Beyaz berekete hasret kaldık

Beyaz berekete hasret kaldık

“Kışları sert geçer” denilen Konya'da, hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, şehir merkezine de 2 yıldır beklenen kar yağışı bir türlü düşmüyor.

Her geçen yıl kuraklığın kendini daha da derinden hissettirdiği Konya’ya yağış düşmüyor. Konyalı kara hasret kaldı. Her yıl Kasım-Aralık ayında beyaza bürünen Konya'ya beklenen kar hala düşmedi. Sosyal medyada Konyalılar, geçmiş yıllarda yağan kar fotoğraflarını paylaşarak, o görüntülere hasret kaldıklarını dile getirdi. Kar yağışının ötesinde kış ayının başlamasına birkaç gün kala mevsim sıcaklıklarının normalin üstünde olması da dikkatlerden kaçmıyor. 15 günlük hava durumu verilerine göre Konya'da kar yağışı beklenmiyor. Hava sıcaklıklarının ise yine mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bekleniyor.

ÖNCEDEN KASIM AYLARINDA KAR YAĞARDI

Yaptığımız araştırmalara göre Kasım aylarında Konya'ya kar yağdığı biliniyor. 19 Kasım 1939 yılında, 17 Kasım 1942 yılında, 17 Kasım 1953 yılında, 21 Kasım 1967 yılında, 22 Kasım 1973 yılında, 7 Kasım 1987 yılında, 6 Kasım 1994 yılında, 4 Kasım 2005 yılında Konya'ya kar yağdığı kayıtlarda yer alıyor.

adsiz-002.jpg

2019 YILINDAN BU YANA ŞEHİR MERKEZİ KARA HASRET

2020 yılı Ocak ayının ilk haftasında birçok ilçede etkisini gösteren, çoğu ilçede okulların tatil edilmesine sebebiyet veren kar yağışına 2021 yılında hasret kalınmıştı. Konya şehir merkezine 2019 yılından bu yana beklenilen seviyede kar yağışının düşmediği de gözlemlenmişti. Konya’da 2019 yılının ilk karı, Aralık ayının 5’inde düşmüştü. 2019 yılı Aralık ayının ilk haftasında hava sıcaklıkları sıfırın altına inmişti. Konya’nın çoğu ilçesinde kar yağışı olurken, şehir merkezinde de karla karışık yağmur yağmıştı.

ARALIK AYINA GİRECEĞİZ AMA KAR YOK

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar, Türkiye'de iklim açısından bir kuraklaşmanın yaşandığına, bu kuraklaşmanın şiddetinin de arttığına vurgu yaptı. Kuraklığın uzun vadede ciddi problemler oluşturacağının tekraren altını çizen Pınar, iklimdeki dengesizliğin esas probleminin insan müdahalesi olduğunu ifade etti. 4 mevsimin belirgin yaşanmayacağına işaret eden Pınar, “İklim değişikliği konusunda yaşanan sıkıntı, insan eliyle düzeltilebilecek boyutu çoktan aştı” dedi. Mevsim anormalliklerinin belirginleştiğini de ifade eden Pınar, daha sonra şunları söyledi: “İklim tipleri ülkemizde yavaş yavaş şekil değiştiriyor. Temel problem, iklimdeki anormallikler. Şimdi hangi dönemde hangi mevsimin yaşanacağını kestiremiyoruz. Her fırsatta bunu dile getiriyoruz. İç Anadolu Bölgesinde kışlar sert geçerdi. Bu anlayış tam tersine döndü. Aralık ayına gireceğiz. Daha önceki yıllarda Aralık aylarında şehirde kar yağdığına şahit olurduk. Hava sıcaklıklarının aşırı şekilde düştüğüne şahit olurduk. Aralık ayına girmemize az kaldı ancak Konya'da sonbahar havası var. 10 Kasımlarda çok kar yağdığına da şahit olurduk. Geceleri hava biraz daha soğuk oluyor ama genel itibariyle eski soğuklar yok. Gündüz sıcaklıkları, mevsim normallerinin üzerinde. Sonbahar ve ilkbaharın daralacağını dile getirmiştik. Gerçekten de öyle. Ülkemizde artık yaz ve kış olacak. İnsanlığın bilinçsizliği dolayısıyla bugün bu duruma geldik.”

EMRE ÖZGÜL

 

1221.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.