A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1- Hocam! Ben sonradan Âmâ oldum. Götüren olmazsa Cuma Namazına gidemiyorum. Gidemediğim zamanda çok üzülüyorum. Ben Cumaya gidemediğim için mes’ulmüyüm? Açıklar mısınız?

C.1-

Hanefi Mezhebine göre; Âmâya Cuma Namazı farz değildir. Birisi sizi götürürse Cuma Namazını kılar sevabını da alırsınız.

Maliki ve Şafii Mezheplerine göre; kendisini camiye götürüp getirecek birisi varsa ona Cuma Namazı farz olur. Götürüp getirecek kimsesi yoksa kendisi içten Cuma’ya gitmeyi arzu etmesine rağmen gidemiyorsa o zaman Cuma Namazı farz olmaz.

Hambeli Mezhebine göre; Her ne olursa olsun Cuma Namazı Âmâya da farzdır. (Mezahibi Arbea)

S.2- Hocam! Babam 3 gün sekerat çekti. Sekerat anında ne yapmamız lazım. Sonra vefat etti. Canı ürkmüş dediler. Konuyu açıklar mısınız?

C.2-

Hanefi Mezhebine göre; Bir hastada ölüm belirtileri görülürse şu yol takip edilir. Şafii Mezhebi de aynı görüştedir.

  • Hasta kol üzerine yüzü kıbleye gelecek şekilde yatırılmalıdır. Ayakların iç kısmı Kıbleye doğru çevrilir.
  • Kelime-i Şehadeti tekrarlamak sünnettir. Hastanın kulağına duyabileceği şekilde Tevhit söylenir. Ancak hastaya sende söyle diye baskı yapılmamalıdır.
  • O esnada Yasin Suresi okunur ki sünnettir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Ölümü yaklaşan kimselerin yanında Yasin Suresi okuyun.” (Ebu Davud)
  • Kişi ölünce gözleri kapatılır. Çenesi çekilir.
  • Karnının şişmemesi için karnı üzerine bir ağırlık konur.
  • Ölünün takma dişleri varsa çıkarılır. Tüm elbisesi de soyulur.

Araf Suresi Ayet 34’te Allah (C.C) şöyle buyurur: “Bütün ümmetler için bir ecel (süre, zaman dilimi, müddet) vardır. Onların ecelleri geldiği zaman ne bir saat ileri, ne bir saat geri alınmaz.” Vakti gelince ruh alınır. Müsterih olmamız lazım. Can ürkmesi olmaz.

S.3- Hocam! Bizim 51 sığırımız var. Bunların zekâtlarını nasıl vereceğiz? Açıklar mısınız?

C.3-

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; Sığırlarda nisap miktarı 30’dur. 30 sığırdan aşağısına zekât yoktur. Yalnız burada şu hususa bir açıklık getirelim.

  • Besicilik yapılıyorsa alıp, beslenip satılıyorsa; ticaret malına girer sığırların adedi ne olursa olsun sığırın değeri üzerinden zekât verilir. Burada 30 sığır nisabı aranmaz. 3’te olsa 5’te olsa değeri üzerinden zekât verilecektir. Yani 40’ta 1 (1/40)
  • Evde damızlık olarak üretiliyorsa 30’a ulaştığında 2 yaşında bir Dana 40’a gelince 3 yaşında bir Düve verilir.

İmamı Ebu Yusuf ise; 40 ile 60 arasında zekât yoktur der.

İmamı Şafii’ye göre; 30.ncu sığırda 1 yaşını tamamlayıp 2 yaşına girmiş 1 buzağı verilir. 40 sığırda 2 yaşını bitirmiş 3 yaşından gün almış 1 Dana verilir.

İmamı Azam’a göre; 40 ile 60 arasındaki fazlalıktan zekât verilir. Buda 3 yaşında bir dananın 40’ta 3’ü (4’te 1’i) zekât olarak verilir. (Mebsud=278)

Netice olarak;

30 sığır olunca 2 yaşına girmiş erkek veya dişi 1 Buzağı verilir.

40 sığırdan 60 sığıra kadar olan hayvanlardan 3 yaşına girmiş erkek veya dişi 1 Dana verilir.

Sonra her 30’da 1 buzağı ve her 40’ta 1 dana verilir. (Ömer Nasuhi BİLMEN, Zekât)

S.4- Hocam! Damadım esnaftı. Çok sıkıntıya düştü. Evinde huzursuzluk hat safhaya ulaştı. Damada zekâtımı verebilir miyim? Açıklar mısınız?

C.4-

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; Damat hakiki evlat değildir. Bakmakla mükellef değilsiniz. Ciddi muhtaçsa zaruret varsa zekât verebilirsiniz. Aynı zamanda zengin damatta kayınpederine ve kayınvalidesine zekât verebilir. Burada niyet önemlidir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “İnnemel a’malü bin niyet. Ameller niyete bağlıdır.” Damadın normal kazancı varda torunlara yardım olsun diye damada zekât veriliyorsa, verilen zekât yerine geçmez caiz de olmaz.

S.5- Hocam! Şafii Mezhebinde; seferde öğle ile ikindi, akşam ve yatsı namazları cem edilebilir mi?

C.5- Şafii Mezhebinde; Namazları 2’şer rekât kılmak sünnettir. 4 rekâtta kılarlar. Şafii Mezhebinde; Cem’i takdim ve Cem’i tehir caizdir, kılınabilir. 

Hanefi Mezhebinde; Hac döneminde Arafat ve Müzdelife dışında Cem’i takdim ve tehir yapmak caiz olmaz.

Selam ve dua ile Allah (C.C)’a Emanet olunuz. 27 Nisan 2017 Perşembe 

İletişim: GSM.0. 505.772 15 93

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
A. Galip Doğan Arşivi