Fıkıhi sorular ve cevaplar
S.1- Hocam! Paranın değerini korumak için enflasyon değerinde faiz uygulamak caiz olur mu? Olur diyenler var, ne dersiniz?
C.1- Kesinlikle bu tür uygulamalar caiz değildir, faizdir ve haramdır. Birisinde 1.000.-TL alacağımız var 1 yıl sonra onu 1.050.-TL olarak alırsa haramdır, bundan kaçınmak lazımdır.
S.2- Hocam! Serbest piyasadan kurdan yüksek, yabancı para alsak, bu doğru mudur? Açıklar mısınız?
C.2- İslam Dini’nde buna sarf akdi denir. Yabancı paralar peşin alınıp satılması lazım, veresiye altın, gümüş, Euro, Dolar alınıp satılamaz, caiz değildir. Peşin olduktan sonra kur üzerinde alış-satış olabilir, hiçbir sakıncası yoktur.
Hz. Ömer (R.A) şöyle demiştir: “Yabancı bir parayla değişim yaparken biri diğerinin arkasına geçinceye kadar da olsa veresiye alış-veriş olmaz.”
S.3- Hocam! Bir Hoca Efendi taksitle, veresiye mal almak-satmak faiz gibidir. Diyorlar ne dersiniz?
C.3- Her vadeli satış haram olmaz. Baştan beyaz eşyanın peşin fiyatı şudur, veresiye fiyatı şudur diyerek farkı ortaya koyar, bu tür satış haram değildir.
Örnek a) fiyat farkı olmadan bir malın 3 ay sonra 1.000.-TL’ye satılabilir, caizdir.
b) Satarken 1.000.-TL konuşulur da ödeme aksadığı zaman pazarlıktan başka fiyat farkı koyamaz. Bu caiz olmaz.
S.4- Hocam! Yolda bir lokantada yemek yiyecektik. Koç yumurtası var. Sordum helal dediler, amma yine de yemedim. Bu helal midir? Açıklar mısınız?
C.4-
Hanefi Mezhebine göre; koçların yumurtaları (husyeleri)nin yenmesi tahrimen mekruhtur. Harama yakındır. Erkeklik organının ve dişilik organının yenmesi tahrimen mekruhtur. Burada kanın içilmesi haramdır.
S.5- Hocam! Ben şöyle bir adak yaptım. Allah bana bir ev almayı nasip ederse bir kurban keseceğim dedim. Şimdi de ev sahibi olduk. Ne yapacağız? Açıklar mısınız?
C.5- Siz bir adak adamışsınız. Size kurban kesmek vacip olmuştur. Siz en kısa bir zamanda bu kurbanı keseceksiniz, kesmeniz vaciptir.
S.6- Sayın Hocam! Adak kurbanını kestik. Biz onun ciğerini ve ön kolunu evde çocuklarla beraber yedik. Yiyemezsiniz, yemişseniz sizin kurbanınız olmamış dediler. Siz ne dersiniz?
C.6- Sizin kurbanınız olmuş. Yalnız siz ondan istifade edemezsiniz. Yani siz yemeyecektiniz. Yemişsiniz, o zaman; ciğer kaç TL, etin kilosu kaç TL, yediğiniz kadar etin ve ciğerin parasını fakirlere vereceksiniz.
Adak Kurbanını şunlar yiyemez:
- Usulü: kendisi, ailesi, anne-babası, dede ve ninesi yukarıya doğru yiyemezler.
- Oğlu, kızı, torunu, torunun torunu yiyemezler. Bunlar zekâtta alamazlar. Usul füruğ’a zekâtta veremez. Buna füruğ denir
S.7- Hocam! Biz okulda tartışıyoruz. Hz. Ebu Bekir’in, Hz. Ömer’in mezhebi var mıydı? Öyle ise mezhebe ihtiyaç yoktur diyorlar. Siz ne dersiniz?
C.7- Evet! Hulefa-i Raşidin döneminde Ashabı İkram Rasülullah (S.A.V)’den her şeyi görmüş, gördüğü gibi de tatbik etmiştir.
İmam-ı Azam; Hicri 80 yılında doğmuş, hicri 150 yılında vefat etmiştir. İmam-ı Azam İslam’ın farklarını ortaya koymuştur. Şunu söylemiştir: “Benim çıkarabildiğim fetva budur. Siz daha iyisini daha uygununu bulursanız alın.” Demiştir. Yoksa ben bir mezhep kurdum, benim peşimden gelin dememiştir. İmam-ı Gazali bir müddet felsefeciler gibi düşünmüştür. Sonra bir gece rüyasında Peygamberimiz (S.A.V) ile önce Şafii kapısından girmiş sonra Hanefi, Hambeli ve Maliki kapılarından geçmiştir. Uyandıktan sonra Şafii Mezhebine tabii olmuştur.
S.8- Hocam! Kredi kartı kullanıyoruz. Bunu kullanmak haram olur mu? Açıklar mısınız?
C.8- Kredi kartı hayatın bir parçası haline geldi. Yalnız şuna dikkat etmek lazım, kartın ödeme gününden 1 gün önce ödenmesi lazımdır. Bir saat geç ödenirse faiz biniyor. İşte o zaman harama giriyor. Takva sahibi insanlar kredi kartı kullanmazlar. Buda takva yönüdür.
S.9- Hocam! 8 yıldır bekliyordum. Haccım çıktı. Param eksik, bankadan kredi kartıyla hacca gidebilir miyim? Bazıları sen keyfi almıyorsun, alıp hacca gidebilirsin dediler. Sen ne dersin?
C.9- Siz hacca gidiyorsunuz. Kâbe’ye yüz süreceksiniz. Haram para ile hacca gitmeyin. Hac gücü yetenlere farzdır. Siz 8 yıldır bekliyorsunuz, 8 yıldır hazırlanmanız gerekirdi. Size o fikri veren yanlış vermiştir. Haramdır. Haramla hac nasıl olur?
S.10- Hocam! Biz Umreye gidecektik. İhramları Konya’da giydik. Sonra uçak arıza yapmış. Bir gün sonra gittik. Niyet etmiştik, başımızdaki hoca bizi ihramdan çıkardı. Biz şimdi ne yapacağız? Açıklar mısınız?
C.10- Siz Umreye niyet edip ihrama girmişsiniz. İhramlarınızı çıkarmamanız gerekiyordu. İhramı çıkardığınıza göre ceza olarak bir kurban keseceksiniz. O kurbanı Mekke’de Harem Bölgesinde kestireceksiniz.
Selam ve dua ile Allah (C.C)’a Emanet olunuz. 14 Mart 2018 Çarşamba
Ali Galip DOĞAN/İrşad Vakfı Başkanı
İletişim: GSM.0. 505.772 15 93
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.