Bina güvenliği meselesi daha da önem kazandı

Bina güvenliği meselesi daha da önem kazandı

Meram'da Pazartesi akşam saatlerinde 5.1 büyüklüğünde bir deprem oldu. Depremin ardından bina güvenliği konusu daha da önem kazandı. 1999 yılı öncesi yapılan binaların denetime tabi tutulması kaçınılmaz oldu

Konya'daki 5.1'lik depremin ardından “bina güvenliğimiz var mı yok mu” sorusu akla gelmeye başladı. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Kamil Akın, Konya'da uyuyan fayların varlığına dikkat çekti. Bu hattın ne zaman faaliyete geçeceğinin de bilinmediğinin altını çizen Akın, bina güvenliğine dikkat çekti. Akın, “Uzman İnşaat Mühendisleri tarafından riskli olduğu düşünülen binaların incelenmesi gerekir. Olası bir depremde hasar görmesi düşünülen binaların da kontrolü bir an önce şart. Konya'da yüksek katlı yapılar var. Özellikle 1999 yılından önce yapılan binaların kontrolü gerekiyor. Can güvenliğimizi tehdit eden unsurların devre dışı bırakılması önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

11-3-1200x800.jpg

KONYA'DA SONUÇ HOŞ OLMAZ!

Akın, daha sonra şunları kaydetti: “Akşehir ve Ilgın'da da aktif faylar bulunuyor. Deprem üretme riski olan faylar. Şehir merkezine çok uzak ilçeler de değil buralar” dedi. “Allah muhafaza bu ilçelerde uzun süreli bir deprem oluşturursa Konya'da da ciddi etkiler oluşturur” diyen Başkan Akın, daha sonra şunları kaydetti: “Konya'da Ramazan'da bir deprem oldu. Sille'de o dönem çok hasar görüldü. Bazı binalarda çatlaklar oluştu. Konya'da sıkıntılı olan birçok bina var. Sağlıklı olmayan yapı üzerinde deprem meydana gelirse, Konya'da sonuç hoş olmaz. 'Konya, deprem bölgesi değil' diye kendimizi güvende hissedeceğimiz durum yok. Önümüzde deprem olmadan yıkılan bir Zümrüt Apartmanı faciası var. Birkaç ay önce kendiliğinden yıkılan ve hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. Yapı stoğumuz baştan aşağı belli bir plan ve program dahilinde değişmeli. Konya'daki bu olumsuzlukların üzerine bir de deprem eklenirse Allah korusun siz düşünün.”

 

KAVUŞ: UCUZ ATLATTIK DİYEBİLİRİZ

Kızılören Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Allah'a şükür hiçbir vatandaşımıza bir şey olmadı. Yıkılan bazı evler boştu, bazılarında da vatandaşlarımız vardı. Hasar tespit çalışmalarımızı yapıp sabah saatlerinde işlemlerimize devam edeceğiz. Ucuz atlattık diyebiliriz. Tabii Konya olarak depreme alışkın bir bölge değiliz. Dolayısıyla deprem, merkezde de burada da herkesi korkuttu. Yaklaşık 10 saniye sürdü. Biraz fazla sürseydi daha önce yaşanan depremler gibi etkisi çok daha farklı olabilirdi. Cana gelen bir şey yok. Mala geleni de devletimizle el birliğiyle hallederiz. Vatandaşlarımızdan da Allah razı olsun. Yardım için çok telefon geldi. Ancak burnu dahi kanayan yok" ifadelerini kullandı.

11-4-1280x720.jpg

'KAÇIN, BİR ŞEY OLUYOR' DİYE BAĞIRDIM

Meram'da meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremin merkezi Kızılören Mahallesi'nde, evi zarar gören Zeynep ve Mehmet Karabıyık çifti yaşadıklarını anlattı. Eşi ile akşam yemeğini yedikten sonra 20 yaşındaki torunun geldiğini dile getiren Zeynep Karabıyık, torununa yemek hazırlamak için odadan çıktığı sırada sarsıntı olduğunu ifade etti. Koridorun duvarlarının sallandığını hissettiğini belirten Karabıyık, "Depremi bilmem. Eşime, torunuma 'Kaçın, bir şey oluyor.' dedim. Kendimi dışarı attım. İyi ki çocuk yoktu evde. Şükür bu yıkıntının arasında kalmadık. Evin yıkığı içeri çöktü. Halı, kilim, bir şey yok. Bizde bir şey yok" dedi. Karabıyık, gece boyunca sarsıntıların devam ettiğini söyledi. Geceyi kızının evinde geçirdiklerin dile getiren Karabıyık, "Uyuduk mu? Sabaha kadar ağladım. Evsiz kaldım, bucaksız kaldım şu yaştan sonra. 64 yaşındayım, evsiz, mülksüz kaldım. İyi kötü 45 senem geçti burada. 45 sene oldu evleneli. Sıvar, süpürür, otururdum. Hiç kimse uyumadı. Sabaha kadar bütün komşuların ışığı yandı." ifadelerini kullandı. Mehmet Karabıyık da duvarı yıkılan odanın yanındaki odada olduklarını ifade ederek, o odanın da içten sıvalarının yıkıldığını söyledi. Deprem olduğunu anladıktan sonra evi boşalttıklarını ve elektrikleri kapattıklarını dile getiren Karabıyık, evin alt katında iki büyükbaş hayvan olduğunu onlarda da hasar olmadığını belirtti.

11-5-1208x800.jpg

MAHALLELİ GECEYİ ZOR GEÇİRDİ

Kızılören Mahallesi Muhtarı Mehmet Ali Atar, süreci takip ettiklerini belirterek, "Şu anda sıkıntılı bir durum yok. Devletimizin tüm ekipleri seferber oldu. Herhangi bir yaralımız da yok. Sadece evlerde ufak tefek hasar var" dedi. Konya'nın Meram ilçesinde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremin merkezi Kızılören Mahallesi'nde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri hasar tespit çalışması yapıyor. Ev ev dolaşan ekipler, hasar kayıtları tutuyor. Kızılören Mahallesi Muhtarı Mehmet Ali Atar mahallelinin geceyi zor geçirdiğini belirtti. Atar, "Devletimiz bütün imkanlarıyla yanımızdaydı, gereken yardımları sağladılar. Vatandaşların depremin şokunu atlatamadı. Vatandaşın çoğu arabalarında yattı. Hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Komisyon üyeleri bütün evleri geziyor. Gerekli raporlar tutuluyor. Akşam Vali, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Kaymakamımız hepsi buradaydı. Bütün yardım kuruluşları burada vatandaşa destek verdi. Evi hasar gören vatandaşlarımızı da komşularımız misafir etti. Evi hasar gören 100 kişi başvurdu, çatlak olmayan ev yok." diye konuştu.

ŞÜKÜR YIKILMADI ALTINDA KALMADIK

Mahalle sakinlerinden Mehmet Ali Kondu, depremi çok şiddetli hissettiklerini anlattı. Gürültü ile sarsıntı olduğunu ifade eden Kondu, "Evi dolaştık, bazı yerlerde çatlaklar oluşmuş. Millet panik içinde, yatamadı. Evde çok hasar olmadığı için girdik. Hasar tespit için geldiler, gezdiler. Taş yapı olunca sarsıntıdan taşlar oynayınca yarılma olmuş." dedi. Fatma Demirci, akşam komşularıyla oturduklarını dile getirerek, bir anda sarsıntı olduğunu ve evdeki 3 kişinin de yere kapaklandığını söyledi. Demirci, evden çıkarken mutfak dolabının yan yattığını anlatarak, şöyle devam etti: "Dolabı tuttum kaldırmaya çalıştım. 'Altına bir takoz sokun.' diye komşulara seslendim. Dolap mı sallanıyor, ben mi sallanıyorum anlamadım. Deprem devam ediyormuş. Komşular 'Dolabı bırak.' diye bağırdı. Ölsem farkında değilim, dolapla uğraşıyorum. Geceyi kardeşimin evinde geçirdim. Gece gelen ekip, dışardan yarıkları görünce evi mühürledi. Evde kuşum var, bahçede köpeklerim var. Kapıyı açıp giremedim. Dışarda kedilerim aç dolanıyor. Kuşum, köpeklerim kedilerim var, başka da bir şeyim yok, bir canım var. Şükür yıkılmadı, altında kalmadık. Allah hayırlı ölümler versin." Kalp hastası olduğunu dile getiren Demirci, gece sağlık ekiplerinin de kendilerine yardımcı olduğunu söyledi. Komşuların deprem anında yere kapandığını ifade eden Ayşe Okçu, "Duvar sanki yere kadar indi. Hemen 'Ayetel Kürsi'yi okuyun.' dedim. Bütün duvarlar çatlak. Ekipler eve baktı. Elim girer, duvarlar yarıldı" dedi.

MERHABA GAZETESİ 4 GÜN ÖNCE UYARMIŞTI

Merhaba Gazetesi, 6 Kasım Cumartesi gününkü sayısında Konya’da deprem riskinin devam ettiğini, depreme hazırlıklı olunması gerektiğini manşetten okuyucularına aktarmıştı.

EMRE ÖZGÜL

11-7-480x800.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.