Özcan Dalgıç

Özcan Dalgıç

Evlenmeden önce eş adayına sorulması gereken 200 soru-3

Evlenmeden önce eş adayına sorulması gereken 200 soru-3

Evlenilecek kişinin, kişilik yapısı, mizacı ne kadar önemli ise aile yapısı da o kadar önemlidir. Milletimizin aile kültürü ve değerleri, batı toplumuna göre daha sıcak, daha koruyucu, daha içiçedir. Bu da toplumun en temel yapı taşı olan ailenin evlilikte en öncelikli konuşulması gereken konulardan biri haline getiriyor.

Gençlerin aileleri ile duygusal, fiziksel ve ekonomik olarak bağları, bağımlılıkları bulunmaktadır. Ailelerin çocukluktan itibaren alınan tüm kararlarda büyük ölçüde söz sahibi olmaları, gençlerin bağımsız hareket edebilen, kendi kararlarını alabilen bireyler olmasını olumsuz etkiliyor. Bazen gençler evlenmek istemez, aileler zorla genci evliliğe ikna etmek isterler. Bazende genç evlenmek ister, ailenin ekonomik şartları, evlenilecek kişinin istenmemesi gibi sebeplerle evliliğe karşı çıkarlar. Evlilik öncesi aile ve evlenecek genç ortak karar almaları yaşanacak sorunların önüne geçmek açısından önemlidir.

Bazı aile yapılarında anne ve babalar yetişkin çocuklarına hala çocuk gözüyle bakabilmektedir. Aileden yeteri kadar ayrışmamış bireyler kendi bireysel kimliğini yeterince geliştirememiştir ve hep ailenin beklentisi ölçeğinde hareket ederler Ailelerini mutlu edebilmek için kendi beklentilerini ve ihtiyaçlarını geri plana atabilir, evlilikte yaşanacak sıkıntıları sorgulayamazlar.

Evlilikte en önemli problemlerden bir tanesi anne-oğul, anne kız arasında var olan derin bağdır. Bazen çocuktan daha fazla anne çocuğa bağımlı olabilmektedir. Çocuğun yetiştiriliş tarzı ve bağımlılıkların evliliğe taşınması problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Anneye olan bağımlılığını dengeleyemeyen, azaltamayan, kendi ayağı üzerinde duramayan gençler, bilhassa anneyi evliliğe 3. kişi olarak dahil etmektedirler. Bu durum çatışmalara sebebiyet vermektedir.

Ailelerin, bilhassa annelerin çocuklarına verdikleri nasihatler veya mesajlar evlilikleri etkileyen önemli faktörler arasındadır. Kızlara; “aman kızım o senin kocandır, her söylediğine itaat et”, “sen idare et, alttan al, ağzınızın tadı kaçmasın”, “Aman kızım kayınvalideni uzak tut, herşeye karıştırma’’, “kızım hiç koca kahrı çekmene gerek yok, ne zaman istersen çık gel”, “Aman çalış, ekonomik özgürlüğünü elinde tut, kocana muhtaç olma” gibi ifadeler evlilik öncesi ve sonrası kızlarımızı olumsuz etkilemektedir. Erkeklere ise; “Oğlum ipler senin elinde olsun”, “baştan bu kadar şımartma eşini“, “gerekirse sırtında sopayı eksik etmeyeceksin”, “sana başka kız mı yok” tarzındaki söylemlerde maalesef erkekleri etkileyebilmektedir.

Gençlerin anlaşması kadar ailelerin de anlaşması evlilik sürecinde çok önemlidir. Ailelerin çocuklarına atfettikleri aşırı değer, gelenekleri, kültürel değerleri, anlayışları daha yola çıkarken problemlerin oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Evlenecek gençler kadar, ailelerinde kan uyuşmazlığı yaşamaması önemlidir. Bu nedenle mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir evlilik için ailelerin evliliğe olumsuz, aşırı müdahalesine gençler izin vermemelidir. Ailelerde gençlerin ihtiyaç duyduğu noktalarda problemi çözmek için taraf tutmadan hareket etmeli, ekonomik noktalarda imkanları nispetinde gençlerin yanında olarak evliliğe destek olmalıdırlar.

Aileleri Tanımak İçin Sorulması Gereken Sorular:

  1. Nasıl bir aile ortamında büyüdün?

  2. Aile içi ilişkileriniz nasıl?

  3. Senin ailenle ilişkin nasıl? Sıcak mıdır?

  4. Ailenin akrabalarınızla ilişkileri nasıl?

  5. Ailenin kökeni nereden geliyor?

  6. Ailenin geçmişinde yaşanmış önemli olaylar neler? (Trajik olaylar, göç, terör, iflas, vb…)

  7. Ailenizde hastalık öyküsü veya kalıtsal hastalıklar var mı?

  8. Yaşatılması gerektiğini düşündüğünüz önemli aile gelenekleriniz nelerdir?

  9. Anne babanızın kararlarınız üzerinde ne kadar etkisi var? Kendi düşüncelerinizi hayata geçirebiliyor musun?

  10. Ailelerimiz evliliğimize ne kadar dahil olacak? Ailelerimizle sınırlarımız nasıl olacak?

  11. Ailem hakkında ne düşünüyorsun?

  12. Düğün öncesi veya düğün sonrası ailen ile benim aramda bir sorun olduğu zaman nasıl çözeceksin?

  13. Aileler arasında bir çatışma olduğu zaman nasıl çözeceğiz?

  14. Aileler barıştırmak ya da sakin tutmak için neler yapabiliriz?

  15. Ailelerimizden hangi hususlarda, nasıl destek alacağız?

  16. Ailen/annen ile her gün görüşecek misin?

  17. Ailelerimizi ne sıklıkla ziyaret edeceğiz?

  18. Ailelerimizin bizi ne sıklıkla ziyaret etmesini istersin?

  19. Bayramlarda/tatillerde aile ziyaretlerini nasıl organize edeceğiz?

  20. Ailen veya ailenden biri benden hoşlanmadığını söylerse?

  21. Ailemde sevmediğin ya da hoşlanmadığın birileri var mı?

  22. Ailelerimizden birisi hastalansa onlarla nasıl ilgileneceğiz?

  23. Ailelerimiz yaşlandığında onlara nasıl destek olacağız? Bakımları ile ilgilenecek miyiz?

  24. Evliliğimizde, ailemiz veya ailemizden biri büyük miktarda borç isterse nasıl hareket edeceğiz?

  25. Senin için hayatın işin, ailenin ve evliliğimizin önem sırası nedir?

Eş adayımızı tanımak, evlilik öncesi ve sonrası yaşanabilecek sorunların önüne geçebilmek, yol haritasını doğru yönetebilmek için evlilikten önce konuşulması gerekenlere, gelecek hafta kaldığımız yerden devam edeceğiz. Sağlıcakla kalın…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özcan Dalgıç Arşivi