A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1- Hocam! Bazı kanallarda Kutlu Doğum Kutlamaları bidattır, bu kutlama her sene aynı günde yapılıyor bu yanlıştır diyorlar. Siz ne dersiniz?

C.1- İslam Hukuku’nun kaynakları 2’dir:

A- Ana Kaynaklar:

  1. Kitap: Kur’an-ı Kerim
  2. Sünnet: Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in kavli, fiili ve takriri sünnetleri
  3. İcma-i Ümmet: Ümmetin müçtehit hocalarının bir konuda birleşmesi
  4. Kıyas-ı Fukaha

B) Tali (Yan) Kaynaklar:

  1. İstihlah, İstihzan
  2. Seddi Zerai
  3. Örf ve Adetler
  4. Geçmiş Ümmetlerin Şeriatları

Örf ve Adetler İslam Hukukunun kaynaklarındandır. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur:

Affı benimseme. Örfü emret. Cahillerden yüz çevir.” Kutlu Doğum gibi bu tür kutlamalar ibadete taalluk eden bir mesele değildir. Örf olarak kutlanıyor. Bu bir vesiledir.

Türkiye’de ilk kutlama 1967 yılında eski milletvekili Ahmet AKÇAEL tarafından Tokat’ta yapılıyor. Sonra; Samsun’da ve başka illerde yapılıyor. Sonra Türkiye’yi sarıyor. Tüm devlet ricalide bu programlara katılıyor. Ne güzel bir kardeşliktir.

Şimdi şunu sormak istiyorum: Peygamber Efendimiz (S.A.V) zamanında minare var mıydı? Kubbeli Camii var mıydı? Hoparlör var mıydı? Eskiden uçak var mıydı?

Bunlar faydalı şeylerdir. Bidati Hasene denir. İstanbul 29 Mayıs 1453 yılında fethedildi. Fetih kutlamaları her yıl aynı günde yapılmıyor. Mekke’nin Fethi hep 30 Ocak’ta kutlanmıyor. Bırakın böyle günler birer vesile olsun. Dualar edilsin, Salavatlar getirilsin.

S.2- Hocam! Biz bir evde oturuyorduk. Dışardan bir hoca geldi. Herkes ayağa kalktı ben kalkmadım. Beni ayıpladılar. Böyle ayağa kalkmak doğru mudur? Açıklamanızı bekliyoruz?

C.2- Dinimizde bir Alim veya bir Allah dostu geldiği zaman ayağa kalkmak caizdir, Faziletlidir. Hz. Ali (R.A) şöyle buyurur: “Hz Peygamber (S.A.V) benim odamda bulunduğu bir gün Zeyd Bin Haris’e gelip kapıyı çaldı. İçeri girince Peygamber (S.A.V) hemen ayağa kalktı. O’nu kucakladı ve alnından öptü.” (Tirmizi)

Ebu Hureyre (R.A) şöyle anlatmıştır: “Hz. Peygamber (S.A.V) Birisi ile konuşurken ayağa kalktığı zaman hemen bizde ayağa kalkıyorduk. Hatta odasına girdiğimiz halde ayakta durmaya devam ediyorduk.” (Ebu Davud)

İbni Abidin şöyle demiştir: “Ulema ve Salih kimselerin önünde ayağa kalkmak caizdir. Menduptur.

Bizim örf ve adetlerimizde; büyükler, âlimler ve Salih kimseler gelince ayağa kalkılır, elleri öpülür.

S.3- Hocam! Benim Beyim saç ektiriyor. Saç ektirmek doğru değildir diyorum, fakat kocam beni dinlemiyor. Bu doğru mudur? Açıklar mısınız?

C.3- Erkek olsun kadın olsun başkasının saçını ektiriyorsa caiz değildir. Bir yabancı erkeğin saçını ektirdiğini varsayalım. Onun karısı kocasının saçını okşarken, yabancı bir erkeğin saçını okşuyor demektir ve Haramdır. Amma kendi saçından kök hücresinden yapılıyorsa bilhassa bayanların sadece kocasına karşı saç ektirebilir, caizdir.

S.4- Hocam! Ben Cuma Namazına geç kaldım. Ben camiye girip niyet ederken imam selam verdi. Ben namazımı nasıl ve kaç rekât kılacağım? Açıklar mısınız?

C.4-

Hanefi mezhebine göre; İmam namazdan çıkmadan sola selam verirken uyarsa Cuma Namazının farzını 2 rekât kılar. Çünkü İmama uymuştur.

İmamı Şafii ve İmamı Muhammed’e göre; 2.nci rekâtın rükûundan sonra yetişmişse Cuma Namazını değil Öğle Namazını kılar. Cuma Namazının rüknü olan rükûu kaçırmıştır.

S.5- Hocam! Biz özel sektörde çalışıyoruz. Bize Cuma Namazına izin vermiyorlar. Burası da bir ibadet yeri diyorlar. Biz ne yapabiliriz? Açıklar mısınız? 

C.5-

Hanefi Fukahasına göre; Cuma Günü Cuma Namazına izin verilmeyen bir yerde çalışmak caiz değildir. Yalnız zaruret durumu varsa, yani hiçbir geliri yok, başka bir işte bulamıyorsa çalışmak zorundaysa normal bir iş buluncaya kadar orada çalışır.

Cuma Namazı yerine normal Öğle Namazlarını kılar. Vebali de o iş yerinindir. İş yeri sahibi ikna edilir, ikna etme yolları araştırılır. (El Fetava-i El Hindiye)

Selam ve dua ile Allah (C.C)’a Emanet olunuz. 27 Nisan 2017 Perşembe 

İletişim: GSM.0. 505.772 15 93

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi