Bosch Termoteknik Manisa'dan 34 Ülkeye İhracat Yapıyor

Bosch Termoteknik Manisa'dan 34 Ülkeye İhracat Yapıyor

Manisa’dan 34 ülkeye ihracat yapan Bosch Termoteknik, 2013 yılını 600 bin adet kombi üretim rekoruyla kapatacak.

Manisa’dan 34 ülkeye ihracat yapan Bosch Termoteknik, 2013 yılını 600 bin adet kombi üretim rekoruyla kapatacak. Enerji, verimli ısıtma, soğutma sistemleri ve sıcak su çözümlerinde Avrupa’nın lider tedarikçilerinden Bosch Termoteknik, Manisa’da bulunan fabrikasından Avrupa, Kafkaslar, Ortadoğu, Körfez Bölgesi, Latin Amerika ve Uzakdoğu’daki toplam 34 ülkeye ısıtma çözümleri sunuyor. Ar-ge yatırımlarıyla öne çıkan ve üretiminin yüzde 70’ini ihraç eden şirket, 2013 yılını 2012'deki 500 bin kombi rekorunu geçerek 600 bin adetle kapatacak.

Fabrikada Bosch Termoteknik Genel Müdürü Akın Kazak, Teknik Genel Müdür İrfan Bayrak ve Satış Genel Müdürü Zafer Polat, basın mensuplarıyla biraraya geldi. Burada bir sunum yapan Kazak, Türkiye genelinde binin üzerinde, Manisa’da ise 870 çalışanı bulunan şirketin duvar tipi kombiler, yer tipi kazanlar, sıcak su ve ısı pompaları, havalandırma/iklimlendirme ve ticari ürünler olmak üzere altı iş kolunda faaliyet gösterdiğini söyledi. Genel Müdür Kazak, 109 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren Manisa fabrikasında ise duvar tipi kombi ve komponentleriyle ısı pompaları üretimi yapıldığını bildirdi. Hem sıcak su hem de ısınma ihtiyacını karşılayan 24 cihaz ailesi için 800’den fazla tipte üretim yapılan fabrikada ayrıca bakır, paslanmaz ve plakalı eşanjörlerle 2 bin çeşidin üzerinde bakır boru üretildiğini ifade etti. Akın Kazak, 2012 yılında 308 milyon euro satış cirosu bulunan Bosch Termoteknik Türkiye’nin üretiminin yüzde 46’sını konvansiyonel, yüzde 54’ünü ise yoğuşmalı cihazların oluşturduğunu kaydetti. Fabrikaya 5 milyon eurosu 2013'te olmak üzere son beş yılda 32 milyon euroluk yatırım yapıldığını bildirdi.

Manisa fabrikasının, üretimin yanısıra ürün tasarımı ve geliştirmeyle de ön plana çıktığını aktaran Kazak, “2010 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen ar-ge merkezi belgesiyle tasdik edilen Manisa Ar-Ge Merkezi’nden, bütün dünyaya teknoloji transfer ediliyor. 70’ten fazla mühendis ve teknisyenden oluşan ekibin çalıştığı merkezde son üç yıl içinde 14,3 milyon euroluk ar-ge harcaması yapıldı. Merkeze yapılan yatırımın, önümüzdeki iki yılda 10 milyon euroyu aşması bekleniyor. Bosch sistemi içinde konvansiyonel tip kombi geliştirme yetkinlik merkezi ve geliştirme testleri yetkinlik merkezi olma ayrıcalığına sahip olan merkezin, toplam 16 patent başvurusu bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Genel Müdür Kazak, 2011 ve 2012 yıllarında 500 binin üzerinde adetle fabrika tarihinin en yüksek üretimini yapan Bosch Termoteknik Türkiye Manisa Fabrikası'nın, 2013’ü yeni bir üretim rekoruyla kapatacağını bildirdi. Yıl sonuna kadar 600 binin üzerinde kombi üretmesi planlanan fabrikanın, bu rakamla Bosch fabrikaları arasında en fazla kombi üreten olma unvanını koruyacağını ifade eden Kazak, orta vadeli hedefinse üretimini ikiye katlamak olduğunu söyledi. Son üç yılda büyüyen bir trend içinde olduklarını, aynı trendin 2014 yılında devam edeceğini, 2014’te hedeflerinin 600 binin üzerinde kombi üretmek olduğunu dile getirerek, “Ürünlerimizin yüzde 70’ini 34 ülkeye ihraç ediyoruz, yüzde 30’u da iç pazara gidiyor. Bu sene euro bazında yüzde 18, lira bazında yüzde 25 büyüdük. Önümüzdeki sene yüzde 11 büyümeyi hedefliyoruz.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.