Çocuklarda Tuvalet Eğitimi -2
Çocuklara tuvalet eğitimi verirken dikkate almanız gereken bazı adımlar vardır. İşte bu süreci daha etkili kılmak için bazı öneriler:
Çocuğunuzun tuvalet ihtiyacını anlamak için işaretlere dikkat edin. Örneğin, merak ifadesi, hareketleri veya belirli bir alanda durma eğilimi gibi.
Çocuğunuzun kullanabileceği tuvalet adaptörü edinin. Ona bu malzemelerle tanıştırarak onunla alıştırmalar yapın. Vücuduna uygun, rahat oturabileceği olmasına dikkat edin. Lazımlık kullanımı yerine tuvaletlere monte edilen çocuklar için daha küçük delikli başlıkların kullanılması olacaktır. Böylelikle çocuk hem büyük deliğe düşme tehlikesi tada hissi yaşamayacak hem de evdeki diğer yetişkinler gibi tuvalete gidecektir.
Lazımlık portatif ve taşınabilir olduğu için çocuklar tuvalet alışkanlığını salonda ya da farklı yerlerde geliştirebilir. Buda tuvaletini yapma güdüsüne hakim olarak tuvalete gitme alışkanlığını yavaşlatabilmektedir.
Tuvalet eğitimi sırasında çocuğunuzla birlikte tuvaleti kullanın ve ona adım adım gösterin. Tuvalet alışkanlığı kazanmış akranlarını görmesi, takip etmesi işinizi kolaylaştırıp, hızlandırabilir. Kreş ve anaokulları bunun için uygun ortamlardır.
Çocuğu tuvalette uzun süre bekletip, çocuğa kakasını göstermemelisiniz. Vücudundan çıkan kaka onu korkutabilir, vücudunun bir parçası olduğu düşüncesiyle onu salmak istemeyebilir.
Çocuğun bu süreçte daha çok teşvik edilmesi gerekiyorsa tuvalet çizelgesi yapabilir ve her tuvalet sonrası çocuğunuzun bu çizelgeye yıldız ya da gülen yüz stickerı yapıştırmasını sağlayabilirsiniz.
Tuvalet eğitimi sürecinde çocuğunuzun gündüzleri daha fazla sıvı tüketmesine özen göstermelisiniz. Böylelikle çocuğun tuvalete çıkması daha kolay olacaktır. Geceleri ise azaltmalı, yatmadan önce tedbir almalısınız.
Başarıları ödüllendirmek, çocuğunuzun motivasyonunu artırabilir. Ancak ödüllerin abartılı olmamasına ve sürecin olumlu bir deneyim olmasına dikkat edin.
Kazalar kaçınılmazdır. Çocuğunuz bir hata yaparsa sakin olun, eleştirmeyin ve ona destek olun. Kazaların normal olduğunu anlaması önemlidir. Onu utandıracak söylemlerden kaçının.
Çocuğunuzun düzenli tuvalet zamanları belirlemesi için bir rutin oluşturun. Örneğin, yemeklerden sonra veya uykudan uyandıktan sonra gibi belirli zamanlarda tuvalete gitmeyi teşvik edin.
Model Aldırma Yöntemi
Eğitime başlamadan önce klozete çocuğunuzu alarak beraber oturun, ona modellik yapın. Çocuğunuzun bu davranışları gözlemlemesi daha etkili olabilir. Modellik yaparken ebeveynin mahrem yerleri kapalı olmalı. Çocuk ebeveyninin tuvaletini yaparken görmesi sakıncalıdır.
Çocuğun tuvalet alışkanlığı kazanmasını sağlamak için oyunlarla/bebeklerle gösterebilirsiniz. Ayrıca bu yönelik çizgi filmler izletebilirsiniz. Altını ıslatan bir bebeğin nasıl lazımlık yada tuvalet kullanarak tuvalete gittiği gösterilir. Daha sonra tuvalet alışkanlığı kazanması istenilen çocuğa tuvalet ihtiyacı gelen bebeği tuvalete götürmesi istenir. Sonrasında da kendi tuvalet ihtiyacı geldiğinde tuvalete nasıl gideceği gösterilir ki buna gerek bile kalmayabilir çünkü çocuk bebeğinin tuvaletini yaptırırken bunu öğrenecektir.
Tuvalet Eğitiminde 3 Gün Yöntemi
1.gün: Tuvalet eğitimi ilk gün kalitesiz bezle başlatılmalı. Deneme kuralı olarak da adlandırılan bu uygulamaya göre ilk gün sızdıran özellikte bez kullanabilirsiniz. Böylelikle çocuğunuz ıslaklığı fark eder ve rahatsızlık duymaya başlar.
2.gün: Bu aşamada çocuğa hiç bez bağlamamalısınız. Hatta çocuğunuza “İstersen artık bez bağlamayalım.” diye teklifte bulunarak farkındalık yaratabilirsiniz. Bez yerine pantolon ya da külot giydirebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuz altına yaptığında ıslaklığı daha çok hisseder ve bu duruma çözüm aramaya başlar. Ancak bu ıslaklığı biraz hissetmesi yeterli olacağından, ıslak kıyafetini değiştirmeyi uzun süre bekletmemeye dikkat etmelisiniz. Bazı durumlarda çocuk ilk gün ıslaklıktan rahatsızlık duymuş olsa da bezsiz olmayı (konforu terk etmeyi) reddedebilir. Böyle bir durum yaşadığınızda süreci aceleye getirmemeli ve sızdıran bezi birkaç gün daha kullanmaya devam etmelisiniz.
3.gün: Bu aşamada çocuğunuza yardım teklif etmelisiniz. Çocuğunuz yürürken aniden duruyor ve tuvalet yapma aşamasına geçiyorsa hemen onun boy hizasına inip gözlerine bakarak “İstersen birlikte tuvalete gidebiliriz ve sana nasıl tuvalet yapacağını öğretebilirim.” diyebilirsiniz.
3 günde tuvalet eğitimi gece de devam etmeli. Tuvalet eğitimi gece ritüelleri ebeveynler için biraz zorlayıcı olsa da bu süreçte çocuğa anlayışla yaklaşılmalı. Gece tuvalet eğitimi sürecinde yapmanız gereken gündüz tuvalet eğitim sürecini tamamladıktan 3 gün sonra gece bez bağlamayı bırakmak olmalı. Böylelikle çocuk gündüz kazandığı alışkanlığı gece de sürdürerek duruma adapte olabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.