Çin’den Ab’ye Uygur Profesör Tohti Tepkisi

Çin’den Ab’ye Uygur Profesör Tohti Tepkisi

Avrupa Birliği’nin Çin’de "bölücülükten" müebbet hapisle cezalandırılan ünlü Uygur Profesör ilham Tohti’yi desteklemesine Pekin yönetiminden tepki geldi.Dün, Tohti’nin serbest bırakılması için çağrı yapan ve Pekin’i kınayan...

Avrupa Birliği’nin Çin’de "bölücülükten" müebbet hapisle cezalandırılan ünlü Uygur Profesör ilham Tohti’yi desteklemesine Pekin yönetiminden tepki geldi.

Dün, Tohti’nin serbest bırakılması için çağrı yapan ve Pekin’i kınayan ABD’ye sert tepki gösteren Çin, bugün de Avrupa Birliği’ne yüklendi. Avrupa Birliği Dış Eylem Servisi'nin (EEAS), İlham Tohti'nin saygın bir akademisyen olduğu ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasını kınadığı ve ayrıca derhal şartsız serbest bırakılmasını istediği açıklaması, Çin’i kızdırdı.

Çin’in AB misyonundan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "açıkça şiddeti savunan, etnik nefreti kışkırtan ve Çin'deki etnik çatışmaları körükleyen" birinin (Tohti’nin) AB’nin dediği gibi saygın bir akademisyen olamayacağına işaret edildi. Açıklamada, AB’nin söz konusu açıklamasından "şiddetle hoşnutsuzluk" duyulduğu belirtilirken, Çin'in yargı bağımsızlığı ve egemenliğine herhangi bir müdahaleye kararlılıkla karşı çıkıldığı kaydedildi. Tohti'nin eylemlerinin Avrupa ülkelerinde bile "yasa dışı" olduğu ileri sürülen açıklamada, Tohti'nin yargılanma sürecindeki tüm yasal haklarının korunduğu da iddia edildi.

TOHTİ, TEMYİZE BAŞVURDU

Öte yandan Hong Kong medyasına göre, ünlü ekonomist Tohti'yi (44) savunan avukat Li Fangping, müvekkilinin diğer avukatları ile birlikte hazırladıkları 15 sayfalık temyiz dosyasını Tohti ile görüştükten sonra gerekli merciye ibraz ettiklerini söyledi. Li, temyiz dosyasında tüm usulsüz yargı sürecinin sert bir şekilde kınandığını ve iki gün süren ve basına ve uluslararası gözlemcilere kapalı yargılamanın ardından ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Tohti’nin serbest bırakılmasını talep ettiklerini ifade etti.

Mahkeme, ayrıca Tohti’yi siyasi haklarından ömür boyu mahrum bırakılırken, mal varlığına da el konulmasını karar vermişti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.