Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Belediye ve Sistemsizlik

Belediye ve Sistemsizlik

Belediye başkanlarının ilk defa seçilmeleri ile birden çok seçilmeleri arasında hem kemiyet hem de keyfiyet açısından bir fark olmadığı son yıllardaki uygulamalar ile artık iyice ortaya çıkmış bulunmaktadır.

İnsanların özellikle de esnaf ve sanayici kesiminin zaman zaman belediye başkanları olmasa yada belediye tümden olmasa bu şehrin imarı, kültürel yapısı ve ekonomik hayatı daha da iyi olabilir diye düşünmeye başlamaları bundandır.

Kişilerin belediye başkanı seçilmeden önceki söz ve davranışları ile belediye başkanı seçildikten sonraki uygulamaları ve davranışları arasındaki değişiklik bu açıdan temel bir ölçü olarak alınabilir.

Belediyede görevli olmadıkları süre içinde yapılan iş ve işlemleri eleştirdikleri halde belediyeye gelince sürekli bir hale getirdikleri yurt dışı gezilerinde gezip gördükleri ve hayranlıklarını ifade ettikleri batı şehirlerinden hiçbir iyi uygulamayı şehre yansıtamamış olmaları da bu sistemsizlikleri sonucudur.

Batı kültürünün materyalist düşünceyi temel alarak oluşturduğu şehirlerde var olan uygulamaların aksine bir devlet kurumu olan belediyeleri hem inancına hem de batıdaki övdükleri uygulamaların aksine devletçi görüşten daha şedit bir biçimde mutlakıyet düşüncesi içinde dönüştürdükleri model de bu sistemsizliğin sonucu olarak Konya’mızı Türkiye’ye model olmuş bir şehir olmaktan çıkarmıştır.

Belediye başkanlarının belediye şirketlerinin kuruluşu ve işleyişi ile ilgili bu güne kadar kamuoyundan ısrarla sakladıkları bilgiler ve gerçekler de bu gün belediyelerdeki sistemsizliğin temel göstergelerinden bir başkasıdır.

Söz belediye şirketlerinden açılmışken şirketlerin yanlış bir uygulama sonucunda nasıl bir garabete dönüştüğünün ilk örneği bu gün bazı esnaf kesimince nerede ise şehir eşkıyası ile aynı statüde görüldüğü ifade edilen Konbeltaştır.

Kuruluş amacından saptırılarak ve geçmişteki iyi uygulamalar olarak gösterilen işleri de tersyüz edilerek ilkel toplumlardaki güçlünün zayıf olanı ezdiği uygulamalara benzer uygulamalardan başka bir faaliyet içinde görülmeyen bu şirketin personel yapısının, idari yönetiminin ve yıllık hasılatının ve dahi çalıştırdığı kişilerin ağırlıklı olarak şehrin hangi bölgesinden olduğunun açıklanmaması belediyedeki sistemsizlik iddialarını daha da güçlendirmiş bulunmaktadır.

Belediye başkanları yönetimde şeffaflık ilkesinin bir gereği olarak belediye şirketlerinde görev alan belediye personelinin aldıkları huzur ücretlerini behemehâl seçmenlerine açıklamalı, özellikle de büyükşehir belediyesi şirketlerinde uygulanan Daire başkanlarına 2000 TL, müdürler 1000 TL huzur hakkı uygulamasında ölçü alınan temel kriterin ne olduğunu açıklamalıdırlar.

Esasında sadece Konbeltaş değil, büyükşehir ilçe ayrımı yapmadan belediyenin tüm şirketlerinin mali büyüklükleri ile yönetim kurullarının ve bu yönetim kurullarında çalışan kişilerin adlarının da en azından seçim dönemlerinde açıklanması bir usul haline getirilmelidir artık.

Diğer yandan belediyelerin şehrin imar planlarında yaptıkları kişisel ranta dönük değişiklik uygulamaları da maalesef bu sistemsizlik uygulamalarını diğer kötü bir örneği olarak hatırlanmaktadır.

Nüfusları iki yüz ila bin kişi arasında değişen yüzlerce mahallenin, şehrin kültürel dokusunu yok etme pahasına yıkılması ve şehrin içinde yeşil birer bölge olarak kalan mahallelerde vatandaşların nerede ise her metre karesini kullanarak ekolojik bir ortamla tam bir uyum içinde sürdürdükleri hayatlarını istila ve yeşil katliamıyla ele geçirerek yaptıkları kentsel rant dönüşümünün şehri hızla tahrip eden batılı yaşam tarzına uygarlık demeleri de kişisel yetersizlikleri, ufuksuzlukları ve sistemsizliklerinin gelecek nesillere kalan kötü uygulamaları olarak ortadadır.

Devlet gücü, çevreyle uyumlu ve ihtiyaçları ölçüsünde bolluk içinde yaşayan kişileri despotça yöneten,  kıyıcı, hoşgörüsüz, tahakkümcü zihniyetle toplumları iktidara kul yapmak için yöneten güç olmamalıdır.

İnandırıcılığını çoktan kaybeden ve dönem dönem bu tür siyasal değişimciliği fırsat sayan yöneticilerin tümden değiştirilme vakti gelmiş olduğuna inanıyoruz.

Aksi halde şehirlerde yapılmaya devam edilen hataların geri dönüşü mümkün olmayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi