Fıkhi sorular ve cevaplar
S.1) Hocam; Bir sığır aldık bir gözü körmüş. Bundan kurban olur mu? Açıklar mısınız?
C.1) Kurban olması caiz olmayan hayvanların özürlerini şöyle sıralayabiliriz:
A) İki gözü kör veya bir gözü kör olan hayvanların kurban olması caiz olmaz.
B) Cılız hasta olan yürüyemeyecek olan hayvanların kurban olması caiz olmaz.
C) İki kulağı veya bir kulağı kesik olan hayvanların kurban olması caiz olmaz.
D) Koyunlarda bir memesi olmayan sığırlarda iki memesi olmayan hayvanlardan kurban olmaz.
E) Dişlerinin çoğu dökülmüş olan hayvanların kurban olması caiz olmaz.
F) Dengesi bozuk hasta ve uyuz olan hayvanlardan kurban olmaz.
Doğuştan kulaksız kuyruksuz olan hayvan kurban olur.
S.2) Hocam; Biz bir sığır aldık, indirirken ayağı kırıldı. Bu hayvanı kurban olarak kesebilir miyiz? Açıklar mısınız?
C.2) Kurbanlık hayvanların bir ayağı kırılırsa kurban olmaz. Ancak kurbandan 1 gün önce ayağı kırılırsa; kurban olur, kurban günü ayağı kırılırsa kurban olur.
İmam-ı Ebu Yusuf’a göre: Kurban edilir. Kesim anında olursa kurban edilir.
S.3) Hocam; Bizim bir koçumuz var. Amma onu burdurduk. İğdiş ettik. Bu koç kurban olur mu? Açıklar mısınız?
C.3) Bu koçu kesmek daha iyidir. Hem eti iyidir hem de kilosu iyidir. İğdiş edilmesinin kurban olmasına engeli yoktur. Bu kurban olmaya engel sayılmaz.
S.4) Hocam; Geçen yıl bir sığır aldık ailemiz adına kestik. Yalnız oğlum yurt dışında idi kestiğimizden haberi yoktu. Kurbanı kestikten sonra haberi oldu. Sizin kurbanınız olmamış dediler Ne dersiniz?
C.4) Aile adına kesilen kurban buluğ çağına girmeyenlerden vekâlet almadan da kesilir. Yalnız buluğ çağına gelmişse onun haberi olmadan vekâleti alınmadan kesilen kurban caiz olmaz. Sizin o kurban et yerine geçer yeniden bir kurban alıp tasadduk edeceksiniz. Sizin o kurbanınız kurban sayılmaz.
S.5) Hocam; Biz bir sığır aldık. 6 kişi keseceğiz. Arkadaşın birisinin adağı varmış o adak kurbanına niyet edecek. Bizim bu hayvanımız kurban olur mu? Önemli olduğu için soruyoruz. Açıklar mısınız?
C.5) Hepsinin niyeti kurban olması şarttır. Adak kurbanı veya sin kurbanı da olsa niyet kurban olduğu için caizdir. Bu konuya cevaz veren İmam-ı Yusuf ve İmam-ı Muhammed’dir. İmam-ı Azam’da bu konuya cevaz vermişse de, hepsinin ayni vacip kurbana niyet etmesi daha da uygundur der.
S.6) Hocam; Biz yurt dışındayız. Burada kurban kesilmesi çok zor bunun bedelini Türkiye’de bir Kur’an kursuna versem olur mu? Açıklar mısınız?
C.6) Kurban demek “Fe salla li Rabbike venhar” kelimesini İmam-ı Azam namaz kelimesi ile bağlantılı olduğunu söyler. (Venhar) kelimesi hayvan boğazlamaktır. Vaciptir. Verseniz kurban kesmiş olmazsınız. Siz bir kuruluşa vekâlet verirsiniz, parasını da gönderirsiniz kurban kesmiş olursunuz. Kurban kesmeyin parasını bizim kursa gönderin deseniz bile olsa kurban yerine geçmez.
S.7) Hocam; 6 sene önce eşim yurt dışına çıktı. Çalıştığını söylüyordu, hiç haber alamadık. Ben başkası ile evlenebilir miyim? Açıklar mısınız?
C.7)
Hanefi Mezhebine göre; kocası kaybolan birinin evlenebilmesi için ölüm haberinin gelmesi, kesin ölüm raporunun olması durumunda siz evlenebilirsiniz. Ölüm kesinleşmeden siz evlenemezsiniz. Ya 100 yaşını geçerse o zaman evlenebilirsiniz. Siz sabredin İnşaallah bir gün gelir.
Şafii Mezhebine göre; kaybolan kimsenin ölümü kesinleşirse hâkimin hükmü ile kadın serbest olur. Yukarıdaki durumlar kesinleşmedikçe kaybolan kişinin karısı evlenemez.
S.8) Hocam; Son günlerde lezbiyenlik (Kadının kadınla) sevişmesinin dindeki hükmü nedir? Bu iş çok yaygınlaşmış ve normalleşmiştir. Açıklar mısınız?
C.8) Mezheplerin ittifakı ile kadının kadınla oynaşması, sevişmesi haramdır ve yasaktır. Livata çok çirkin ve toplum açısından da tehlikelidir. Lut kavminin helaki bundan olmuştur.
S.9) Hocam; Benim birine borcum vardı gününde ödeyemedim. Aradan 6 ay geçti şimdi ödeyeceğim. Arkadaş benden vade farkı istiyor. Bunu almak veya vermek caiz midir? Açıklar mısınız?
C.9)
Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; vade farkı adı altında bir fazlalık almak haramdır. Dolayısı ile alacağından fazlasını almak faiz hükmündedir. Yalnız ödeme durumu olduğu halde ödemeyen kimse zalimdir.
Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Zenginin vereceğini geciktirmesi zulümdür.” (Buhari-Müslim-Ebu Davud)
Dua ve Selamlar. 26.07.2019
İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94
Posta:[email protected]
Facebook: Ali Galip Doğan
Ali Galip DOĞAN
İrşad Vakfı Başkanı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.