A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhî sorular ve cevapları

Fıkhî sorular ve cevapları

S.1) Hocam; Bir konuyu tartıştık. Araf nedir? Burada kimler kalır? İnanmayanların yeridir diyorlar. Açıklama yapar mısınız?

C.1) Araf; ahiretteki yerlerden bir yerdir. Müfessirlerin beyanına göre Araf Cennetle Cehennem arasındaki perde çekilmiş yüksek bir yerdir.

Günahları ile sevapları denk olanlar ne Cennete ne de Cehenneme girebilirler. Bunlar Araf denilen yerde şefaat izni gelinceye kadar beklerler. Sonra şefaat olunur, Allah’ın affına mazhar olanlar Cennete girerler.

Âlimlere göre buluğ çağına ermeden ölenler, gayri müslim çocuklarının buluğ çağına ermeden ölenler Araf’ta olurlar.

Bu konu ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de Araf Suresinin 46. Ayet-i Kerime’de mealen şöyle buyrulur: “İki taraf arasında (Cennetlikler arasında) bir perde ve Araf üzerinde herkesi simalarından tanıyan adamlar vardır ki bunlar henüz Cennete girmedikleri halde Cennete girmeyi umarak Cennet ehline selam size diye seslenirler. Gözleri Cehennem ehline çevrilince de; Ey Rabbimiz bizi zalimler topluluğu ile beraber bulundurma derler”  

Peygamber Efendimiz (S.A.V) konu ile ilgili: “Kıyamet gününde mizan kurulur. Güzel ameller ile çirkin ameller tartılır. Her kimin güzel ameli, çirkin amelinin üzerine bir çekirdek ağırlığı kadar ağır basarsa o kimse Cennete girer. Her kimin de günahı çekirdek ağırlığı kadar sevabı üzerine ağır basarsa o kimse de cezasını çekinceye kadar Cehenneme girer” buyurdu. 

Sahabeden bazıları şöyle dediler;

  • Ya Rasülallah! İyi ameller ile kötü ameller eşit olursa o kimseye ne muamele yapılır?

Efendimiz (S.A.V) bunun üzerine: “Onlar Araf ahalisidir. Onlar Cennete girmeyi çok istedikleri halde giremezler” buyurdular.

Netice; Araf Cennetle Cehennem arasında kalan perde çekili yüksek bir yerdir.       

S.2) Hocam: Ulusal bir kanalda kâfir çocukları da Cennete gireceklerdir. Bu nasıl olur? Cennete kâfir girer mi?  Açıklar mısınız?

C.2) Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “El fıtratü yü’led-ül İslam=Her doğan çocuk İslam fıtratı üzerine doğar” Sonra ebeveyni hristiyansa hristiyan, musevi ise musevi yapar. Bütün emirler buluğ çağına gelince farz olur. Buluğ çağına ermeden bir gayri müslim çocuğu günahsızdır.

Bu konuda ulemanın çoğunluğu bu çocuk Cennete girer derler. Ehli Sünnet ulemasının ağırlıklı görüşü budur. Bazı ulema bu çocuklar Araf’ta kalırlar sonra Allah’ın affıyla Cennete girer denmektedir. İslam’da cezaların şahsiliği prensibi vardır. Babanın ananın günahı evlattan sorulmaz.

Kur’an-ı Kerim’de Enam Suresinin 64. Ayet-i Kerimesinde Allah (C.C) şöyle buyurur: “Hiçbir kimse bir başkasının günahını üslenmez

Buluğ çağına ermeden ölenler girerler denir.

S.3) Hocam; Evimizde bir alçı içine konmuş kurşundan dökülmüş sırt sırta konmuş bir insan resmi gördük. Bu nedir? Niçin yapılmıştır? Ne yapmamız gerekir? Açıklar mısınız?

C.3) Bu size kötü niyetle yapılmış karı koca arasını bozmak için yapılmıştır. Allah (C.C) sihir yapanları sevmez. Sihri haram kılmıştır. Siz onu eritin, erittikten sonra 101 Felak Suresi, 101 Nas Suresi okutun. Sonra 3 gün sirkeli suyun içinde açık havada kalsın. 3 gün sonra onu akar suya atın. Allah’a havale edin.

S.4) Hocam; Biz bayanlar evimizde namaz kılarken çıplak ayakla namaz kılıyoruz. Sizin namazınız olmaz dediler. Sizden açıklama bekliyoruz.

C.4) Hanefi Mezhebine göre; Müslüman hür bir bayanın el ve yüz dışındaki yerleri avrettir. Ayaklar ise Fıkıhta tartışma konusudur. Yalın ayakla namaz kılmak Mekruhtur denir. Şüpheden kurtulmak için en iyisi namaz kılarken bayanların çoraplarını giymesidir.

Şafii Mezhebine göre; Bayanlarda ayaklar avrettir. Yalın ayak namaz kılmak caiz değildir, namaz olmaz. Çorap giyilmesi şarttır.

S.5) Hocam; Konya dışından arıyorum. Büyük günah işleyen, haram yediği bilinen bir imamın arkasında namaz kılınır mı? Açıklar mısınız?

C.5) İslam’da cemaatle namaz kılmak önemlidir. 27 derece sevabı vardır. İmamlık yapan birisi açıktan faiz alıp yiyorsa zina ediyorsa onun arkasında namaz kılmak Tahrimen Mekruhtur harama yakındır. Yakınınızda bir başka cami varsa oraya gidin. O camide namaz kılın.

Ancak yakında cami yoksa cemaatten mahrum olmamak için namazlarınızı kılabilirsiniz.

Konu ile ilgili olarak Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyururlar: “Takva sahibi yahut fasık herkesin arkasında namaz kılınır” Küfür noktasında olmayan bir kimsenin arkasında namaz kılınır. (Kaynak: Buhari – Müslim – Ebu Davud)

S.6) Hocam; Konya dışından arıyoruz. Cenaze Namazlarına kadınlarda geliyor. Kabire de geliyorlar. İslam’a göre uygun mudur? Açıklar mısınız?

C.6) Cenaze Namazı kılmak erkeklere Farzı Kifayedir. Ancak kadınlarda böyle bir hüküm yoktur. Kadın kılmak isterse erkeklere karışmadan arka safta durabilirler. Sevabına nail olur.

Cumhur Ulemaya göre; kadınlar kılık kıyafetlerine dikkat ederek kabir ziyareti yapabilir.

 Peygamber Efendimiz (S.A.V) ilk dönemde kabir ziyaretini yasak etmiştir. Sonra bu yasağı kaldırmışlardır. Onlarında ibret almaya dua etmeye ihtiyacı vardır. Sonra kabir ziyareti serbest bırakıldı. Uygun kılık kıyafetle kabir ziyareti yaparlar.  

S.7) Hocam; Kurban nedir? Kimler kurban keserler? Açıklar mısınız?

C.7) Kurban ibadet niyeti ile Allah’a yaklaşmak için belli günlerde belli hayvanların boğazlanmasına denir.

Hanefi Mezhebine göre; Kurban kesmek vaciptir. Kevser Suresindeki “Fe salli li rabbike venhar=Rabbin için namaz kıl kurban kesiverVenhar deveyi boğazlamak anlamına gelir

Şafii Mezhebine göre; Kurban kesmek sünnettir. Venhar kelimesi namazla ilgili olduğu için elleri göğüs üstüne bağlamaktır: Bu açıdan sünnettir derler.

Bir Hadis-i Şerifte Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Kim genişlik ve imkan bulur da kurban kesmezse bizim namazgâhımıza yaklaşmasın” (Kaynak: İbni Mace – Ahmet Bin Hanbel)

S.8) Hocam; Kurban kimlere vacip olur? Açıklar mısınız?

C.8)

1- Müslüman olanlara

2- Hür olanlara

3- Dinen zengin olanlara

4- Mukim olanlara vacip olur.

Fi emanillah maas Selame

05.06.2022

Ali Galip DOĞAN/İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı

[email protected]

İrtibat Tel: 0.332.352 42 13

GSM: 0.505.772 15 93 – 94

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
A. Galip Doğan Arşivi