Dershaneler Sayesinde Ünversite Kazanan Yeni Nesil İş Dünyası Kaygılı

Dershaneler Sayesinde Ünversite Kazanan Yeni Nesil İş Dünyası Kaygılı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershane ve etüt merkezlerini kapatmak için hazırladığı taslağa iş dünyasından da tepkiler yağıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershane ve etüt merkezlerini kapatmak için hazırladığı taslağa iş dünyasından da tepkiler yağıyor. Üniversiteyi dershanelere giderek kazandıklarını belirten genç işadamları, dershane ve etüt merkezlerinin kapatılması düşüncesinin bölge ekonomisini ve bölge insanını olumsuz etkileyeceğini dile getirdi.
    
    Kalifiye eleman bulmada büyük sıkıntılar yaşayacaklarını aktaran güneydoğulu iş adamları, dershanelerin kapatılma fikrinin vasıfsız eleman oranını arttıracağını ve bu durumdan iş dünyasının büyük ölçüde zararlı çıkacağına dikkat çekti. Meslek lisesine gittiği için üniversite katsayı problemini dershanede gördüğü eğitimle aşarak üniversiteye yerleştiğine değinen Genç Hür Sanayici ve İş Adamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı Murat Hösükoğlu, Türk ekonomisine katkıda bulunulması için gereken fikirleri dershanede rehberlik öğretmeni sayesinde kazandığını ifade etti. Emin San. Un Sanayi Ticaret Aş. Yönetim Kurulu Üyesi Erman Kızılyel ise "Okulda verilen eğitimle üniversiteyi kazanma düşünülüyorsa burada büyük bir yanılgıya düşerler. Gaziantep zaten eğitimde alt sıralarda, bu durumda en büyük zararı bölge halkı görecektir." dedi.

    Hasırcı Grup Yönetim Kurulu Üyesi Taner Hasırcı, lisede özel okula gitmesine rağmen dershaneye giderek Uludağ Üniversitesi İşletme Bölümü'nü kazandığını ifade etti. Hasırcı, "Özel okula gitmeme rağmen dershaneye gitme ihtiyaç duydum. Çocuğum da şuanda koleje gidiyor, onu da dershaneye göndereceğim. Özel okul bile olsa dershaneye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Dershanelerin kapatılma düşüncesini kesinlikle doğru bulmuyorum. Bir defa batı ile doğu arasında eğitim seviyesi aynı değil. Özellikle Gaziantep'in eğitim seviyesi çok düşük. Dershaneler olmazsa bu seviyenin daha da düşeceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

    Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde dershanelerin ve etüt merkezlerinin terörü engellediğine dikkat çeken işadamı Hasırcı, "Devletimizin hayrı için kesinlikle dershaneler kapatılmamalıdır. Sayın Başbakanımızdan özellikle rica ediyoruz. Bu konuda tekrar bir daha düşünsünler. Tekrar bir daha analiz etsinler. Dershaneleri ve etüt merkezlerin kapatmak PKK'nın ekmeğine yağ sürmek olur." açıklamalarına yer verdi.

    "DERSHANEYE GİTMESEYDİM TAMİRCİ ÇIRAĞI OLACAKTIM"

    HÜRSİAD Başkanı Murat Hösükoğlu ise meslek lisesi son sınıfında dershaneye giderek, Gazi Üniversitesi Tekstil Öğretmenliği'ni kazandığının bilgisini verdi. Dershanelerin kapatılma çalışmalarının bu zamana kadar bölgeye yapılan yatırımları boşa çıkaracağını vurgulayan iş adamı Murat Hösükoğlu, şunları kaydetti: "Üniversiteyi kazanmanın mümkün olmadığı meslek lisesi son sınıfında dershaneye gittim. Eğer dershaneye gitmeseydim ya tamirci çırağı ya da bir fabrikada usta başı olacaktım. Dersle alakası olmayan bir insanı aldılar ve Türkiye'nin en saygın öğretmenlik fakültesine girmemize vesile oldular. Aynı zamanda bizim buradaki dostluklarımız, sosyal çevrelerimizin gelişmesinde, Türk ekonomisine nasıl katkıda bulunmamız gerektiğinin hepsini dershane rehberlik hocamızdan öğrendik. Şuan bizlerin konuşmasında, duruşunda, yaptığımız işlerin hepsinde bu dershanelerden aldığımız edinimler var. Göz bebeğimiz gibi gördüğümüz dershanelerin kapatılma düşüncesi bizim canımızı sızlatıyor. Doğu'daki terör meselesine çomak sokan bu dershanelerimiz, etüt merkezlerimiz kıyamete kadar devam eder. İnşallah hükümet bu yanlıştan döner."

    Gaziantep Girişimci İş Adamları Derneği (GAPGİAD) Başkanı Akın Çalışkan da, dershaneye giderek Selçuk Üniversitesi İşletme Bölümü'nü kazandığını belirtti. Özel okula gitmesine rağmen istenilen verimi alamadıkları için dershaneye gittiklerini söyleyen Çalışkan, "Eğitimde ciddi sorunlar yaşayan Doğu ve Güneydoğu'da dershanelerin ve etüt merkezlerinin kapatılması daha büyük ciddi sorunları ortaya çıkaracaktır. Zaten bizim üyelerimiz kalifiye eleman bulmada zorluklar çekiyor. Gaziantep çok yoğun göç aldığı için fabrikalarda genelde ilkokul mezunları yer alıyor. Eğer dershaneler kapatılırsa kalifiye eleman bulmada epey bir sorun yaşarız. En büyük sorunu da bu bölge vatandaşı çeker. Umarım hükümet doğru adım atar." diye konuştu.

    "ÖZEL OKULLAR OLMASINA RAĞMEN DERSHANELER BÜYÜK BİR İHTİYAÇ"

    Emin San. Un Sanayi Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Erman Kızılyel de ticaret lisesini bitirip, 2 yıl dershaneye eğitimi sonrasında Gaziantep Üniversitesi İşletme Bölümü'nü kazandığını aktardı. Kat sayı problemi olduğu için üniversiteyi kazanmanın kendileri için hayal olduğunu açıklayan iş adamı Erman Kızılyel, bu hayali dershane sayesinde gerçeğe dönüştürdüğünü söyledi. Kızılyel, dershane ve etüt merkezlerinin kapatılma çalışmaları ile ilgili şunları kaydetti: "Lisede tamamen mesleki eğitimler alıyorduk. Üniversite sınavına girerken göreceğimiz konulardan tamamen mahrumduk. Dershanenin çok faydasını gördük. Ailemin bütün öğrencilerini de dershaneye gönderiyorum. Özel okullar olmasına rağmen dershaneler büyük bir ihtiyaç. Dershane sayesinde üniversiteyi kazanan bir iş adamı olarak, dershanelerinin kapatılmasını doğru bulmuyorum. Okulda verilen eğitimle üniversiteyi kazanma düşünülüyorsa burada büyük bir yanılgıya düşerler. Gaziantep zaten eğitimde alt sıralarda, Antepli olarak da en büyük zararı biz göreceğiz."

    Bu durumdan iş dünyası da büyük ölçüde zararlı çıkacağını işaret eden Kızılyel, "Kalifiyeli, eğitimli eleman bulmada sıkıntı yaşanacak. Sanayilerde kalifiyesiz elemanlar çoğalacak. Birçok çocuk okula okumak için bile gitmiyor. Üniversite sınavına girdikten sonra işin farkına giriyor fakat bir çoğu sıfır çıkıyor. Ondan sonra dershaneye gidiyor. Dershanede aldığı çok iyi bir eğitimle sınava girip çok iyi yerlere yerleşen kişileri tanıyorum. Zaten öğretmenlerin bir kadro problemleri var. Binlerce öğretmen kadro problemleri yaşıyor. Dershaneler de kapatıldığı zaman bu öğretmenlere istihdam oluşturulma, bu da devlete büyük bir yük oluşturacak." açıklamalarına yer verdi.

    "BULUNDUĞUM YERE GELMEMİ ÖNCE ALLAH'A SONRA DERSHANEYE BORÇLUYUM"

    Aydın Güler Gıda Sanayi Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Üyesi işadamı Ferhat Aydın Güler, dershaneye giderek, Selçuk Üniversitesi İşletme Bölümü'nü kazandığını ifade etti. Güler, "Bulunduğum yere gelmemde önce Allah'a sonra dershaneye borçluyum. Bir sanayici olarak dershanelerin iş dünyasını olumsuz etkileyeceği kanaatindeyim. Kalifiye eleman bulmada çok sıkıntı yaşanacaktır. Vasıfsız eleman oranı artacaktır. Oysa dershaneler işsizlik seviyesinin düşmesini sağlıyor. Eğitim seviyesi arttıkça terör olayların önüne de geçiliyor. Bunu görmezden gelmelerini anlayamıyorum. Dershanelerin kapatılması özellikle dershaneler istemektedir. Dershanelere yapılan molotof kokteyli saldırılar bunun en büyük göstergesi. Dershaneler eğitim eşitliğini sağlıyor. Özellikle bölgede devletin ulaşamadığı yerlere dershaneler koşuyor. Kesinlikle de dershanelerin kapatılmasına karşıyım." şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.