A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1- Hocam! Yılbaşı geliyor. Noel geliyor. Kutlamalar yapılıyor. Dükkânlar çamlarla süsleniyor. Buna ne dersiniz?

C.1- Dinimizde Noel kutlamaları caiz değildir. İslami değildir. Bu Hristiyanların İslam Âlemine ve bize yaptıklarını açık açık görüyorsunuz. ABD düşmanlarımıza tırlarla silah veriyor. Müslümanların da kendine gelmesi, uyanması lazımdır. Bu Hristiyan camia bizim bayramlarımızı hiç kutluyor mu? Peki, biz neden kutluyoruz.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyuruyor: Men teşebbehe bi gavmin fehüve minhüm “Kim başkasına benzerse o da onlardandır.” Men teşebbehe bi gavmin feleyse minni “Kim başkasına benzerse bizden değildir.

Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulur: “Bir kavim, bir millet kendini değiştirmedikçe, Allah asla değiştirmez.

Neden Çam; Hristiyan inancına göre Hz. İsa yeryüzüne inecek ama çama inecek derler. Onun için çam onlarca mukaddes sayılır.

Bizde ise sünnette geçen Hz. İsa (A.S) yeryüzüne inecek ama Şam’a inecek diye inanırız. Bizim inancımız budur. Onlara benzemek günahtır.

S.2- Hocam! Rüya ile amel olur mu? İçeride yatan fetocular Peygamberimizi rüyada görüyorlarmış. Efendimiz (S.A.V) cennete sabredenler girer sabredin diyormuş. Rüya ile amel ediyorlar. Ne dersiniz?

C.2- Rüya 3 kısma ayrılır.

A- Fizyolojik rüya: Akşam hamur işi arabaşını çok yer yatarsa korkunç rüya görürsün, mide onu eritmek için sıkışır. Kalp çok kan pompalar, o zaman korkunç rüya görürsün.

B- Psikolojik rüya: Korkunç kaza geçiren birisi, ani korkan birisi rüyasında korkunç şeyler görür. Bu bilinçaltına yerleşen bir olayın su yüzüne çıkmasıdır.

C- Salih rüya: Vahyin bir bölümü de rüya iledir. Hz. İbrahim (A.S)’ın gördüğü rüya, bunlar sadık rüyadır. Vuku bulacak şeylerin önceden gösterilmesidir.

Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Sadık rüyalar nübüvvetin kırk altı parçasından biridir.

Diğer bir Hadisinde ise Peygamberimiz (S.A.V); “Kim görmediği halde rüya görme iddiasında bulunursa kıyamet günü arpa tanesine düğüm atması teklif edilir. (Ebu Davud, Tirmizi)

Ama rüya ile amel olmaz. Salonlarda Afrikalı kızlara şarkı söyletirken oyun yaptırırken de Peygamberimiz oraya geldi diyorlardı. Bu nasıl iştir. Bu rezalete Peygamber neden gelsin. Bunlar aldatmaca hilelerdir.

S.3- Hocam! Benim arkadaşım var berber, namaz da kılar. Ama bayanların saçını yapıyor. Kaşlarını alıyor. Bu arkadaşa bunu yapma haram işliyorsun diyoruz, bizi dinlemiyor. Siz ne dersiniz? Haram olmaz mı? Açıklama bekliyoruz?

C.3- Bir erkeğin yabancı bir kadının elini sıkması, saçlarını kesmesi, okşaması haramdır. Bu haram değildir demek Allah korusun insanı dinden çıkarır. Günah ama para için yapıyorum derse büyük günah işler. Tevbe etmesi lazım.

Neden günah olsun haram olmaz derse; dinden çıkar. İmam-ı Azam Efendimiz El Fıkhul Ekber adlı eseri sayfa 453’e baksınlar. Saçını yaptıran kadınlar haram işlemiş olur. Günahkâr olur.

Tıraş eden berber de günahkâr olur. Bu işin şakası olmaz. Ondan dolayı parada haram olur.

S.4- Hocam! Yılbaşı geliyor. Yılbaşı bileti alıyoruz. Çıkarsa camiye yardım edeceğim. Bu para haram olur mu? Açıklar mısınız?

C.4- Şans oyunları, milli piyango, loto, toto hepsi haramdır. Para çıkarsa haramdır.

Allah (C.C) Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurur: “Ey iman edenler! İçki, kumar, putlar ve fal okları şeytan işi birer pisliktir. Bundan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” (Maide 90)

Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda hırsızlıkla yemeyin.” (Nisa 29)

Ayet açık ve sarihtir. Bundan gelen para haramdır. Camiler Allah’ın evleridir. Kumar parası ile orayı kirletmeyin. Namaz kılan insanların namazgâhına haram katmayın. Bundan vazgeçin.

S.5- Hocam! Bankalar altın satıyor. TL verip altına çeviriyorlar. Bunda bir sakınca var mıdır? Açıklar mısınız?

C.5- Altın, gümüş, yabancı paralar peşin alınıp satılırsa helaldir. Bunların veresiyesi olmaz. Caiz değildir. Bankadan altın aldığın zaman, banka eline altını veriyor mu? Yoksa sanal âlemde olduğu gibi hayali altın mı satılıyor. Ben bankaların vitrininde altın görmüyorum. Ortada altın yoktur. Bu alış-verişler caiz değildir.

S.6- Sayın Hocam! Birisi bize iftira etti. Bizde mahkemeye verdik. İftirası ispatlandı, mahkeme tazminata çarptırdı. Bu parayı biz yiyebilir miyiz? Helal midir? Açıklar mısınız?

C.6- İftira eden bir kimse mahkemece, iftirasını ispat edemezse müfteri olur. O cezalandırılır. Yalnız sizin o parayı alıp yemeniz caiz olmaz. Alırsınız fakirlere odun-kömür alıverirsiniz. Veya okulların WC inşaatlarına verirsiniz. Sizin alıp yemeniz helal olmaz.

Selam ve dua ile Allah (C.C)’a emanet olunuz. 27 Aralık 2017 Çarşamba

İletişim: GSM.0. 505.772 15 93

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi