A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Soru ve Cevaplar

Fıkıhi Soru ve Cevaplar

S.1- Hocam isim vermeyeceğim bazı hocalar ev kredisine, araç kredisine helal diyorlar. Zaruretten dolayı çünkü ev kirası veriyor, zorlanıyorsunuz, diyorlar. Siz de sert çıkıyor, olmaz diyorsunuz, zarureti açıklar mısınız?

C.1- Hanefi mezhebine göre zaruret nedir? Hangi hallerde olur, açıklayalım.

a) Zaruret zarardan türemiş bir kelimedir. Zaruret denilmesi kaçınılması mümkün olmayan bir olaydır. Fıkıhçılar bunu böyle tarif ediyor.

b) Zaruret şer an yasak olan bir şeyi, mecburi kılan bir olaydır. Yani zaruret bütün imkanların tükendiği, tıkandığı bir yerde ölüm tehlikesinden kurtulmak için, yaşayacak kadar bir şeyi az bir miktar, ölmeyecek kadar yemek ve içmektir. (Dürer el Ahkam C1 sayfa 34)

Şafi mezhebine göre de hüküm aynıdır.

Maliki’ye göre zaruret ölüm endişesinden helak olma korkusudur.

Hambeli’ye göre zaruret: Bir işi mubah kılan tüm imkânları aşması zorunlu bir yaptırım olmasıdır. (El mugni)

Bir grubun bir ferdin bir ailenin kullanılması haram olmasına rağmen helak olmamak için ölmeyecek kadar bir şeyin yenmesi ve içilmesidir.

Yukarıda geçen dört mezhebin zaruret tarifleri birbirine çok yakındır. Genel olarak ölüm korkusu ve helak olma endişesine dayanır. Zarurette fıkhın dayanağı kitap ve sünnettir. Araba ev bir ihtiyaçtır, zaruret değildir. Allah ölen kimseye evin, araban var mı diye sormaz. İnsanları neden harama sevk ediyorlar. Yarın  Allah (cc) a, verilen bu fetvalardan dolayı nasıl hesap verecekler?  Ev ve araç kredisi dün de haramdı, bugün de haramdır. Yine haram olarak kalacaktır.

 

S.2- Hocam ben bu yıl okulu bitirdim. Okuldayken hoca dedikleri biri bizim sınıftan bir erkek arkadaşımla iki erkek şahit huzurunda nikahımızı kıydı.. Anlaşamazsanız sonra ayrılırsınız dedi.. İki yıl eşimle beraber kaldık. Daha sonra eşimin evli ve çocuklarının olduğunu öğrendim.

Ve ondan ayrıldım. Annem ve babam bu konuyu bilmiyorlar. Şimdi ise babam beni bir başkası ile nişanladı.. Eski eşim beni boşamadı. Benim konumumda olan arkadaşlarım da var.

Ne yapmamız lazım, bize yardımcı olurmusunuz?

C:2- Hanefi Mezhebine göre iş bitmiş. Seni nikahlayan kimsenin 3 talakla şahitler huzurunda boşaması lazım. Aksi takdirde ölünceye kadar bir başkasıyla evlenemezsin. Şayet evlenecek olsan zina etmiş olursun. Önceki eşiniz boşamadan kıyılacak nikah batıl (yok hükmünde)dir.

Bir de boşandıktan sonra 90 gün (iddet) bekler, ondan sonra evlenebilirsin…

Şafi Mezhebine göre nikâhın şartlarından biri de, nikâhta veli’nin yani anne babanın hazır bulunmasıdır. Siz anne ve babanızdan gizli nikâh yaptırmışsınız, Şafi Mezhebine göre sizin nikâhınız geçersizdir. Bu mezhebe göre bir başkasıyla evlenebilirsin. Hanefi Mezhebinde isen asla evlenemezsin, haramdır.

 

S:3- Hocam ben Konya’nın bir köyündenim. Kocam üç çocuğu bırakıp Avrupa’ya gitti. 8 yıldır kendisinden hiçbir haber alamıyoruz ben evlenebilirmiyim?

C:3- Kocanızın ölümü gerçekleşmiş ise (ölüm haberini almış isen) 90 gün iddetini bekledikten sonra evlenebilirsin. İmamı Şafi’ye göre; Kaybolan kimsenin ölümü gerçekleşmiş, veya ömrü geçmiş (120 yaşına girmiş) ise hâkimin boşama kararı ile evlenebilirsiniz.

 

S:4- Hocam ben yurtdışında 7 yıl kaldım. Vizem olmadığı için çıkamadım. Evime dönünce de sen nikâhını tekrar kıydırman lazım, yoksa hanımınla birleşemezsin haram işlemiş olursun                 dediler. Ne yapmam lazım, açıklarmısınız?

C:4- Nikâhı tekrar kıydırmak için şunların olması lazım:

a) Mürted; Dinden çıkıp tekrar dine girdiği zaman

b) Bain talak ile hanımını boşadığı zaman

Sizde bu durumlar olmadığı için nikâhınızı tekrar kıydırmağa gerek yok. Müsterih olun.

 

S:5- Hocam biz eşimle mahkeme kanalıyla boşandık. 3 çocuğumuz var. Aradan yıllar geçti. Kocam da bir başkası ile evlenmedi. Şimdi ise pişman olduk, tekrar evlenebilirmiyim?

C:5- Siz avukat kanalıyla boşanmışsınız. Ancak erkek bir kadını üç bağ ile nikahlar.. Bu anlaşmalı boşanma ile bir talakınız gitmiş iki talakınız duruyor. Siz Allah’ın emriyle tekrar evlenebilir, bir araya gelebilirsiniz.

 

S:6- Hocam beni  çok rahatsız eden bir konu var. Adetli, renkli halimde iken hem resmi hem de dini nikahımız kıyıldı. Bu halde iken nikâh kıyılmaz. Diyorlar. Biz evli ve bir aradayız. Yeniden nikâhımızı kıydırmamız gerekirmi?

C:6- Hanefi mezhebine göre  nikahın geçerli olmasının şartları şunlardır:

a) İki erkek şahit olacak

b) İcap ve kabul, yani falan oğlu falanı eşliğe, zevceliğe kabul ettin mi? Sorusuna  bayan

ettim demesi lazım. Evetle baş sallamakla nikâh olmaz.

Adetli olmanızın nikâhınıza bir manisi yoktur. Ancak o halde iken cinsel ilişkiye girmeniz haramdır. Nikâhınız yeni kıyılsa bile. Temizlenmeden bir araya gelemezsiniz.

 

S:7- Hocam (lezbiyenlik) günümüzde çok yaygı hale geldi. Kızlar aynı yatakta birbiri ile sevişiyorlar, bu doğru mu, açıklarmısınız?

C:7- Kadının kadınla, erkeğin erkekle sevişmesi, yetinmesi haramdır, çok çirkin bir iştir..

Böyle yapanlar, Allah’ın cezasını çekerler. Bu bir sapıklıktır. Böyle yapanlar derhal tövbe edip bu işten vazgeçmelidirler. Yoksa Lut Kavmi gibi helak oluruz Allah korusun.

 

S:8- Hocam, bankalar altın satıyor. Sizin paranızı altına çeviriyorlar, böyle yapılması doğrumudur?

C:8- Biz bu işin iç yüzünü bilmiyoruz. Sanal bir alış veriş gibi geliyor. Banka altını satmıyor.  Satsa bankadan altın satın alabilirsiniz. Aksi takdirde bu tür alışverişler caiz değildir, helal değildir.

Selam ve dualar

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi