A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıh soru ve cevapları

Fıkıh soru ve cevapları

S-1: Hocam; Annem 86 yaşında o yaşta sürekli gıybet yapıyor, uyarıyoruz dinlemiyor. Bize de küsüyor. Biz nasıl davranacağız açıklar mısınız. (Soru Sahibi: Hatice BOSTAN.)

C-1: Belli yaştan sonra hücreler ölüyor şuur kaybı oluyor. Anneniz de şuur kaybı olabilir. Onun sözlerine pek kulak asmayınız, size bu hususta küsüyorsa o yanlış yapıyor, annenizin güvendiği itibar ettiği yakınınız bir hoca efendi bir hacı efendi yok mu? Onu ikna etsin. Gıybet haram ölü eti yer gibi iğrenç Kur’an böyle açıklıyor. Bak yaşlısın böyle yapma diye ayet ve hadislerle anlatılsın dua edin. Allah bu huyundan vazgeçirsin inşallah. Dinimizde bir kaide vardır Allah’a isyan olan yerde mahlûkata itaat edilmez.

S-2: Hocam bir bebek bekliyoruz kız diyorlar babam ısrarla adını Hacer koyun diyor ben size bu ismi koymanızı vasiyet ediyorum ölürsem hakkımı helal etmem diyor. Bizde başka isim koymak istiyoruz koymasak mesul olur muyuz açıklar mısınız? (Soru Sahibi: Mehmet DEMİR.)

C-2: Babanızın vasiyeti önemli siz şöyle yapın iki isim koyun. Babanızın vasiyetinin yerine gelmesi için Hacer koyun. Siz de gönlünüzden geçen bir isim daha ekleyin. Örnek Hacer Sema veya Hacer Sümeyra gibi ikinci bir isim korsunuz. Babanızı da kırmamış olursunuz. Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur "Bir evladın ebeveyn üzerinde üç hakkı var. A- Doğduğu zaman ona güzel bir Müslüman isimi koymak. B- Çağına göre bilgili imamlı yetiştirmek. C- Çağı gelince onu evlendirmek. İsim Çok önemli mahşer günü ismiyle çağrılacak İslam’a uymayan ismi varsa anne babasını Allah’a şikâyet edecek Yarabbi ben babamdan annemden davacıyım bunlar bana bu ismi koymuş diyecek.

S-3: Hocam bazı kanallarda kader yoktur diyorlar. Dua ile kader değişir mi. Kaderi de izah eder misiniz? (Soru Sahibi: Nursuhal TOREMURADOV.)

C-3: Kader Allah’ın ilmi ezelde yazdığı çizdiği planladığı işlere kader denir. İmamı Gazali ihyada şöyle der. "Kader bir ambar bir depo gibidir içinde buğday var bu deponun doldurulmasına kader, günü gelince o ambardan ölçekle alınmasına kaza denir. Kader dua ile kulun gayretiyle değişmez. Allah (c.c) kulun öyle bir dua edeceğini ilmi ezelde bilir bildiği için planlar ilmi ezelde Allah (c.c) değişeceğini takdir etmişse günler dua ile de değişir. Kabul olur Allah isterse değiştirir ama biz kaderi bilemeyiz değişti mi değişmedi mi bilemeyiz kader imanın şartlarından birisi inanılması farzdır inkâr eden de dinden çıkar bu çok tehlikeli bir sözdür.

S-4: Hocam; 7 yıllık evliyiz çocuğumuz olmadı tüp bebekle çocuk sahibi olursunuz diyorlar. Tüp bebekle doğum caiz midir? Açıklar mısınız. (Soru Sahibi: MEMİŞ Bey.)

C-4: Tüp bebek yöntemi yeni bir uygulama yöntemidir. Nikâhlı eşler arasında yapılan bir tohumlamadır suni döllemedir nikâhlı karı kocadan olursa dinen bunun bir sakıncası yoktur. Ama yabancı bir erkeğin menisi ile dölleniyorsa bu iş zinadır haramdır doğan çocuklar zina çocuğu olurlar. Nitekim bir ehli sünnet alimi şöyle der "Bir kadın ihtilam olmuş kocasının menisi cinsel organa yerleştirmek suretiyle gebe kalsa kadından doğacak çocuk meşrudur bundan dolayı günaha girmez. Zekeriya El Ensari şöyle der "Menin ferce suni yollarla girmesi cinsel münasebetle girmesi arasında bir fark yoktur. Siz tüp bebek yöntemini deneyin. Allah (c.c) size hayırlı evlat versin.

S-5: Hocam; Yabancı, nikâh düşen bir kadına bakılır mı? Bunun ölçüsü nedir yabancı kadının eli sıkılır mı sıkmazsanız ayıplanıyorsunuz ne yapalım sıkalım mı? Açıklar mısınız. (Soru Sahibi Hasan Çelebi.)

C-5: Hanefi mezhebine göre kadının yüzü mahrem değildir. Şehvetle bakmak yasaktır ama şehvet olmadan bir kadının yüzüne bakılabilir bir defa bakar gözünü çekersin. Şafi’ye göre kadının eli yüzü de mahremdir yabancı bir kadına bakılması haramdır. Allah (c.c) Nur Suresi 30. Ayet’te şöyle buyuruyor "Müminlere deki gözlerini harama bakmaktan sakınsınlar" Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur "Ey Ali bir kadın gözüne iliştiği zaman ikinci defa bakma ilk bakışta sana vebal yoktur fakat ikinci bakışın vebali vardır" (Müslim Hadisi)

S-6: Hocam; Biz umreye gideceğiz. Umrede; umre ve tavafı mı yapmak için geciktirme hapı kullanabilir miyim? Açıklar mısınız?

C-6: Siz bu konuyu jinekolog doktorlara sorun. Tıbbi açıdan sakıncası yoksa yan etkisi yoksa geciktirme hapını kullanabilirsiniz. Dini açıdan bunun bir sakıncası görünmüyor.

S-7: Hocam; ben nişanlandım karşı taraf bana altın yüzük aldılar, ben takmak istemedim ama ısrarla takmamı istiyorlar, altın yüzük takmak caiz midir, açıklar mısınız?

C-7: Ehli sünnet alimleri ittifakla erkeklerin altın yüzük takması haramdır günahtır derler. Hanefi mezhebine göre erkeklerin gümüş yüzük takması müstehabtır. Şafi’ye göre ise gümüş yüzük takmak sünnettir, kadınlar ise altın yüzük bilezik küpe takabilirler. Hz. Ali (ra) rivayet edilen bir hadiste Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur. "Altın ve ipekli giymek ümmetimin kadınlarına helal erkeklerine ise haram kılınmıştır.” (Ebu Davud)

Abdullah İbni Abbas (ra) şöyle rivayet eder. Bir gün Peygamberimiz (sav) yeni Müslüman olanlardan birinin parmağında altın yüzük gördü, hemen çıkarttı. Şöyle dedi "Sizden biriniz bir kor, ateş alıp onu elinde taşıyabilir mi? buyurdu."

S-8: Hocam; yeğenim kızını nişanladı, nişanlısı oğlanla yalnız arabayla geziyor, yalnız dolaşıyorlar, ben gezdirmeyin günah olur diyorum. Anne ve babası neden günah olsun, onlar nişanlı diyorlar, gezebilmesi için dini nikâh şart değil midir? Açıklar mısınız?

C-8: Bir birine nikâh düşen iki gencin yalnız kalması gezmesi haramdır. Bunun tersi kötü sonuçlar ortaya çıkabilir, bunlar birbirine yabancıdırlar ilerde bunlar cinsel temas yaptılar bunlar zina işler çocuk olursa zina çocuğu olur. Dini nikâha gelince erken kıydırmak iyidir mahremiyeti kaldırır ama onunda bir takım sakıncaları ortaya çıkar bir aile öyle nikâhlandı sonra nişan bozuldu ama oğlan dinen boşamadı o kız onun nikâhlı karısıdır boşamadığı müddetçe başkasıyla evlenemez.

S-9: Hocam; nikâhta mihir şart mıdır, mihirsiz nikâh olur mu? Mihrin ölçüsü nedir? Açıklamanızı bekliyoruz.

C-9: Mihir evlenirken erkeğin evlenecek eşine verdiği ziynettir. Hanefilere göre nikâhta mihir vaciptir. Şafilere göre sünnettir. İmamı Azam’a göre mihrin en az miktarı on dirhem gümüştür. Bu da 28.05 gr eder daha az mihir verilmez en çoğu ise belli bir miktarı yoktur aşırısı ise mekruhtur. Şafi mezhebine göre mihrin en azı için bir sınır yoktur satılabilen her şey mihirdir.Mihir; 2 kısma ayrılır.

  1- Mihri misil; nikâh kıyılırken mihir miktarı tespit edilmezse kadının emsallerine bakarak tespit edilir orta yol seçilir.

2- Mihri musamma; Nikah kıyılırken veya daha önce daha sonra kararlaştırılan mihirdir. Mihir peşin olarak verilebileceği gibi belli bir sürenin sonunda da verilir.A-Mehri müaccel; peşin olarak verilen Mehir’dir.B-Mehri müeccel; Tamamı veya bir kısmı ilerleyen zamanda verilecek vaad edilen mehirdir fiili evliliğe bırakılan mehirler nikahta mehir vaciptir nikahın kıyılmasına bir manisi yoktur nikahın şartlarından değildir.

Selam hidayete tabi olanlar üzerine olsun.08.12. 2016

Ali Galip DOĞAN/İrşad Vakfı Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi