermişse, buna rağmen hasta vefat etmişse doktorun burada bir vebali yoktur. Bilirkişi raporu isteyin. Bilirkişi raporunda, doktorun ihmali var derse hakkınızı arayabilirsiniz. Hatta vefat edenin diyetini de Dinen doktor verecektir. Doktor uzmandır, gereken titizliği göstermiştir amma hastanın ömrü yetmişse buda Allah’ın takdiridir. Allah’tan gelene razı olacaksınız. Başınız sağ olsun. Allah rahmet eylesin.

S.3) Hocam; Ben bir adak adadım. Hastalıktan iyi olursam Mekke’de fakirlere sadaka dağıtacağım dedim. O işim oldu oldu, şimdi sadakayı burada dağıtsam olmaz mı? Açıklar mısınız? 

C.3) Biz burada Hanefi ve Şafii Mezheplerinin görüşlerine göre cevap vereceğiz.

Hanefi Mezhebine göre; adakta yer tayin edilse bu yer tayini muteber sayılmaz. Yani sadaka bir yöre ile sınırlandırılamaz. Mesela bir Müslüman şu kadar parayı İstanbul’daki fakirlere dağıtacağım dese doğru olmaz. Başka bir yerde de dağıtabilirsiniz. Siz o adadığınız parayı burada da fakirlere verebilirsiniz.

Şafii Mezhebine göre; Siz şu kadar parayı Mekke veya Medine fakirlerine dağıtacağım demişseniz onu başka bir yerde dağıtamazsınız. O yer tayin edilmiş olur. Ancak orada dağıtabilirsiniz. Başka bir yerde dağıtamazsınız.  

S.4) Hocam; Ulusal bir kanalda hoca şöyle dedi: Bir yerde bir sohbette Peygamber (S.A.V)’in ismi okunduğu zaman salavat getirilmez. O yağcılıktır salavata gerek yoktur dedi. Siz ne dersiniz? 

C.4) Bir cinsel sapık vardır. Cezası ağırdır. Bir de dinsel sapık vardır. O dediğiniz adam dinsel sapıktır. Mutlaka başka bir yerden kaynaklanıyordur. Biz Ehli Sünnet çizgisinde olanlar Efendimiz (S.A.V) anılınca salavat getiririz. Allah (C.C) Kur’an-ı Kerim’de Ahzab Suresinin 56. Ayet-i Kerimesinde şöyle buyurur: “Şüphesiz ki Allah ve melekleri Nebi üzerine salat ve selam ederler. Ey iman edenler! Sizde Allah’ın resulüne salat ve selam edin. Emniyette olun.” Salavatı getirmeyi Allah (C.C) emrediyor. Bizde salat ve selam getireceğiz. Salat-ü selamı Allah emrediyor. Buna yağcılık denir mi?

S.5) Hocam; Doğum günü, Anneler günü gibi günleri kutlamak caiz midir? Günah mıdır? Açıklar mısınız?

C.5) Dinimizde Doğum günü, anneler günü, babalar günü gibi günleri kutlamak yoktur. Bunlar komşuluk münasebetiyle gelmiş birer örftür adettir. Böyle günleri haram şeylerle çalgılarla, içkilerle kutlamak caiz değildir. Onların ibadetlerini bayramlarını kutlamak caiz olmaz doğru değildir. İbni Abidin şöyle der: “Yemek, içmek, giyinmek, günler kutlamak kâfirlere benzemek için kutlamak tahrimen mekruhtur. Zararlı olmayanlar onlara benzemek için değil de normalse caizdir. 

S.6) Hocam; Biz bu sene Hacdaydık. Görevliler bizim adımıza kurban kesmemişler. Türkiye’ye geldikten sonra öğrendik. Sizin haccınız olmamış bir daha hacca gideceksiniz derler. Ne yapacağız?   Açıklar mısınız? 

C.6) Temettü ve Kıran Haccına girenlere kurban kesmek vacip olur. Sizin adınıza kurban kesilmemişse siz de kurban borçlusu olursunuz. Umreye gidenle iki kurban gönderin sizin adınıza haram bölgesinde iki tane kurban kestirin. Bu kurbanlar başka yerde kesilemezler. 

S.7) Hocam; Bankalar altın satıyor. Hesabımızda altın oluyor. Bu alış veriş doğru mudur? Açıklar mısınız?

C.7) Altın, gümüş, dolar, Euro gibi paraların alış verişi peşin olması şarttır. Veresiye alınıp satılmaz haramdır. Bankalarda sarraflar gibi altın satılmıyor. Genel merkezleri onlar adına alıyor. Parayı verdiğiniz zaman altını siz elinize alıyor musunuz? Yani banka sarraflarda olduğu gibi parayı verince altın alıyorsanız tamamdır caizdir. Ortada altın yoksa caiz olmaz.  

S.8) Hocam; Biz besiciyiz, ineklerimiz var. Zamanı gelince ineği boğaya çekiyoruz. Mal sahibi bizden para alıyor. Bu parayı alma caiz olmaz dedik amma dinlemedi. Mahalle imamı alabilirsin caizdir demiş Ne dersiniz?

C.8) Biz sizin sorunun cevabını Hanefi ve Şafii mezheplerine göre açıklayacağız.

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; mal sahibi boğa, koç, teke gibi hayvanları, ücret karşılığında dişi hayvanlarla birleştirmek için para alamaz, alması helal ve caiz olmaz. Çünkü Peygamber (S.A.V) bunu yasaklamıştır. Ancak Şafii Mezhebinin bazı âlimlerine göre bazı hayvanları belli bir süre içinde kiraya verebilir derler. 

S.9) Hocam; Bankalar maaşımızı aldığımız için bize promosyon veriyor. Buna helal diyenler var. Siz ne dersiniz? Bunu alalım mı? Almak caiz değilse ne yapalım? Açıklar mısınız?

C.9) Sizin maaşınız diyelim ki 3.000.-TL banka size promosyon adı altında maaşınızdan fazla para veriyor. Bu para sizin hakkınız değildir. Banka sizlerin parasını repoya veriyor, temerrüt faizleri uyguluyor. Senden para kazanıyor. Size de bir miktar veriyor. Bu helal değildir caiz değildir. Bundan kaçınmak lazımdır. Bu para ile fakirlere odun, kömür veya talebeye kitap alabilirsiniz 

Dua ve Selamlar. 03.10.2019

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94

Posta:[email protected]

Facebook: Ali Galip Doğan

Ali Galip DOĞAN/ İrşad Vakfı Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi