A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi sorular ve cevaplar

Fıkhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam; Teşrik tekbirleri ne demektir? Ne zaman getirilir? Açıklar mısınız?

C.1) Teşrik: Lügatta etleri dilimleyip güneş altında bırakmaktır. Araplar’da etler dilimlenir güneşe serilir kurutulurdu. Buna teşrik derler. 

Hanefi Mezhebine göre; Her Müslüman büluğ çağına eren erkek ve kadınlara farz namazından sonra teşrik tekbirlerini getirmek vaciptir. Unutursa diğer namazın farzından sonra kaza edilir. İster cemaatle ister yalnız kılınsın farz olan namazlardan sonra tekbir getirilmesi vaciptir. Teşrik Tekbirleri arafe günü Sabah Namazından sonra başlar, bayramın 4. günü İkindi namazından sonra biter. O günlerde namazları kazaya kalan kimse kaza namazı kıldıktan sonra teşrik tekbirleri kaza edilir. Ancak Bayram günlerinde kazaya kalan namazı varsa bu namazı bayramdan sonra kaza edilirse teşrik tekbirlerini getirmezler.

Şafii Mezhebine gör; Teşrik Tekbirleri sünnettir. Farz namazlardan sonra teşrik tekbiri sünnettir.

Allah’u Ekber, Allah’u Ekber, La ilahe illallahu vallahu Ekber. Allah’u Ekber ve lillahil Hamd” Şafii Mezhebine göre bir ilave vardır.

Allah’u Ekber, Allah’u Ekber, Allah’u Ekber, La ilahe illallahu vallahu Ekber kebira velhamdü lillahi kesira ve Sübhanallahi bük raten ve esîla” ilave edilir.    

S.2) Hocam; Ben çıkan arpanın, buğdayın öşürünü verdim. Saman ve balya sattım, bunların zekâtı var mıdır? Nasıl vereceğiz? Açıklar mısınız?

C.2) Öşür; tarladan kalkan mahsulün 10/1’inden, 20/1’inden zekât vermek demektir. Bir mahsulden bir öşür olur. İkinci öşür olmaz. Buğdayın, arpanın öşrünü verdiniz, samanın balyanın öşürü olmaz. Ancak sattığın samanın, sapın parasını aldın, o paranın üzerinden bir yıl geçerse o zaman biriktirilen diğer paralarla beraber 40/1 zekât verilir. Zeytinin öşürü verilince artık zeytinyağının öşürü yoktur.

S.3) Hocam; Babam korona virüsünden vefat etti. Kurbanlık aldı ve benim kurbanımı kesin diye bize tembih etmişti. Biz onun adına kurban kesecek miyiz? Açıklar mısınız?

C.3) Siz evlatları olarak onun adına kurban keseceksiniz. Babanızın adına kesilen kurbandan evlatları, eşi, torunları varsa babası ve annesi yiyemez. Hepsini dağıtacaksınız.

Hanefi Mezhebine göre; ölü adına kurban kesilebilir, sevabı ölene olduğu kadar hiç eksilmeden kesenede verilir.

S.4) Hocam; Kurban Bayramı Arifesinde oruç tutanlar var. Bu günde oruç tutulur mu?   Açıklama yapar mısınız?

C.4) Biz genelde cevapları Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre veriyoruz.

Hanefi ve Şafii Mezheplerine gör; Hac’da olmayanların Arafe Günü oruç tutmaları Müstehaptır. Ebu Katade şöyle der; Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e Arafe Günü oruç tutmanın hükmünü sorduk ve Efendimiz (S.A.V) “Geçmiş bir senenin ve gelecek senenin günahlarına kefarettir. Keffaret olur.” Buyurdular. (Kaynak: Müslim, Ebu Davud, Tirmizi) Ancak Hac’da olanların oruç tutması Mekruhtur. Doğru değildir. Çünkü Hacılar Arafat’ta zayıf düşerler.  

S.5) Hocam; Arafe Günü sabah sığır aldık. Arabadan indirirken düştü, gözünün birine taş geldi ve gözü kör oldu. Şimdi ne yapacağız? Cevabınızı bekliyoruz.  

C.5) Kurbanlık hayvan kesmek için yatırılırken ayağı kırılırsa, gözü kör olursa kurban olur bir sakıncası da yoktur.

İmamı Yusuf’a göre; Hayvan bayramdan 1 gün önce sakatlansa ayağı kırılırsa, gözü kör olursa kurban olur. Yeniden kurban alınmasına gerek yoktur. (Kaynak: El Bedayi, Fetevai Hindiyye)

S.6) Hocam; Benim oğlum virüse yakalandı. İyi olursa bir kurban keseceğim dedim. Oğlumda iyileşti. Bu adak kurbanını Bayram Günü kesmen lazım diyorlar. Ne dersiniz? Etinden yiyebilir miyiz?  

C.6) Siz adak adamışsınız, oğlunuz iyileşmiş. Kurban kesmek üzerinize vacip olmuş. Bir an önce kesmeniz gerekiyor. Kurban Bayramında kesilecek diye bir şartı yoktur. Söyleyen yanlış söylemiş, kurbandan önce de kesebilirsiniz, daha iyi olur. Kurbanda herkes et yüzü görür. Siz evlatlarınız, torunlarınız, anne, baba, dede ve nineniz Adak Kurbanının etinden yiyemezsiniz.

S.7) Hocam; Benim malî durumum zayıf. Kurban alacak param da yok. Bankalar bayram kredisi veriyor. Ev halkı mağdur olmasın diye bu krediyi alıp kurban kesmek istiyorum. Ne dersiniz?

C.7) Kurban Müslüman olanlara, hür olanlara, mukim olanlara, Dinen fitre hesabına malik olanlara vaciptir. Sizde o maddi güç yoksa vacip olmaz. Neden kendinizi riske sokuyorsunuz? Kurban kesmek için faizli kredi alacaksınız. Vacip olan kurbanı ki size vacipte değil nafile, haram yiyeceksin. Katranla pekmezi karıştırıyorsunuz. Virüslü bir zamandayız. Haramdan kaçının. Bir iki kilo et alın çocuklarınıza yedirin. Yine de harama bulaşmayın.

Fi emanillah maas Selame

Dua ve Selamlar. 30.07.2020

Ali Galip DOĞAN/İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı

İletişim-Tel: 0 (332) 3524213 veya 0 (505) 772 15 93-94

Posta:[email protected]

Facebook: Ali Galip Doğan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
A. Galip Doğan Arşivi