Evlilik Sanatının İcrası İçin “Saygı”
İnsanların birbirleriyle kuracakları ilişkide en önemli kavramlardan, değerlerden bir tanesi saygıdır. Saygı, genel ahlak normlarını aykırı olmamak kaydıyla, insanların düşüncelerine, inançlarına, ibadetlerine, adetlerine, gelenek ve göreneklerine, yaşam tarzlarına değer verip, anlayışla karşılamak, dikkatli, özenli ve ölçülü davranmaktır. Ayrıca hayatımızda insanlarla sağlıklı bir iletişim kurabilmek için karşımızdaki kişinin haklarına, duygularına, sınırlarına saygı duymak gerekir.
Evlilikte ilişkinin temeli sevgi ile atılır, saygı ile beslenir, büyütülür. Evlilikte öncelik sevgi mi, saygı mı diye yapılan tartışmalarında her ne kadar kesin bir cevabı yoksa da, bir tık önde olması gerektiği düşüncesiyle, ben öncelik saygı diyenlerdenim. Çünkü evlilik yolunda ilk tanışma esnasında karşımızdaki insanı beğensek bile karşılaşacağımız saygısız bir tavır, evliliğe muhabbeti öldürür. Hatta ilişkide, iletişimde saygısızlık sevgiyi öldürebilirken, saygılı davranmak sevgiyi doğurabilir.
Tanışmanın ilk anından itibaren ve her zaman karşılıklı saygımızı koruyabilirsek, evliliğimizi de koruyabiliriz. Saygıyı korumak demek bir anlamda ilişkinin, ailenin geleceğini de korumak demektir. Evlilikte saygı göstermek, partnerine olan sevgiyi ifade etmenin bir yolu olarak değerlendirilebilir.
Eşler, farklı özellik, düşünce, fikir, duygu ve hislere sahip olmaları nedeniyle birbirlerine empati ve anlayışla birbirlerine karşı saygı duymaları gerekir. Eşinizin düşüncelerini en az kendi düşünceleriniz kadar önemsediğinizi ona gösterdiğinizde sağlıklı bir iletişimin kapılarını açmış olursunuz. Günlük konuşmalarımızda devamlı birbirimizin sözünü kesmek, dikkatli bir şekilde dinlememek, cevap vermemek saygı çerçevesinin dışına çıkılmasına sebebiyet vermektedir.
Evlilikte saygıyı oluşturmak ve korumak için nelere dikkat edilmesi gerektirmektedir?
Eşin ihtiyaçlarına, isteklerine, duygularına, endişelerine, kaygı ve korkularına saygı duymak evlilik müessesesinin yaşaması ve yaşatılması adına atılacak en önemli adımlardandır.
Eşler birbirlerinin yaşam alanlarına saygı gösterip, rahat nefes almalarını sağlamalıdırlar. Devamlı kısıtlama, sorgulama yapılması, güven duyulmaması eşler arasında iletişimi sıkıntıya sokacaktır.
Eşler birbirlerine erdeme, edebe, nezakete dikkat etmeden, yapacakları saygısızlıklar evlilik ilişkisini sarsacaktır.
Eşler birbirlerinin yetersiz oldukları alanlar üzerinden vurmaya kalkmamalı, yetersizliklerini gidermek için kendilerini geliştirmelerini sağlamak ve desteklemek durumundadırlar.
Eşler birbirlerinin inanç sistemine saygı gösterip, eleştirel bir yaklaşımdan kaçınıp, yaşam tarzını ve seçimlerini desteklemek gerekmektedir.
Eşler birbirlerinin ailelerine karşı takınacakları saygısız tavırlar zamanla çatışmaya dönüşüp, problemleri büyütecektir.
Ekonomik sıkıntılar yaşanması halinde yapılan ağır eleştiriler, karşı tarafın maddi ihtiyaçlarını görmemezlikten gelmeler çiftlerin birbirine saygılarını azaltacaktır.
Eşlerin birbirlerinin kişilik haklarına saldırarak, saygısız bir üslup içerisinde bulunmaları, hakaret ve küfürlerin normalleştirilmesi ilişkiyi zedeleyecektir.
Eşlerin birbirlerine psikolojik ve fiziksel şiddet uygulamaları saygı sınırlarını aşmalarına sebebiyet verecektir.
Eşler birbirinin fiziksel özelliklerinden veya farklı sebeplerden dolayı aşağılamalar, alay etmeler, küçümsemeler saygı sınırlarını alt üst edecektir.
Eşler birbirinin fizyolojik ihtiyaçlarını anlamalı cinsel ihtiyaçlarına saygı göstermelidir.
Eşlerin birbirlerine kompliman, iltifat yapmamaları, ilişkiye gereken saygıyı göstermemelerini doğuracaktır.
Eşi duygusal veya fiziksel olarak aldatmak, partnere yapılacak en büyük saygısızlıktır.
Problem çözümlerinde diretmek, hep ben haklıyım demek, ihmal etmek, eşin duygularını istismar etmek saygısızlık boyutunun artmasına, evliliğin sarsılmasına, hatta boşanmaya sebebiyet verecektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.