Tuba Subaşı Adıbelli

Tuba Subaşı Adıbelli

Eğitim-Öğretimde Sanatın yeri

Eğitim-Öğretimde Sanatın yeri

“Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.” -Mustafa Kemal Atatürk

Köşemizin içeriği bakımında sanat ekseninde eğitimin önemini veya eğitimde sanatın yerine değineceğimiz yazımızla yeni eğitim öğretim yılına merhaba diyoruz. Biz öğretmenler yeni nesle şekil verirken geleceğin tohumlarına güçlü bir kültürel miras bilinci aşılamak zorundayızdır.

***

“Bir mermer parçası için heykeltıraş ne ise ruh için de eğitim odur.” -Thomas Edison

Çağımız bilgi, teknoloji ve her anlamda eğitim çağıdır. Yüzyılımızın en güçlü silahı olan bilgi, kültürün gücü ile birleştirilmeli ve eğitim ile bir disipline oturtulmalıdır. Pozitif bilimlerin öğretilmesinin önemi şüphesiz çok önemlidir ancak sanat temelli eğitim ile birleştirilmesi çok daha gereklidir. Çeşitli müfredatlar ve politikaları beklemek acziyeti yerine kişisel performanslarla eğitim-öğretim zenginleştirilmelidir.

Eğitim, en yaygın tanımıyla  bireyde kendi yaşantısı yoluyla, kasıtlı olarak istendik değişim meydana getirmesidir. Bu değişimde kişinin zihninde kıvılcıma neden olacak her türlü uyaran gelişimini tetikleyecektir.

Eğitim insana saygı ile başlar ve kültüre saygı ile sürdürülebilir. Okul öncesi çağdan başlayarak eğitimin tüm kademelerinde, örgün ve yaygın eğitimi içine alacak kapsamda kültürel bilinci geliştirme hedeflenerek sanat eğitimini programlarına katmak tüm eğitim gönüllülerinin görevidir diye düşünüyorum.

***

“Eğitim kafayı geliştirmek demektir belleği doldurmak değil.” -Mark Twain

Terbiyenin gayesinin insanlarda bulunan kabiliyetleri geliştirmek olduğunu savuna Eflatuna katılmamak imkansızdır. Bireye eğitim verilmeli ve potansiyeli en üst sınıfta değerlendirilmelidir. Bu değerlendirmede asıl amacımız  Spencer’in dediği gibi bilgilenmekten ziyade hareke geçmektir.

***

“Eğitim refah anında bir süs felaket sırasında bir sığınaktır.” -Aristoteles

Kendi özünü keşfeden, varlığına sebep olan amillerin farkında olan, cevherini ortaya koymada sabırsız, yeniliğe ve gelişmeye istekli nesillerin sanat ile en üst seviyeye varacağı inancındayız.

***

Kuan Tzu’nun nasihat gibi sözleriyle yazımıza son veriyoruz; bir yıl sonrasını düşünüyorsan, tohum ek, on yıl sonrasını düşünüyorsan ağaç dik, yüz yıl ötesini düşünüyorsan halkı eğit.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tuba Subaşı Adıbelli Arşivi