Çin’den Doğu Avrupa Açılımı

Çin’den Doğu Avrupa Açılımı

Çin Başbakanı Li Keqiang Bükreş'te Bulgaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya başbakanlarıyla görüştü.

Çin Başbakanı Li Keqiang Bükreş'te Bulgaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya başbakanlarıyla görüştü.

Çin-Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Liderler Toplantısı’na katılmak için Romanya’ya giden Li, temaslarını sürdürüyor. Li Keqiang toplantı çerçevesinde Bulgaristan Başbakanı Plamen Oresharski, Slovakya Başbakanı Robert Fico , Polanya Başbakanı Donald Tusk ve Çek Cumhuriyeti Başbakanı Jiri Rusnok ile görüştü.

16 Doğu ve Orta Avrupa ülkesinin devlet ve hükümet başkanlarıyla buluşma imkânı bulan Li, toplantıya katılan liderlerle ayrı ayrı görüşmeler yapıyor. 300'ü Çin'den olmak üzere iş dünyasından yaklaşık bin kişinin katıldığı toplantıda nükleerden elektrik elde etme, demiryolu, tarım ve inşaat malzemeleri alanlarında işbirliği ele alınıyor. Bu konuda Çin’in finansmanına büyük ihtiyaç duyuluyor. Medyaya yansıyan haberlere göre, Çin, bu ülkelerdeki projelere 10 milyar dolar harcayacak.

Çin ile Romanya arasında enerji, ihracat ve kültür alanında işbirliğinin güçlendirilmesini öngören 13 iyi niyet anlaşması imzalandı. Cernavoda nükleer santralinde yeni reaktörlerin inşası planlayan Romanya, Çin'in finansmanı ile toplam 8,5milyar Euro tutarındaki projeleri hayata geçirmeyi planlıyor. Li, anı zamanda son 19 yıldan bu yana ilk kez bir Çin Başbakanı olarak Romanya'yı ziyaret ediyor ve bu ziyaret aynı zamanda Li’nin Başbakanlık dönemindeki ilk Orta ve Doğu Avrupa ziyareti oluyor.

Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasında bu yılın ilk 10 ayında gerçekleştirilen ticaret hacmi, 45,4 milyar dolar oldu. Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki ticaret geçen yıl 50 milyar dolar gerçekleşti ancak bu rakam Çin’in Avrupa’daki ticaretinin sadece onda birini oluşturuyor.

Çin, 2012’den beri Orta ve Doğu Avrupa ile ilişkilere odaklanan bir sekreterlik oluşturmuştu.
Çin Başbakanı, Romanya'nın ardından Şanghay İşbirliği Örgütü Başbakanlar 20. toplantısına katılmak üzere Ukrayna'ya geçecek. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.