Çağlayan: Kredi Kartları Düzenlemesinin Etkisi Sınırlı Olacak

Çağlayan: Kredi Kartları Düzenlemesinin Etkisi Sınırlı Olacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bankacılık otoritesi BDDK’nın kredi kartları ile ilgili yaptığı düzenlemelerin önemli olduğuna dikkat çekerek, düzenlemelerin etkilerininin sınırlı olacağı yorumunu yaptı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bankacılık otoritesi BDDK’nın kredi kartları ile ilgili yaptığı düzenlemelerin önemli olduğuna dikkat çekerek, düzenlemelerin etkilerininin sınırlı olacağı yorumunu yaptı. Bunun yanın sıra, kredi kartlarının büyümede ve iç tüketimde olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Çağlayan, bu konuda da toplumda bilincin arttırılması gerektiğini vurguladı. Çağlayan, yapılan düzenlemelerde, ithalatın azaltılmasının amaçlanması durumunda da bu konuya kendisinin de taraf olduğunu belirtti.

Zafer Çağlayan, Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Çağlayan konuşmasında, perakende ticaretinin düzenlemesi ile ilgili kanunun Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda görüşüldüğünü ve ilgili bakanlıkta da görüşlere açıldığını belirtti. Düzenlemenin problemlerin çözümünde önemli kazanımlar getireceğini ve alış veriş merkezlerinin nerede olması gerektiği konusunda, yerel yönetimlerin fonksiyonlarının ortaya konulmasında önemli olacağını kaydetti.

Düzenlemenin, perakende sektöründeki kampanya dönemlerini ile ilgili bazı çalışmaları da içerdiğini anlatan Çağlayan, sektörün özellikle, kampanya dönemlerini sulandırıldığını belirttti. Ekonomi Bakanı, şunları söyledi:

“Allah’ın her günü indirim olmaz. Bu işin bir sistemi vardı. Haklı tarafı vardı. Önceden yılda iki defa yapılırdı. Bir yaz ayında iki kış döneminde. İnsanlar alışverişlerini yaparlardı. Türkiye’de indirim konusunun ve kampanyaların ciddi bir şekilde sulandırıldığını ifade etmek istiyorum. Vatandaş da bunu bildiği için o indirim yazılarına itibar etmiyor. Ama şu anda, herhangi bir şekilde bu işin itibarını son derece düşük. Bunun ne kadar sürede yapılacağı ve hangi sürede yapılacağı ve indirim miktarının ne olacağı ve indirim fiyatlarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığı çok net bir şekilde vatandaşın bilmesi kadar doğal bir hak olamaz. Umut ediyorum sektörün bu konuda, erozyona uğrayan itibarının düzelmesi açısından önemli olacak bir sektör. Ben net bir şekilde, altını çizerek ifade etmek istiyorum. Kim ne yapacaksa ne edecekse gerekli duyuruyu yapacak, yaptığı indirimleri belgeleri ile beraber sistemi kurulması gerekiyor. Aksi halde indirilmiş gösterip bindirilmiş fiyatlarla bir yere gitmek mümkün değil. Bu konuda sektörün itibarını korumak lazım.”

“PLASTİK POŞETLER KULLANIMDAN KALKIYOR”

Kanundaki önemli düzenlemelerindeki birinin de taşıma ambalajları ile ilgili olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, kullanılmaya başladığı 1970’den bu yana naylon poşetlerinin hala doğaya karışmadığının altını çizdi. Çağlayan, “Plastik poşetin doğaya kavuşması için tam 400 yıla ihtiyaç var. Çalışmada bu konu da düzenleniyor. Çevreye duyarlılık hepimiz açısından önemli. Kağıt veya kolay çözülebilir malzemelerle paketlerin kullanılması taslakta yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Çağlayan, konuşmasının sonunda yapılacak düzenlemelerle, perakende sektörünün milli gelire verdiği yüzde 12,5’lik katkının daha yüksek seviyeye çıkması temennisinde bulundu.

"BANKALARIN DAVRANIŞLARINI BELLİ BİR NOKTAYA GETİRECEK"

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Çağlayan, BDDK çalışanlarının kredi kartları ile ilgili yaptığı düzenlemelerle ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, “Sektörde farklı farklı görüşler var. Mesele kredi kartının bankaların davranış biçimlerini belli bir noktaya getirmektir. Siz sokakta simit satar gibi kredi kartlarını getirir dağıtırsanız, herkesin eline birden fazla kredi kartını verirseniz, böyle bir ortamda kredi kartını veren müesseselerin davranışları çok önemlidir. Taksit sınırlamasının ne kadar olacağını merakla bekleyen biriyim. Başka yollardan, farklı yollardan bu engeli aşmak için kişileri, kurumları sokmasınlar.” cevabını verdi.

"İTHALATIN AZALTILMASI AMAÇLANIRSA BEN DE TARAFIM"

Çağlayan, BDDK’nın yaptığı düzenlemelerin önemli olmakla beraber etkilerinin sınırlı olacağını yorumunu da yaptı. Bunun yanın sıra, kredi kartlarının büyüme de iç tüketimde, olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Çağlayan, bu konuda da toplumda bilincin arttırılması gerektiğini vurguladı. Çağlayan, yapılan düzenlemelerde, ithalatın azaltılmasının amaçlanması durumunda da bu konuya kendisinin de taraf olduğunu sözlerine ekledi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.