Dkib Başkanı'ndan İşadamlarına Kuzey Kafkasya Önerisi

Dkib Başkanı'ndan İşadamlarına Kuzey Kafkasya Önerisi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bölgeki işadamlarından çok önemli potansiyeller ihtiva eden Rusya Federasyonu Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi ile ilişkilerini geliştirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bölgeki işadamlarından çok önemli potansiyeller ihtiva eden Rusya Federasyonu Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi ile ilişkilerini geliştirmeleri tavsiyesinde bulundu.

    DKİB Başkanı Gürdoğan, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dimitry Talanov ile birlik binasında düzenlediği basın toplantısında, 10-14 Kasım 2013 tarihleri arasında Rusya’nın Stavropol ve Pyatigorsk şehirlerinde yaptıkları ziyaret ve görüşmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

    Doğu Karadeniz’in Rusya ile olan ticari ilişkilerinin tekrar eski canlı dönemlerine yükseltilmesinin sağlanması amacıyla Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi merkezi illeri olan Stavropol ve Pyatigorsk’un potansiyelini yerinde gördüklerini anlatan Gürdoğan, Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi'nin yönetim merkezi olan Stavropol’un bir tarım şehri olarak sürekli gelişme potansiyelinde olması, tarımsal girdinin yol açtığı gelir artışının inşaat, alt yapı, fabrika, imalathane yatırımlarını geliştirmesi ve buna paralel olarak yapı ve inşaat malzemelerine artan talebin bölgeyi ihracatçılar açısından cazip kıldığını kaydetti.

    Gürdoğan, “Stavropol’un ülkemizin diğer bölgelerinden Türk yatırımcılar bulunmasına rağmen, yakınlık avantajına sahip olduğumuz ve neredeyse 12 saatte karayolu ile ulaşma imkanımız bulunmasına rağmen bölgemizden yeterli düzeyde ticaret yapılmaması ve yatırımcının bulunmaması o bölgeye önem vermemizin gerekliliğini açıkça ortaya koymaktadır. Stavropol Bölgesel Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde ticari ilişkiler noktasında her türlü işbirliğine hazır oldukları ifade edilmiştir. Bu kapsamda da Stavropol Ticaret ve Sanayi Odası ile Birliğimiz arasında işbirliği protokolü imzalanarak karşılıklı yatırım ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda 2 ülke iş adamalarına iş ve işlemlerinde kurumlarımızın aracı olması, iş birliklerinin güçlendirilmesi kararlaştırılmıştır. Aynı protokol ayrıca heyetimizde bulunan Artvin Ticaret ve Sanayi Odası ile de imzalanmıştır.” dedi.

    DKİB Başkanı Gürdoğan, Kuzey Kafkasya Federal Bölgesinin diğer önemli merkezlerinden ve termal sağlık ve eğitim şehri Pyatigorsk’un da özellikle termal sağlık turizmine yönelik önümüzdeki yıllarda yapılacak alt yapı ve tesis yatırımları ile sektör açısından önemli potansiyeller ihtiva ettiğini belirtti. Gürdoğan, “Doğu Karadeniz Bölgesi iş adamlarımızdan bölgemize yakınlık açısından çok çok önemli potansiyeller ihtiva eden Rusya Federasyonu Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi ile ilişkilerini geliştirmeleri, temas noktalarında birliğimizden destek almalarını talep etmekteyim. Özellikle işadamlarımızı şu anda Rusya’nın ülkemize yakın hiçbir kara kapısında olmayan ve sadece bölgemize yakın Verhni-Lars kapısında 2014 yılı başında uygulamaya geçecek ve gümrüklemede bir çok avantajlar sağlayan Basitleştirilmiş Gümrük Hattı uygulaması avantajının sunacağı fırsatlardan faydalanmaya davet etmekteyim. Sochi kapısının kapanması akabinde bitme noktasına gelen Doğu Karadeniz Bölgesi'nin Rusya ile olan ticari ilişkilerinin bu yeni alternatifler sayasinde tekrar eski canlı günlerine döneneceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.