Fıkhi sorular ve cevaplar
S.1) Hocam; Gençken namazlarımı kılamadım. Şimdi kaza ediyorum. Ulusal bir kanalda kaza borcu olan bir Müslüman Sünnet Namazı kılamaz, kılarsa haram işler, Sünnet Namazları kılmasın Sünnet Namazlar yerine Kaza Namazı kılsın diyor. Ne dersiniz? Bizlere ne tavsiye edersiniz?
C.1) Tabi özürsüz namazı terk etmek, kazaya bırakmak büyük günahtır.
Hanefi Mezhebine göre; kesinlikle kaza borcu olan bir Müslüman Kaza Namazlarını kılacak, Sünnet Namazlarını da kılacak. Hatta kuşluk Namazı, Evvabin Namazı, Teheccüt Namazı, Tesbih Namazı gibi namazlarını da kılar. Bunun yanı sıra Kaza Namazlarına dikkat eder, Kaza Namazlarını da kılar.
Şafii Mezhebine göre; Kaza Namazı borcu olan bir Müslüman Sabah Namazının Sünneti ile Vitir Namazını kılar, diğer namazlarda Sünnet Namaz yerine Kaza Namazı kılar der. Sen Hanefi Mezhebinde isen Sünnet Namazları da, Kaza Namazlarını da kıl. Yeter ki kıl ihmal etme.
S.2) Hocam; Babam vefat etti. Hacca da 7 yıl önce yazılmıştı, ben gidemezsem benim yerime Hac yaptırın dedi. Şimdi biz ne yapacağız? Yakınlarımız siz ölen birinin adına Hac yaptıramazsınız diyorlar. Bedel mi göndereceğiz? Bedel gidecekte aranan bir şart var mıdır? Hacca görevli giden bir arkadaşımız hocamız var, o bizim adımıza Hac yapabilir mi? Açıklar mısınız?
C.2) Babanız vasiyet etmişse sizlerin onun adına birini bedel göndermeniz şarttır. Babanıza Hac farz olmuş, şayet babanızın şöyle vasiyeti varsa “Ben gidemezsem falan bankada veya falanca yerde benim param var. Onunla benim adıma Hac yaptırın” demişse Hacca göndermek evlatlar üzerine bir vecibedir.
İbni Abbas (R.A) şöyle rivayet eder: Bir gün Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e bir adam geldi. –Ya Rasülallah! Babamın üzerine Hac farz iken, Hac yapmadan vefat etti. Biz onun adına Hac yapabilir miyiz? Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurdu: “Baban bir borç bıraksaydı siz o borcunu öder miydiniz?” O adam “Evet öderdik Ya Rasülallah” dedi. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurdu: “O halde babanın adına Hacca git (Hac yapın)” (Kaynak: El-Dâru Kutnî)
Diyanet veya şirket adına görevli giden, oradan maaş alan bir görevli imam başkası adına Hac yapamaz. Çünkü bedel parası alıp, iki yerden ücret alan bir kimsenin bedel Hac yapması caiz değildir yapamaz. Yalnız babası veya annesinin adına masraf almadan yapabilir denir.
Hanefilere göre; Bedelin daha önce Hac yapması tercih edilir.
Şafii ve Hambelilere göre; Daha önce Hac yapmayan bedel Hac yapamaz (Diyanet) Şafii ve Hambeli imamları şu Hadis-i Şerif’e dayandırır: Veda Haccında bir Hacı;
-lebbeyke Ya Sibrime dediğini duyunca Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurdu:
-Sibrime kimdir? O şahısta “kardeşimdir” dedi. Peygamber Efendimiz (S.A.V) bunun üzerine şöyle buyurdular: “Sen kendin için Hac yaptın mı?” o adamda “Hayır yapmadım Ya Rasülallah” deyince, Efendimiz (S.A.V): “Öyleyse ilk önce sen kendi adına Hac yap, sonra Sibrime için Hac yaparsın” buyurdular. (Kaynak: Ebu Davud, Tirmizi, İbni Mace)
İki imam bu Hadis-i Şerif’e göre kendisi Hac yapmayan birisi Vekil Hac yapamaz.
S.3) Hocam; Ramazan Ayı geliyor. Bende basur var, wc’ ye girdiğimde parmağımla içeriye tıkıyorum, ilaçta koyuyorum. Orucum olur mu? Bozulur mu? Açıklar mısınız?
C.3)
Hanefi Mezhebine göre; kesinlikle ıslak makata parmak sokmak, ilaç koymak orucu bozar. Bunun çaresini arayın, bunu ameliyat ediyorlar. Ankara’da Konya İsmil’den Dr. Mevlüt TOPBAŞ’ın çok başarılı ameliyat yaptığını, ameliyat olanlardan duyuyoruz. Siz ameliyat olun, sonra orucunuzu tutarsınız. Tutamadığınız oruçları kaza edersiniz.
S.4) Hocam; Bazı gıdalarda domuz yağı veya domuz jeli var. Çin’de domuz kemiğinden tesbih yapılıp Suudi Arabistan’a gönderiliyor. Müslümanların bunları çekmesi caiz midir? Çok önemli açıklar mısınız?
C.4) Domuz eti Kur’an-ı Kerim’de 3 Ayet-i Kerime’de haram kılınmıştır. Domuz etinin haram olduğu gibi, kesinlikle mamulleri de haramdır, kanı da haramdır.
Evet, ben ilaç aldığım zaman reçetesinde katkı maddelerini, tarifini okurum. Zaruret olmadıkça bu ilaçları da kullanmayınız. Şayet ilacın alternatifi yoksa o hastalığa mecburen o ilaç kullanılacaksa belki o zaman kullanabilirsiniz. Doktor bana kalp için bir iğne yazdı, içinde domuz jelatini olduğu yazıyordu. Ben o iğneyi yaptırmadım. Alternatifini buldum.
Haram 2 kısma ayrılır:
A- Haramı Liaynihi: Bir şeyin özü aslı haramsa mamulleri de haramdır der.
Örneğin: Domuz eti haramdır. Onun mamulleri derisi, kemikleri de haramdır. Domuz kemiğinden yapılan teşbihlerin kullanılması da haramdır.
B- Haramı Ligayrihi: Bir şeyin özü aslı helaldir, ancak sonradan haram olur.
Örneğin: Üzüm, sirke, şıra helaldir amma şarap haramdır.
S.5) Hocam; Biz yeni Umreden geldik, karantinaya gittik, 3 hafta kaldık. İçimizde korona virüsüne yakalananlarda varmış. Ben; Ya Rabbi kurtulursak, evimize kavuşursak bir inek kurban edeceğim dedim. Şimdi de Elhamdülillah evimizdeyiz. Ne yapacağız? Koyun kessek olmaz mı? Kesince biz etinden yiyebilir miyiz? Açıklamanızı bekliyoruz.
C.5) Konu ile ilgili Peygamber efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Nezir ancak Allah rızası kast ve talep edildiği şeylerde olur. Allah’ın rızası kastedilmeyen şeylerde nezir olmaz.”
Hac Suresinin 29. Ayet-i Kerime’sinde Allah (C.C) şöyle buyurmaktadır: “Adaklarını yerine getirsinler.” Başka bir Hadis-i Şerif’te Peygamber efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Her kim Allah’a itaat etmeyi adarsa ona ona itaat etsin. Her kim bir şey adayıp ismini koyarsa o isim koyduğu adağı yerine getirsin.”
Bu açık olan Hadislere göre, size bir sığır kesmek vacip olmuş. Keseceğiniz hayvan sağlam olacak24 aydan gün almış olacak. Siz anne, baba, dedeniz, çocuklarınız ve torunlarınız bu kurban etinden yiyemezsiniz. Adak kurbanı kesmek vaciptir.
Fi emanillah maas Selame
Dua ve Selamlar. 15.04.2020
Ali Galip DOĞAN/İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı
İletişim-Tel: 0 (332) 3524213 veya 0 (505) 772 15 93-94
Posta:[email protected]
Facebook: Ali Galip Doğan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.