Bine Yakın İşadamı Ve Yönetici Türkiye Ve İzmir Ekonomisini Tartışacak

Bine Yakın İşadamı Ve Yönetici Türkiye Ve İzmir Ekonomisini Tartışacak

Ege İş Adamları Derneği (EGİAD) tarafından gerçekleştirilen 6. Sektör Tanıtım Günleri ve İş Zirvesi 2013, İzmir ve Türkiye'de ticaret ve sanayi dünyasına liderlik eden isimlerin katılımıyla İzmir Enternasyonel Fuarı'nda başladı.

Ege İş Adamları Derneği (EGİAD) tarafından gerçekleştirilen 6. Sektör Tanıtım Günleri ve İş Zirvesi 2013, İzmir ve Türkiye'de ticaret ve sanayi dünyasına liderlik eden isimlerin katılımıyla İzmir Enternasyonel Fuarı'nda başladı.
2 gün sürecek zirvede, oturumlar ve ziyaretler kapsamında Türkiye’den binin üzerinde işadamı ve yönetici buluşacak. Oturumlarda Türkiye ve İzmir ekonomisi, iş dünyasının gözüyle masaya yatırılacak. Medya, demokrasi ve etik, markalaşma, Turquality ve İzmir’de inşaat sektörü gibi konular tartışılacak.

    Zirvenin açılışı Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, MHP İzmir Milletvekili Kenan Tanrıkulu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu üyesi Şükrü Ünlütürk, TÜGİK Başkanı Erkan Güral, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça’nın ekonomik ve güncel değerlendirmeleriyle başladı.

    Açılışta konuşan Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Seda Kaya, Küresel ekonominin oluşturduğu risklerin devam ettiğini belirtti. Kaya, "Bir bütün olarak baktığımızda 2008 krizinin oluşturduğu dalgalar Avrupa'yı vurmasına rağmen Türkiye ekonomisinin iç dinamikleri bu krizden en az zararla çıkmamızı sağlamıştır. Avrupa’da borç krizi bütün şiddetiyle hüküm sürerken, Türkiye ekonomisi geçen beş yılda istikrarlı bir performans sergiledi. Her krizin sistemdeki bir bozukluğa işaret ettiği gerçeğini dikkate alarak bu krizden olumsuz etkilenen bütün iç ekonomik sistemlerin süratle düzeltilmesi gerekmektedir. Bankacılık sistemindeki düzenlemeler nasıl güçlü finansal altyapı oluşmasına ortam sağladıysa Türkiye ekonomisini bundan sonra karşılaşacağımız krizlere dayanıklı bir yapı oluşturmalıyız." dedi.

    "SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR BÜYÜMEDE BAŞARILI DEĞİLİZ"

    TOBB Başkan Yardımcısı ve EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, küresel krizde Türkiye'nin büyüme açısından gelişmiş ülkelere göre oldukça başarılı bir performans sergilemiş olsa da sürdürülebilir bir büyüme adına aynı başarıdan söz edilemediğini söyledi. “Büyüme açısından, Türkiye gelişmiş ülkelere göre oldukça başarılı bir performans sergilemiş olsa da sürdürülebilir bir büyüme adına aynı başarıdan söz edemiyoruz.” diyen Yorgancılar, şunları kaydetti: “Yıllar itibari ile yüzde 4,5’luk bir ortalama büyüme, Türkiye’yi arzuladığı kalkınma düzeyine getirmede sıkıntı yaratacaktır. Küresel krizin ardından, FED kararları ile birlikte küresel ekonominin yeniden şekillendiğini görebilmekteyiz. Türkiye, bu yeni duruma hazır olmak zorundadır. Yüksek ve sürdürülebilir büyüme için iç tasarrufların artırılması bugünün değil, dünün konusu olmalıydı.”
    
    Düşük tasarruf oranı da uzun vadede çözüm bekleyen en önemli konular arasında yer aldığını vurgulayan Yorgancılar, “Orta vadeli programda altının çizilmesi ve bireysel emeklilik fonu, kredi kartlarında sınırlama gibi uygulamalarla doğru adımlar atılmış olsa da, çok geride kaldığımız bir gerçektir. Sanayicimiz açısından baktığımızda da, düşük döviz kurunun sağladığı borçlanma kolaylığı şirketlerin mali yapılarında ciddi hasarlar meydana getirerek, tasarrufu ikinci plana atmıştır. Düşük tasarruf oranımız, imalat sanayideki gerileme de önemli bazı belirtileridir. Bu gerçekler dikkate alınarak, makroekonomik iklimin yerli üretim aleyhine haksız rekabet yaratmasına imkan verilmemelidir.” diye konuştu.

    MERKEZ BANKASI ELEŞTİRİSİ

    Merkez Bankası’nın reel sektör aleyhine sonuç üretmeyecek kur politikalarına yönelmesi gerektiğini savunan Yorgancılar, “Merkez Bankası reel sektör aleyhine sonuç üretmeyecek kur politikalarına yönelmeli ve bağımsızlığı konusunda şüphelere yer vermemelidir. Böylece özel girişimcilerin daha çok tasarruf ve yatırım yapması mümkün olabilecek, sürdürülebilir yüksek büyüme yakalanabilecektir. Aksi halde sıcak paradaki olumsuz hareketlenme, Türkiye ekonomisini hiç arzu etmediğimiz bir noktaya götürebilir.” uyarısında bulundu.

    TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Ünlütürk ise Türkiye’nin bir düşük büyüme kapanına doğru gittiği görüntüsü verdiğini söyledi. Maliyetleri azaltıcı ve verimliliği artırıcı yapısal düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çeken Ünlütürk, büyümeyi tetikleyecek politika ve uygulamalara ağırlık verilmesi çağrısında bulundu. Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral da Türkiye'deki işletmelerin yüzde 96'sını oluşturan KOBİ’lere sınıf atlatılması gerektiğini kaydetti. Güral, AB'li firmaların yatırıma gidebileceklerin en güvenilir ülkenin Türkiye ve Türk ortaklar olduğunu belirtti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.