A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1- Hocam! Gerek kadınlar gerekse erkekler çok ince giyiyorlar. Arkadan vücut hatları belli oluyor. Bilhassa bunları Cuma Namazında görüyoruz. Bu tip giyinenlerin namazı olur mu? Böyle giymek caiz midir? Açıklar mısınız?

C.1- Giyilen elbisenin geniş olması lazım, gerek erkek gerekse kadın olsun vücut hatlarını, organlarını belli ediyorsa böyle bir elbise yok hükmündedir. Caiz değildir, günahtır.

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; Vücut hatlarını belli eden ince şeffaf elbise ile namaz kılmak caiz değildir. Kadınların saç rengini gösteren ince tülbent, erkeklerin dar pantolon vücut hatlarını gösteriyorsa namazı olmaz. Aynı zamanda da haramdır, günahtır. Geniş elbise giyilmelidir.

S.2- Hocam! Evde pijama ile veya eşofmanla namaz kılıyoruz. Böyle namaz olur mu? Açıklar mısınız?

C.2-Namazın sahih olması için giyilen elbisenin temiz olması kapanmanın farz olan kısmının kapalı olması şarttır.

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; Ev içinde giyilen fakat sokağa çıkmaya edeben uygun olmayan, şık olmayan bir kıyafetle namaz kılmak caiz değildir. Amma tenzihen mekruhtur derler.

S.3- Hocam! Öğle Namazının ilk sünnetini kılarken 4. Rekâtta oturmam gerekirken oturmadan 5. Rekâta kalkmışım. 5. Rekâtın secdesinde hatırladım. 6. Rekâta tamamladım. Sehiv secdesi yapıp namazı bitirdim. Senin namazın olmadı dediler. Ne dersiniz?

C.3-

Hanefi Mezhebine göre; 4 rekâtlı bir namazı kılarken unutarak 5. Rekâta kalkarsa rükû yapmadan hatırlarsa geri döner, sehiv secdesi yapar.

İmamı Azam ve İmamı Muhammed’e göre; böyle unutan bir kimse 1 rekât daha ilave eder yani 6 rekâta tamamlar, sehiv secdesi yaparak namazı bitirir. Kılınan son 2 rekât nafile olur. Amma 5. Rekâtta hatırlar, secdede yapmamışsa o namazı batıl olur caiz olmaz. Yeniden kılması gerekir.

Şafii Mezhebine göre; bir kimse unutarak 5. Rekâta kalkmışsa kıyamdayken secde yapmadan hatırlarsa hemen geri döner oturur. Sehiv secdesi yapar. Rüku ve secdeden sonra fazla kıldığını hatırlarsa 6. Rekata tamamlar oturur, sehiv secdesi yapar namazı tamamdır olmuştur.

S.4- Hocam! Ben bir ameliyat oldum. Narkozu fazla vermişler. Unutkanlık oluyor. Bazen namazları 4 rekât mı? Yoksa 5 rekât mı? Kıldım diye şüpheleniyorum. Sık sık oluyor ne yapmam lazım? Açıklar mısınız?

C.4-

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; bir kimse kıldığı namazda şüpheye düşerek 4 rekat mı kıldım? 3 rekat mı kıldım veya akşam ve vitir namazlarını 3 rekat mı kıldım? Diye şüphe eder. Şayet bu yanılma sık sık oluyorsa kanaati hangi yönde ağır basıyorsa öyle kılar. Amma başına ilk defa geliyorsa namazı batıl olur. Yani namazı olmaz. Amma şuna dikkat edilirse güzel olur. Namaza dururken önde hazırlanmış mezarı sağında cennet solunda cehennem arkasında Azrail (A.S) hazır bekliyor diye düşünsün. Namaza öyle dursun. Bunun faydası çok olacaktır.

S.5- Hocam! Namaz kılınması mekruh olan namaz kılınmayan vakitler hangisidir? Kâbe ve Ravza’da kerahet vakti yoktur diyorlar. Doğru mudur? Açıklar mısınız?

C.5- 3 vakit vardır ki o vakitlerde namaz kılmak tahrimen mekruhtur.

a) Güneş doğarken 45 dakika geçinceye kadar hiçbir namaz kılınmaz. Tahrimen mekruhtur. Harama yakındır.

b) Zeval Vakti: Semtür reis derler. Öğlen Namazına 40 veya 45 dakika kala hiçbir namaz kılınmaz. Caiz değildir.

Hanefi Mezhebinde; Hiçbir namaz kılınmaz.

c) Güneş batarken namaz kılınmaz. Yalnız o günün ikindi namazı kılınabilir. Kâbe ve Ravza’da da kerahet vakti vardır. Çünkü din oradan doğmuştur.

Yalnız Şafilerde; o vakitlerde camiye geldiklerinde 2 rekât Tahiyyat-ül Mescit Namazı kılabilirler. Hanefilerde; asla kılınmaz.

S.6- Sayın Hocam! Akşam ve Yatsı Namazlarının farzının ilk 2 Rekâtında açık son 2 rekâtında gizli okunuyor. Neden böyle okunuyor. Açıklar mısınız?

C.6- Gündüz namazları İlahi tecelliyatı ağır, gece namazları daha hafif bulunduğundan gece namazlarının ilk 2 Rekâtında açık okunur. Açıktan okumakta ağırlık vardır. İki ağırlığın bir arada bulunması ağır olduğundan böyle okumak vacip olmuştur.

Cuma Namazına gelince Cuma Namazı Cihat Namazı olduğundan açıktan okunur.

S.7- Hocam! Sabah Namazını vaktinde kılamıyorum. Öğle’ye kadar kılarsam ilk 2 rekât sünneti de kılacak mıyım? Kaza niyeti ile mi yoksa eda niyeti ile mi kılacağım? Açıklar mısınız?

C.7- Öğleden önce kılarsanız sünneti ile birlikte kılacaksınız. Eda niyeti ile değil kaza niyeti ile kılacaksınız. Eda Öğle Namazının sünneti kılınmaz da farzdan sonra kılınırsa eda niyeti ile kılınır. Bazı İstanbul kanallarında eda niyeti ile kılınacak deniyor, tabi yanlıştır.

S.8- Hocam! Bir evde Yatsı Namazı kıldık. İmam Seferiymiş. Biz kendimiz kıldık. Nasıl kılacaktık? Açıklar mısınız?

C.8- İmam selam verdikten sonra mukim olanlar ayağa kalkarlar, Fatiha okumazlar okuyacak kadar dururlar, 2 rekât daha kılarak selam verirler.

S.9- Hocam! İnek buzağıladıktan sonra süte benzer koyu sarımtırak bir şey geliyor, ağız diyorlar bu içilir mi? Annem bize zorla içiriyor amma süt değil, biz de onun için içmek istemiyoruz. Açıklar mısınız?

C.9- Bu sütün koyulaşmış halidir, helaldir içilir. İneğin memelerinden geliyor, buna ağız derler, faydalıdır. Siz alışık olmadığınızdan tuhaf gelebilir. İçin helaldir faydalıdır.

Selam ve dua ile Allah (C.C)’a Emanet olunuz. 17 Ocak 2018 Perşembe 

İletişim: GSM.0. 505.772 15 93 - [email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi