Çin-orta Ve Doğu Avrupa İş Forumu Romanya’da Yapıldı.

Çin-orta Ve Doğu Avrupa İş Forumu Romanya’da Yapıldı.

Çin, Orta ve Doğu Avrupa İş Forumu, 16 ülkeden başbakanların katılımıyla Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlendi.

Çin, Orta ve Doğu Avrupa İş Forumu, 16 ülkeden başbakanların katılımıyla Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlendi.

Hükümet başkanlarının toplantısı sabah erken saatlerde Romanya Başbakanı Victor Ponta ve Çin Başbakanı Li Keqiang’ın liderleri birlikte karşılamasıyla başladı.

Daha sonra Çin’den gelen 300 işadamını, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinden gelen yaklaşık 700 kişi ile buluşturan foruma geçildi.

Zirveye katılan liderler altyapı, enerji, tarım, ulaşım, bilişim, turizm ve telekomünikasyon yatırımlarını teşvik eden Bükreş Ekonomi Yol Haritası’nı (Bucharest Guideline) kabul etti.

Çavuşesku Sarayı'ndaki forum, Romanya Başbakanı Victor Ponta’nın konuşmasıyla başladı. Başbakan Ponta, Çin’in global ölçekte uzun vadeli ve güvenilir bir ticari ortak ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, "Romanya, Orta ve Doğu Avrupa’da Çin’e bu desteği verebilir. Çünkü bu konuda tarihi geleneğe sahiptir. Çin ile sadece mesafeler uzak, yoksa yakın bir dostluğumuz var. Bölgemizin, maddi imkanları zayıf ancak istekli ve hırslı bir gençliğe sahibiz.” dedi.

Başbakan Victor Ponta’dan sonra konuşma yapan Çin Başbakanı Keqiang ise "Çin sadakatle Avrupa entegrasyonuna destek verdi, biz bunun küresel kalkınmaya fayda getireceğine inanıyoruz. Bugünkü zirve de Avrupa’da dengeli bir kalkınma oluşturmak için katkı sunacaktır. Bugünkü işbirliği, Çin-AB işbirliği sürecine katkı sağlayacaktır. Bizim Avrupa ile ticari bağlarımız, kriz döneminde testten geçti. 2012 yılında yeni işbirliği hedefleri uygulamaya koyduk. Çinli şirketler Avrupa ile her gün daha da ilgili hale geliyorlar. Önümüzdeki 5 yıl içinde ticari ilişkilerimizi ikiye katlamalıyız. Seneye Çin Orta Avrupa işbirliği deklarasyonu yayınlayacağız. Ve tarımda işbirliği forumu düzenleyeceğiz.” dedi.

Forumda işadamlarının yanı sıra Rumen hükümeti tam kadro hazır bulundu. Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Ömür Şölendil, davetliler arasındaydı.

İş Forumu çerçevesinde Rumen ve Çinli firmalar ürünlerini tanıtan stantlar açtı. Stantlarda Çin malı teknoloji ürünleri dikkat çekti. En çok ilgiyi, 4G özellikli telsizler ve dokunmatik ekranlı sinevizyon ve dokunmatik ekranlı masalar

Forum sonrası hükümet başkanları aile fotoğrafı çektirdi. Sonrasında Çin’in hızlı tren projesinin tanıtımı izletildi.

Program sonrasında Ponta ve mevkidaşı Li basın toplantısı düzenledi. Victor Ponta,
“Orta ve Doğu Avrupa dinamik, yükselen bir ekonomiye sahip, birçok alanda kalkınma potansiyeli gösteren, bölgesel çapta birçok projenin uygulamasına imkan sağlayan zemine sahibiz. Bu ülkelerin bir kısmı zaten AB üyesi bir kısmı da aday. Bütün katılımcılar, yatırım, ticaret ve ekonomik işbirliğini teşvik odaklı ve ortak ilgi alanlarındaki işbirliğini güçlendirmek için Bükreş Ekonomi Yol Haritası’nı kabul ettiler." diye konuştu.

2014’ü Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki yatırım ve ticareti teşvik yılı olarak kabul edeceklerini belirten Ponta, Bu bağlamda hükümetler bazında birçok ekonomik forum ve toplantılar düzenleyeceğiz.” dedi.

Çin Başbakanı Li ise "Bu toplantıda 3 ayaklı bir yol haritası oluşturmaya çalıştık. Denklik, karşılıklı saygı ve eşit muamele, ortak kazanç ve kalkınma. Yapılan bu anlaşmalar gelecekte yapılacak ortak işlerin bir anayasası hükmünde olacak. Bu işbirlikleri bölgedeki ülkelerin kalkınmalarına da katkı sağlayacak. Çin halkı AB ile işbirliğine olumlu bakıyor. Birbirimizle yakın menfaatlerimiz var. İstikrarlı ve barışçıl bir ortam istiyorsak küresel çeşitliliği sağlamamız lazım. Bu yüzden bugünkü toplantı politik ve ekonomik olarak çok büyük öneme sahiptir.Projelerimizi gerçeğe çevirelim.” dedi.

Toplantılar kapsamında yapılan ikili görüşmelerde Çin’in Macaristan ve Sırbistan arasında hızlı tren projesi, Romanya ile termoelektrik ve hidroelektrik santralleri kurulması ve eski termik santrallerin rehabilitasyonu, nükleer enerjide işbirliği, yenilenebilir enerjide ortak yatırımlar ve karşılıklı kültür merkezi açılması gibi konularda karşılıklı imzalar atıldı.

Çin'in bu işbirliğinin bir sembolü olarak bölge ülkelerindeki demiryolu ve altyapı projeleri için 10 milyar dolarlık finansman sağlayacağı ve Çinli teknoloji şirketi Huawei'nin Bükreş’te bölge merkezi açması kararlaştırdığı öğrenildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.