Durakta bekletmek
Bu şehirde yaşayan inanların çoğunluğunun şikâyeti trafik ve toplu ulaşımdaki yetersizliklerdir.
Şikâyetlerin en başta gelenleri olan trafik ve toplu ulaşım ile ilgili şikâyetleri kendi içlerinde farklı ana başlıklara ayırmak mümkündür.
Trafik ile ilgili şikâyetleri başka bir yazıya bırakarak toplu ulaşım ile ilgili öncelikli gördüğümüz bir genel hususu dile getirmek istiyorum.
Yıllardır bu şehir ve şehrin yöneticileri bu şehrin gelişmişliğinden bahsederler.
Bunu da yıllardır çok fazla bozulmadan uygulanan uzun süreli imar planlarına bağlarlar.
Ama gelin görün, yöneticilerden başka herkes şehrin anlamlı bir gelişme göstermediğini iddia eder.
Bunun ispatı olarak da, en başta merkez ilçeler arasındaki gelişmişlik farkının her geçen yıl büyümesi bir tarafa, bir ilçenin farklı mahalleleri arasındaki gelişmişlik farkının her geçen yılda biraz daha artmış olması ile ortaya koyarlar.
Veya yıllardır taviz vermeden(!) uygulanan uzun süreli imar planları ile açılmış yollarda çalışan toplu ulaşım araçlarının yetersizliği ile ispata çalışırlar.
Toplu ulaşım dediğimizde bu işin sadece belediye otobüsleri ve raylı sistemle sınırlı olmadığını, dolmuşların da doğru dürüst bir planlamaya tabi tutulmadığını da ilave ediverirler.
Gerçekten de bu şehrin ulaşımında özellikle de toplu ulaşımın planlanmasında bir problem olduğu yıllardır yazılır çizilir.
Belediye otobüslerinin güzergâhlarının tespit edilmesinden tutunda sabah akşam yoğunluğunun olduğu saatlerde sefer sayılarının yetersiz kalmasına kadar pek çok eksiklik öyle veya böyle bir şekilde, gündeme getirilmesine rağmen kalıcı bir çözüm getirilemediği ifade edilir.
Araç yetersizliğini ortadan kaldırmak için alındığı söylenen otobüslerin de bu problemi çözmediği ortaya çıkmıştır.
Yetersizliğin sebebinin eleman yetersizliği olduğuna da inanmak istemiyoruz.
Çünkü geçmiş hiçbir dönemde bu dönemdeki kadar eleman alınmadı.
Hatta bir ara otobüs işletmesi bir tarafa, belediye şirketleri iktidar partisinin işçi bulma kurumu gibi çalışır olmuştu.
Bize kalırsa esas problem planlamada galiba.
Alın size bir örnek.
Meram Tıp Fakültesi Hastahanesi’nin ve Meram Eğitim ve Araştırma Hastahanesi’nin yoğun olduğu saatler belli.
Özellikle de ziyaret saatinin sona erdiği saatlerde bir veya en çok iki otobüsün ilk hareket mahallinin Tıp Fakültesi ve Eğitim Araştırma Hastahanesi olarak düzenlenmesi meseleyi halledecektir.
Keza toplu ulaşımın bir diğer ayağı olan dolmuşlar içinde yine bu iki hastahane için pik saatler göz önüne alınarak iki veya 3 dolmuşun buraya boş olarak sevk edilmesi ziyaretten çıkan insanların oluşturduğu yoğunluğu ortadan kaldıracaktır.
Meselenin çözümü vatandaşa göre gayet basit.
İdareye veya odaya göre daha basit.
Yeterli sayıda ve kalitede olduğu iddia edilen toplu ulaşım araçlarının sefer saatlerinde yapılacak küçük düzenlemelerle vatandaşlarım Meram Yeni Yol’da ve Tıp Fakültesi Hastahanesi önündeki uzun bekleyişlerinden doğan mağduriyetleri giderilebilecektir.
Yeter ki vatandaşın hemen her gün yaşadığı bu sıkıntıların oluşturduğu mağduriyetleri ilgililer çözmek gibi bir gayret içinde olsunlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.