Bireysel Emeklilik İçin 2014 Bütçesine 2 Milyar Liraya Yakın Kaynak Konuldu

Bireysel Emeklilik İçin 2014 Bütçesine 2 Milyar Liraya Yakın Kaynak Konuldu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için 2014 bütçesine koyulan devlet katkısını 1 milyar 950 milyon lira olarak ilan etti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için 2014 bütçesine koyulan devlet katkısını 1 milyar 950 milyon lira olarak ilan etti. Babacan, “Seneye 8 milyar liraya kadar primin dörtte biri devlet tarafından yatırılacak. 8 milyar aşılırsa bu meblağın önü açık. BES ile ilgil kaynağı bütçenin başka kalemlerinden bulmak mümkün. Yani ilave büyümeler olursa sistemde ek ödenek her daim temin edilir.” dedi.

Ali Babacan, BES’in 10 senesinin ele alındığı ve devlet katkısının etkilerinin açıklandığı basın toplantısına konuk oldu. Toplantıda BES’in ekonomide önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Babacan, sisteme ilginin giderek arttığını belirtti. Babacan, Ocak ayında yürürlüğe giren devlet katkısı ile BES’te ivme yakalandığına işaret ederken, “Daha evvel sistemde vergi ayrıcalığı vardı. Bundan bireylerin yüzde 35’i yararlanıyordu. Yüzde 65 teşvik alamıyordu. Devlet katkısı ile her birey istihdam hayatında olsun ya da olmasın teşvikten yararlanıyor.” ifadelerini kullandı. Katkı ile birikim yapmanın temel alındığını anlatan Babacan, şunları aktardı:

“Ocak ayından bu yana 800 bini aşkın birey BES’e eklendi. Geçen senenin aynı dönemine göre 2 katı aşan bir artış var. Sistemde yer alan bireylerin toplamı 4 milyona geldi. Yakında 4 milyonuncu BES katılımcısını göreceğiz. Burada rakamlar, sektör ve ekonomi yönetiminin bütçe tahminlerini geçiyor. Bu durum her birimizi mutlu ediyor. İtiraf etmeliyim 2013 BES için olumlu. Bu bir deneme dönemiydi, ama 2014 ve 2015 sistemin süratle büyüyeceği, geniş yığınlara hitap edeceği seneler olacak. Böyle bir ortamda devlet tarafının, şirket tarafının görevi, rolü büyük.”

Toplantıda gazetecilerin “BES için gelecek sene ne miktarda devlet katkısı ödenecek?” sorusuna Başbakan Yardımcısı Babacan, “2014 bütçesine koyduğumuz devlet katkısı 1 milyar 950 milyon lira. Seneye 8 milyar liraya kadar primin dörtte biri devlet tarafından yatırılacak. 8 milyar aşılırsa bu meblağın önü açık. BES ile ilgil kaynağı bütçenin başka kalemlerinden bulmak mümkün. Yani ilave büyümeler olursa sistemde ek ödenek her daim temin edilir.” cevabını verdi.

BES’TE FON BÜYÜKLÜĞÜ 26 MİLYAR LİRAYI BULDU, 2023 HEDEFİ 250 MİLYAR LİRA

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Koçak ise BES’in milli gelir içinde payının büyük olmadığından yakındı. Koçak, devlet katkısı ile sistemin ivme yakaladığını; 10 ayda 814 bin bireyi bünyesine kattığını belirtti. İlave olarak “Katkı miktarı 1 milyar lirayı gördü. Geçen sene sistemde 3 milyon 128 bin katılımcı vardı, şu an 3 milyon 942 bin oldu. Fon büyü de büyüklüğü de 25 milyar 719 milyon lirayı buldu.” açıklamalarını yaptı.

2023 hedeflerini de paylaşan Koçak, bu dönemde 10-12 milyon katılımcı, 250 milyar lira fon büyüklüğü planladıklarını bildirdi. Kıdem Tazminatı Fonu’nun BES ile ele alındığı takdirde bu rakamın 400 milyar liraya çıkacağını sözlerine ekledi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.